61+ mer eller mindre enkla julpyssel för alla åldrar

Nyp mig i armen, jag tror det nästan inte själv. Men här har jag på riktigt gjort det längsta och största blogginlägget i min karriär, vilket inte säger så lite. För jag bangar aldrig ur tokprojekt. Inlägget är ett inspirationsinlägg med en massa, massa tips på julpyssel. 61 olika pyssel, det utlovar rubriken.

I själva verket rymmer inlägget många, många flera pysseltips. Jag vet att jag postar materialet i januari, det fanns dock aldrig en chans för mig att hinna tidigare än så här. Blogginlägget har tagit mig långt över en arbetsvecka att göra räknat i effektiv tid.

Jag är dessutom ganska pepp på julen, nu när jag äntligen har tagit tillfället i akt att fördjupa mig i julens historia och folklore. Planerar att fortsätta mina julstudier månaden ut.

Sedan är det väl dags för alla hjärtans dag och påsk…?

Julpyssel med toarullar

När man tänker efter är det egentligen fantastiskt vilken oändlig pysselpotential som finns i en helt vanlig toarulle…

1. Stjärnor av toarullar

stjärnor av toarullar
Bild: © Kira-Yan / iStock
Hur fina blir toarullestjärnorna inte med ett stänk guldfärg?

Att göra stjärnor av toarullar är ett enkelt julpyssel och en av de bästa sakerna med de färdiga stjärnorna är att de gör sig vackra som hängen i julgranen. Hur kreerar du egna stjärnor?

julpyssel med toarullar
Bild: © Maria Symchych-Navrotska / iStock
Ännu fler detaljer på dessa tjusiga juldekorationer…

Du klipper remsor ur toarullen och limmar samman dem i olika stjärnmönster. Då kan pysslet se ut som på den övre eller undre bilden. Bara kreativiteten och fingerfärdigheten sätter gränserna för hur avancerade stjärnor av toarullar du kan skapa.

2. Julby av toarullar

toarullepyssel jul
Bild: © Nina Belova / iStock

Rita på och klipp i toarullen och se hur olika delar till din julby växer fram. Smidigt hur bra de olika delarna står, ja, allt från husen till träden. Du kanske till och med blir sugen på att leka med julfigurerna?

3. Julkalender av toarullar

julpyssel kalender
Bild: © Elena Abrosimova / iStock

Återbruka toarullar och kartong till en hemgjord julkalender. Fyll luckorna med presenter, godsaker och/eller med uppmuntrande lappar.

julkalender av toarullar
Bild: © Elena Abrosimova / iStock

Du delar helt enkelt toarullar till valfria storlekar, du ska totalt ha 24 delar till adventskalendern. Därefter limmar du dem på en bit kartong.

julpyssel av toarulle
Bild: © Elena Abrosimova / iStock

Nu är det dags att fylla luckorna, limma för och numrera dem. Förslagsvis med kartong eller papper. Fixa det sista på din julkalender av toarullar genom att bygga upp huset runt den. Minimalistisk men fin toarullekalender!

4. Julgranar av toarullar

Denna julgran av toarullar är en variant på kalendern här ovanför. Du kan göra den liten…

julgran av toarullar
Bild: © tanyss / iStock

… och du kan göra den stor. Den större toarullegranen kan också användas som julkalender, eller helt enkelt som prydnad på bordet. Oavsett vilket är den dekorativ, särskilt när den får färg och bling.

julpyssel med toarullar
Bild: © tanyss / iStock
När du gör en julgranskalender av toarullar gäller det att räkna så att du får det perfekta antalet luckor.

5. Julfigurer av toarullar

julfigurer av toarullar
Bild: © Stefan Rotter / iStock

Jultomtar, snögubbar…

julpyssel toarulle
Bild: © Stefan Rotter / iStock

… änglar…

toarullepyssel nyårsraket
Bild: © Stefan Rotter / iStock

… och nyårsraketer. Pyssla dina egna julfigurer av toarullar!

6. Julgranskulor av toapapper

julpyssel av toapper
Bild: © Yana Boiko / iStock

När jag ändå tipsar om julpyssel av toarullar passar jag på att slänga in ett bonustips på att göra julgranskulor av toapapper. Knyckla, vira, limma och måla toapappret för att få till stånd sådana här snygga julgranshängen. Pysseltipset blir också en fin övergång till nästa form av julpyssel…

Julpyssel med papper

Papperspyssel är oerhört tacksamma pyssel. De är oftast både enkla och billiga att genomföra. Nedanför följer tips på mer eller mindre enkla julpyssel med papper – håll till godo!

7. Tomte i papper

origami tomte i papper
Bild: © Tanaonte / iStock

Papperstomtarna du ser på bilden här ovanför är gjorda i origami. Det är för många moment i pysslet för att jag ska kunna sammanfatta dem här. Kolla på filminstruktionerna för att göra en sådan här tomte i stället, avsevärt lättare så.

8. Julgranskort i papper

julpyssel med papper
Bild: © fundamental rights / iStock

Hur fina är inte dessa julgranskort? Du viker ett A4-papper på mitten, ritar konturen av en halv gran på den ena halvan och klipper bort en bit av pappret längs konturen. Här har såväl målarfärg som paljetter använts som dekoration.

9. Julby i papper

julby i papper
Bild: © Inna Dodor / iStock
Batteridrivna ljus blir som pricken över i:et i dessa urtjusiga pappershus.

Beroende på vilken väg du väljer kan att göra en egen julby i papper vara lätt eller svårt. Att göra pappershusen här ovanför är nog i svåraste laget, men så finns alternativen att vika enklare former av hus och/eller att pyssla med Unga faktas färdiga mallar för en kyrkby.

10. Snöflingor i papper

klippa snöflingor i papper
Bild: © Maria Novikova / iStock

Du kan göra snöflingor i papper i 2D eller 3D. 2D-versionen är den klassiska varianten på papperssnöflingor. För att få en fin yta på dem bestryker du dem med lim eller stärkelse och strör socker eller salt över dem.

julpyssel i papper
Bild: © Oleksandra Stepanova / iStock

Att klippa snygga snöflingor är lite av en konst, det blir om möjligt ännu konstfullare när du ska göra snöflingor i 3D. Se filminstruktionerna för hur du skapar 3D-papperssnöflingor!

11. Julgranskulor i papper

julgranskula i papper
Bild: © Zolotaosen / iStock

Julgranskulorna i papper tycker jag är fina, särskilt eftersom de blir i 3D. Hur gör du dem? Du ritar och klipper papperscirklar. Cirklarna viker du på mitten och du limmar därefter samman dem cirkelhalva mot cirkelhalva. Glöm inte att ha en tråd i mitten, så att du kan hänga upp dina kulor i granen. Jag har lagt upp ytterligare instruktioner i min, Pernilla och Jakobs e-tidning Vardagssaker.se.

12. Julgran av papperscirklar

julgran av papperscirklar
Bild: © elena_hramowa / iStock

Den här lilla julgranstavlan bygger på samma pysselprincip som julgranskulorna i det föregående pysseltipset. Detta julpyssel gör du genom att rita och klippa cirklar i papper, vika dem på mitten samt att limma fast ena halvan på en bit papper. Blir hur fina julkort som helst!

julpyssel med cirklar i papper
Bild: © elena_hramowa / iStock

13. Snögubbar i papper

papperspyssel jul
Bild: © elena_hramowa / iStock

De runda, runda snögubbarna i papper är så söta att jag bara måste ha med dem i detta inspirationsinlägg med julpyssel. Återigen papperscirklar! Om du gör en snögubbe på vardera sidan av papperscirkeln blir den ett toppenfint julgranshänge.

14. Julfigurer i papper

julpyssel tavla
Bild: © nastya_ph / iStock

På tal om snögubbar i papper… Genom att rita, klippa och klistra pysslar du tavlor med julfigurer. Se här…

julpyssel strumpa
Bild: © Yurii Sliusar / iStock

… eller här.

15. Flätade hjärtan i papper

flätade hjärtan i papper
Bild: © DarcyMaulsby / iStock

Flätade hjärtan i papper är ett klassiskt julpyssel och jag har gjort mången pappershjärtan i mina dagar. Det var sådant man pysslade med förr, vet du. Mönstret du ser på bilden här ovanför är den enklaste varianten. Om du tittar på filminstruktionerna för att fläta hjärtan får du tips många, många fler varianter. Coola varianter.

Julpyssel med glasspinnar

Du sparar väl glasspinnarna efter pinnglassarna? De blir ypperliga återbruksmaterial i dina julpyssel.

16. Julgran av glasspinnar

julpyssel med glasspinne
Bild: © Elena Vafina / iStock

Så enkelt och ändå så fint! Det här fina resultatet får du när du målar och limmar samman några glasspinnar till en julgran.

17. Snögubbar av glasspinnar

snögubbar av glasspinnar
Bild: © elena_hramowa / iStock

Här ser du ett annat exempel på en glasspinnejulgran, men i det här tipset är det främst snögubbarna jag vill göra dig uppmärksam på. I detta julpyssel har glasspinnar limmats samman på bredden och tvären, sedan har de målats och pyntats.

18. Julkrubba av glasspinnar

julpyssel med glasspinnar
Bild: © thefurnaceroom / iStock

Första gången jag såg detta glasspinnepyssel var jag så oerhört glad att jag hittat en så ovanlig julgran. Men sedan gick det upp för mig: det här är ingen gran, utan en krubba. Julkrubban innehåller Jesus, Maria och Josef i färgade papper. Jag brukar inte tipsa om religiösa saker, fast i detta fall gör jag ett undantag. Tycker krubban är jätte-jättefin.

Julpyssel med lera

Trolldeg, modellera och lufttorkande lera är olika exempel på leror du kan skapa juldekorationer i.

19. Julgranspynt i trolldeg

julgranspynt i trolldeg
Bild: © Lynne Mitchell / iStock

Släng ihop en sats trolldeg och forma leran till julgranspynt. Du kan använda händerna, modelleringsverktyg och kakformar för att få till de snygga julfigurerna.

julpyssel med trolldeg
Bild: © Lynne Mitchell / iStock

Här…

hjärtan i trolldeg
Bild: © Lynne Mitchell / iStock

… och här ser du ännu fler juldekorationer du kan skapa i trolldeg och hänga i granen.

20. Juldekorationer i lufttorkande lera

juldekorationer i lufttorkande lera
Bild: © netrun78 / iStock

Lufttorkande lera eller så kallad DAS-lera är ett av de pysselmaterial jag och min sambo Christoffer helst vill utforska tillsammans. Du ser ju vilka fina saker man kan kreera i leran! Här använder du pepparkaksformar för att få ett hjärta, en stjärna eller cirkel, med andra ord de klassiska pepparkaksformarna. Du gör vidare hål i toppen av figurerna, så att du kan knyta ett snöre i dem. För till och med ännu finare figurer kavlar du in mönster i den lufttorkande leran. Det här gör du enklast med till exempel lite grönt, en bit spetstyg eller virkad duk. Dessa juldekorationer används med fördel som antingen julgranshängen eller paketdekorationer – eller kanske har du andra idéer?

21. Julfigurer i modellera

julpyssel med modellera
Bild: © VYCHEGZHANINA / iStock

Modellera i regnbågens färger är en bra grund för en stunds pyssel och lek.

jultomte i lera
Bild: © comzeal / iStock
Om du vill ha kvar figurerna för framtida lek kan du använda så kallad polymerlera, typ cernit- eller fimolera.

De olika lerorna kan också användas igen och igen. Själv är jag lite svag för jultomten.

Julpyssel med glasburkar

Glasburkar, det är pysselmaterial jag brukar samla på mig och dröja evigheter att göra något med. Burkarna är dock väldigt bra att ha hemma, tycker jag. Man kan fylla dem med så mycket gott, om man nu inte vill göra om dem till exempelvis ljuslyktor.

22. Snögubbe av glasburk

snögubbe av glasburk
Bild: © elena_hramowa / iStock

Hur fiffigt är inte detta återbruk av en glasburk? Fyll glasburken med marshmallows – veganska marshmallows, om du är vegan som jag – limma ett par knappar på och knyt ett band runt den. Så har du alltså gjort en snögubbe. Blir inte det här en bra gå bort-present i juletid, så säg!?

23. Ljuslyktor av glasburkar

julpyssel med glasburkar
Bild: © Zaikina / iStock
Snyggt och enkelt med snören.

Glasburkar blir även perfekta ljuslyktor. Fyll dem med vackra material…

dekorativ ljuslykta av glasburk
Bild: © Piotr_roae / iStock

… eller knyt snören runt dem.

julpyssel glasburk
Bild: © Maya23K / iStock
Jag tycker ljuset brinner farligt nära granriset, men ta det för vad är. Nämligen för ett tips på hur du kan återbruka en glasburk till en ljusstake. Älskar hur dekorativa kottarna är.

Du behöver inte använda levande ljus för att göra burkarna levande. Batteridrivna ljus går lika bra – och de är betydligt säkrare än riktiga ljus.

24. Miniatyrvärldar i glasburkar

vinterlandskap på glasburk
Bild: © Melpomenem / iStock

Miniatyrgranar köper du helt enkelt färdiga i välsorterade pysselbutiker. Visst gör de sig sedan riktigt bra i en glasburk? Tillsammans utgör de ett stämningsfullt vinterlandskap i miniatyr. Fyll på med lite bomull, salt eller socker också för att få en härlig snökänsla.

miniatyrvärld med pepparkakshus
Bild: © Olga Ivahnenko / iStock

Pepparkakshus i miniatyrvärldar är väl inget nytt. Samtidigt har jag aldrig sett den här varianten med ett pepparkakshus i en glasburk förut. Jag är totaltjusad. För övrigt älskar jag miniatyrer!

Julpyssel med pepparkakor

Många klassiska och älskade julpyssel görs med gamla hederliga pepparkakor… Tänk bara alla spektakulära pepparkakshusbyggen folk gör varje år!

25. Julgranspynt av pepparkakor

julgranspynt av pepparkakor
Bild: © MKucova / iStock

Pepparkakor med kristyr och sidenband är ett gammaldags men ack så tjusigt julgranspynt. Läs mera om pepparkaksprydnaderna på Vardagssaker.se!

26. Julby av pepparkakor

pepparkakshus med godis
Bild: © nautilus_shell_studios / iStock

För min del får det gärna vara massor av godis på pepparkakshusen. Ju mer Hans och Greta, desto bättre.

julby av pepparkakor
Bild: © RoterPanther / iStock

Visst, visst, en mera klassisk pepparkaksjulby är vacker, det är den.

julpyssel med pepparkakor
Bild: © Shaiith / iStock
Låt mig få avslöja ett hemlig knep för att bygga julmiljöer runt pepparkakshusen: Genom att lägga pepparkaksstjärnor i olika storlekar på varandra skapar du enkelt läckra julgranar.

Ännu stämningsfullare blir pepparkakshusen när du lägger batteridrivna ljusslingor i dem.

Julpyssel med pasta

Pastapyssel, det tycker jag om. Helt otroligt vad många material man kan utforska i skapandet och som jag inte visste om.

27. Julgranar av pasta

julgranar av pasta
Bild: © Detry26 / iStock
Bilden här ovanför visar en julgran av vad jag kallar fjärilspasta.

Julgranar av pasta är både roliga pyssel och dekorativa prydnadsföremål. Visst ser de ganska så avancerade ut? Egentligen är pastajulgranarna inte jättesvåra att göra.

julpyssel med pasta
pyssel pastagran

Du behöver en konformad stomme, som du enkelt gör av en halv papperstallrik alternativt köper färdig i styrolit eller i kartong. Därefter limmar du valfria pasta runt stommen.

julpyssel pastagran
Bild: © Detry26 / iStock
Här ovanför ser du ett annat exempel på en julgran av pasta, den här gången är den gjord av pastasnäckor.

Det går så klart bra att måla pastagranen med hjälp av vanlig pensel, men allra jämnast finish får du om du i stället använder sprejfärger.

28. Julkrans av pasta

julkrans av pasta
Bild: © Detry26 / iStock

Hur skapar du en julkrans av pasta, då? Du klipper ut en cirkelformad stomme med ett hål i mitten och limmar valfria pastasorter på stommen. Den bör täckas av pasta för att se tät ut.

julpyssel pasta krans
Bild: © Detry26 / iStock

Efter det målar du kransen och dekorerar den med vilka material du vill. Pastafjärilar blir utmärkta rosetter på din julkrans, som ett tips på pysselmaterial.

29. Jultavlor av pasta

pastatavla med julgran
Bild: © Tatiana Syrtseva / iStock

Jag visar dessa jultavlor för att ge dig en bild av hur spännande pasta är som material.

julpyssel med pasta
Bild: © Al1974ex / iStock

Som du ser på fotografierna kan du alltså skapa julmotiv av såväl makaroner som spaghetti. Gäller bara att använda fantasin!

Julpyssel med målarfärger

Jag älskar hur mycket man skapa med en klick färg – när du ser dessa julpyssel blir du säkert också lika tagen av möjligheterna.

30. Julgran av handavtryck

julgran av handavtryck
Bild: © Mkovalevskaya / iStock

Den här julgranen är gjord av barnets handavtryck. Täck handflatan med färg och tryck den sedan mot pappret. Efteråt målar du och/eller barnet dekorationer på handavtrycksgranen. Skriv gärna till datumet för när avtrycket gjordes, på så sätt kan du hålla reda på barnets utveckling år för år. Ett sådant här julkort eller jultavla kommer säkerligen vara en uppskattad julklapp av nära och kära.

julpyssel med handavtryck
Bild: © Mkovalevskaya / iStock

Om du vill variera pysslet ser du andra former av handavtrycksmotiv här ovanför – vad sägs om att göra en ren eller snögubbar?

31. Potatistryck på julklappspapper

diy julklappspapper med potatistryck
Bild: © Alas_spb / iStock

Potatistryck på brunt present- eller tidningspapper borgar för personligare julklappar. Du kan trycka hjärtan på ditt egendesignade julklappspapper…

måla på presentinslagningspapper
Bild: © elena_hramowa / iStock

… och du kan trycka julgranar. Eller varför inte stjärnor eller något annat fint julmotiv? Motiven karvar du ur en potatishalva, som du använder som stämpel. Du behöver förstås målarfärger!

32. Julmotiv av vattenfärger

måla julgran med vattenfärger
Bild: © ASIFE / iStock

Vattenfärger är ett av mina favoritmedia inom målning. Jag har inte haft tålamodet att lära mig tillräckligt om målarteknikerna, men då och då fastnar jag framför tutorials för att exempelvis måla julgranar i vattenfärger – eller något annat vackert motiv.

julpyssel med färger
Bild: © aarud / iStock

När det kommer till att måla med vattenfärger kan motiven vara hur enkla eller svåra som helst, någonstans måste man ju börja.

måla julgranskulor i vattenfärger
Bild: © Mika_48 / iStock

Att måla julgranskulor med glaseffekt är kanske inte det lättaste, medan att måla dem utan effekter måhända inte bjuder på en lika klurig utmaning. Fina blir motiven i vilket fall! Precis som snöflingorna du också kan måla med vattenfärger. Klicka på länkarna för att komma vidare till filminstruktionerna för respektive julmotiv.

måla snöflingor i vattenfärger
Bild: © ioanna_alexa / iStock

Julpyssel med naturmaterial

Naturen är en skattkammare av pysselmaterial… Här har du ett litet urval av julpyssel med naturmaterial!

33. Granar av kottar

julpyssel granar av kottar
Bild: © 13-Smile / iStock

Kottarna har målats gröna och satts i små krukor med topparna uppåt, så att de ska likna granar.

pyssel julgran av kotte
Bild: © 13-Smile / iStock

För att få till den där verkliga julgranskänslan kan minipomponger och paljetter användas.

34. Ren av kotte

ren av kotte julpyssel
Bild: © GillTeeShots / iStock

En kotte, piprensare, ett par rörliga ögon, en pompong samt ett snöre – det är de material du behöver för att göra en ren.

julrenar av kottar
Bild: © GillTeeShots / iStock

Givetvis lite lim, också!

35. Jularrangemang av naturmaterial

jularrangemang av naturmaterial
Bild: © ASIFE / iStock

Vackra jularrangemang med bland annat mossa är ett av mina kära julminnen. Mamma är kung på pynt och dekorationer! Arrangemangen kan utgöras av nästan vilka naturmaterial som helst, men visst blir det extra stämningsfullt med mossa, barrkvistar och kottar.

36. Juldukningar av naturmaterial

juldukning med naturmaterial
Bild: © Edalin / iStock
Kanelstänger, läderband och ett litet naturfynd.

Skogen på tallriken… Hur vackert!?

bordsdukning julpyssel
Bild: © ASIFE / iStock

Jättevackert, om du frågar mig.

naturliga dekorationer julbord
Bild: © NelliSyr / iStock

Och väldigt, väldigt juligt när barrkvistar används för att skapa stämning på julbordet.

37. Paketdekorationer av naturmaterial

paketdekorationer av naturmaterial
Bild: © Yurii Sliusar / iStock

Naturmaterial blir ypperliga paketdekorationer. Prova kottar, pressade löv, barr, torkade eller pressade blommor och torkade apelsinskal.

38. Julgran av naturmaterial

pyssel julgran av naturmaterial
Bild: © Tetiana Soares / iStock
Pinnar från skogen, natursnöre och allehanda material såsom torkade apelsinskivor, kanelstänger, stjärnanis, kottar och pepparkakor utgör den här urtjusiga julgranen. Visst blir man pysselsugen?

En sådan här fin julgran kan göras av naturmaterial och av sådant som finns i skafferiet…

julpyssel natur
Bild: © Tetiana Soares / iStock

… se detaljerna här…

julgran av pinnar
Bild: © Tetiana Soares / iStock

… och här!

Julpyssel med apelsiner

Julpyssel med apelsiner sprider väldoft i julhemmet…

39. Apelsiner med korinter

julpyssel apelsiner med korinter
Bild: © Preto_perola / iStock

Apelsiner med korinter har jag gjort massor av i mina dagar. Helt klart en obligatorisk del av barndomens jular. Korinterna trycks in i apelsinskalet.

40. Dekorationer av torkade apelsinskivor

dekorationer av torkade apelsinskivor
Bild: © Regina Potashkina / iStock

Vare sig det gäller juldukningen eller julgranen, passar torkade apelsinskivor i de flesta juldekorationer. Du pysslar egna sådana genom att skära jämntjocka skivor ur en apelsin, lägga skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ställa ugnen på 50 till 100 grader, ställa in plåten och låta den stå i värmen 2 till 5 timmar. Under tiden öppnar du ugnsluckan några gånger för att släppa ut fukten. Efter de 2 till 5 timmarna stänger du av ugnen och låter skivorna torka ytterligare i eftervärmen. Ju tjockare skivor, desto längre tid tar det för apelsinskivorna att torka. Enkelt och vackert julpyssel, men även ett ätbart sådant. Apelsinskalen är goda i exempelvis te.

41. Julfigurer av apelsinskal

julpyssel av apelsinskal
Bild: © 13-Smile / iStock

Ett annat vackert och ätbart julpyssel med apelsiner är att torka apelsinskalen. Skalen blir smaskiga i till exempel kakan eller såsen.

julpyssel med apelsin
Bild: © 13-Smile / iStock
Jag vet inte hur smart det är att köra med strykjärnet över de utstansade apelsinskalen. Kanske supersmart!? Enligt tipset ska strykjärnet i alla fall platta till apelsinfigurerna något och dessutom bidra till att de torkar lite grann. Testa på egen risk!

Men annars är de väldigt dekorativa, och då i synnerhet när du använder pepparkaksformar för att sticka julfigurer ur skalen och gör hål för hängen längst upp i figurerna.

julpyssel med apelsinskal
Bild: © 13-Smile / iStock

Läs tips nummer 40 för instruktioner till att torka apelsin i ugnen. ⬆️

citrusfruktrer i julgranen
Bild: © lithiumcloud / iStock

Varför begränsa dig till att torka apelsinskal? Alla citrusfrukter fungerar fint. Se vilken ljuvlig julgran på bilden ovanför!

Julpyssel med kartong

Återbruksmaterialet kartong passar till många, många pyssel…

42. Julgranshängen i kartong

julgranshängen i kartong
Bild: © lithiumcloud / iStock

Pepparkaksformar tycker jag själv fungerar att använda som ritmallar. Rita julfigurer, klipp ut och måla på dem med kritor eller pennor. Om du gör hål i och trär snören genom dem får du superfina julgranshängen. Det här fixar barnen själva!

43. Julgranskulor i kartong

återbruk julpyssel
Bild: © Zolotaosen / iStock

Jag formligen älskar dessa julgranskulor i kartong och garn. Därför har jag sedan tidigare jular skrivit ett litet tips på hur du gör dessa julornamentVardagssaker.se.

44. Julgranar i kartong

julpyssel med kartong
Bild: © Zolotaosen / iStock

Jag har även skrivit ett tips för att göra dessa julgranar i kartong och garn. Samma sak här: tipset på julpyssel ligger uppe på Vardagssaker.se.

Julpyssel med garner

Garner och garnnystan, vilket som av materialen är roligt att skapa med.

45. Julgranshängen i garn

väva julgranshängen i garn
Bild: © Ramann / iStock

Okej, så dessa julgranshängen i garn kräver en hel del fingerfärdighet, det ska medges. Jag tycker ändå de är för tjusiga för att inte lyftas i detta pysselinspirationsinlägg. Om du vill väva egna garndekorationer kan du hämta inspiration från filminstruktionerna här och här. Just dessa hängen är vävda runt tandpetare eller runt dylika små, tunna pinnar.

46. Mössor i garn

julpyssel garnmössor
Bild: © Anna Chaplygina / iStock

Mössorna i garn är bara så söta! Återkommande pysselfavoriter, helt klart. Det finns pedagogiska filminstruktioner för att skapa egna garnmössor – klicka på länken för att komma till instruktionerna. Garner, toarulle och sax är pysselmaterialen du behöver när du ska göra detta julpyssel.

47. Snögubbar av garnnystan

snögubbar av garnnystan
Bild: © Sarsmis / iStock

Stapla garnnystan på varandra och dekorera dem som snögubbar med hjälp av annat smått. Kreativa inslag i miniatyrvärldarna! Min vän Pernilla har skrivit om liknande garnsnögubbar på vår gemensamma Vardagssaker.se, kommer jag att tänka på nu.

Julpyssel med tyger

Har du stuvbitar som ligger samlar damm?

48. Julgranshjärta i tyg

julpyssel med tyg
Bild: © Anna Chaplygina / iStock

Den här typen av julpyssel gjorde jag som barn. På bilden här ovanför ser du ett tyghjärta i lysande rött och för att göra ett sådant behöver du tyg, bomull, nål och tråd. Och så papper, penna och sax för att göra hjärtmallen, om du nu inte vill rita på och klippa direkt i tyget. När du har två snarlika hjärtan börjar du sy samman dem. Innan du syr igen hjärtat helt stoppar du det med bomullen.

49. Presentinslagningsmaterial i tyg

julpyssel i tyg
Bild: © klenova / iStock

Gamla tyger, hemtextilier och kläder kan användas som ett miljövänligare alternativ till de klassiska julklappspappren.

50. Julstrumpa i filt

sy en julstrumpa i filt
Bild: © marinesea / iStock

Filt, filttyg eller hobbyfilt – kärt barn har många namn. Filt är verkligen ett kärt barn, så många möjligheter till skapande som det rymmer. Här ser du exempel på en julstrumpa i filt. Förutom att klippa till och sy samman två så identiska julstrumpebitar som det bara går, dekorerar du den färdigsydda strumpan med figurer i filttyg och annat bling.

Julpyssel med bomull

Vitt, mjukt och fluffigt – bomull hade lika gärna kunnat vara snö. Faktiskt en av anledningarna till att materialet passar så bra för allehanda julpyssel.

51. Jultomte med bomull

jultomte med bomull
Bild: © szefei / iStock
För resten av tomteansiktet kan du använda papper, tyg, pomponger, pennor och så vidare.

Kan knappt tänka mig ett bättre pysselmaterial till tomteskägget än bomull…

52. Snögubbe med bomull

julpyssel snögubbe
Bild: © francisgonsa / iStock

… och knappt heller än till snögubben. Bomullstussar ftw!

53. Vinterlandskap med bomullspads

julpyssel med bomull pads
Bild: © Liliya Filakhtova / iStock

Bomullspads fungerar också som pysselmaterial. Använd dem när du skapar ett vinterlandskap alternativt en tvådimensionell snögubbe.

Julpyssel med papperstallrikar

Billiga, absolut! Men papperstallrikar har även stor skapandepotential.

54. Julfigurer av papperstallrikar

julpyssel papperstallrikar
Bild: © Rawpixel / iStock
Bomullstussar, pomponger och målarfärger är bra-att-ha-material.

Tomte, ren, snögubbe och krans, samtliga pysslen är gjorda med papperstallrikar som utgångspunkt. Läs mera om hur du gör julfigurerna här på bloggen.

55. Julängel av papperstallrik

julängel av papperstallrik
Bild: © Detry26 / iStock

Den här julängeln görs av bland annat en papperstallrik och plastsked…

mall julpyssel ängel
Bild: © Detry26 / iStock

… och så här…

papperstallrik ängel med vingar
Bild: © Detry26 / iStock

… och så här går du till väga. Bland annat.

julpyssel med papperstallrikar
Bild: © Detry26 / iStock

Med eller utan ansikte?

Julpyssel med plastmuggar

Plastmuggar kan du också vara kreativ med…

56. Snögubbar av plastmuggar

julpyssel med engångsmuggar
Bild: © 13-Smile / iStock

Lite papper, lim eller färg – vips så har du smidigt omvandlat vanliga plastmuggar till vintriga snögubbar. Servera popcorn i dem på julgodisbordet. Det går så klart alldeles utmärkt att använda ett miljövänligare alternativ bland engångsmuggarna.

Julpyssel med muffinsformar

Har alltid ett lager snygga muffinsformar hemma. Man vet ju aldrig när de kommer väl till pass…

57. Julgranar av muffinsformar

julpyssel med muffinsformar
Bild: © 13-Smile / iStock

Den här girlangen får den festliga charmen från alla julgranarna av muffinsformar.

julgirlang av muffinsformar
Bild: © 13-Smile / iStock

Så här…

julpyssel med muffinsformar
Bild: © 13-Smile / iStock

… och så här skapar du granarna.

58. Jultomte med muffinsform

jultomte med muffinsform
Bild: © elena_hramowa / iStock

Det här tycker jag är en söt pysselidé, nämligen att använda en muffinsform till jultomtens skägg. Resterande delar är gjorda av färgade papper och en glasspinne. Lek med jultomten som en handdocka!

Julpyssel med tårtpapper

Tårtpapper borgar för romantiska julpyssel, eller vad säger du?

59. Ängel av tårtpapper

julpyssel med tårtpapper
Bild: © 13-Smile / iStock

Ängel av tårtpapper, det finns flera sätt att göra en. Se filminstruktionerna för en ängel här och för en annan ängel här, observera att änglarna i dessa bägge julpyssel inte är helt identiska med pappersängeln på bilden ovanför. Här har du dock en snarlik ängel men där en papperssnöflinga används i stället för tårtpapper.

60. Gran av tårtpapper

julgran av tårtpapper
Bild: © 13-Smile / iStock

Vik ett tårtpapper och en servett till en julgran – här du filminstruktionerna för hur du gör. (Den amerikanska accenten på denna youtuber is to die for.)

Julpyssel med piprensare

Jag vill inte avsluta detta megalånga blogginlägg med julinspiration utan att åtminstone tipsa om ett julpyssel med piprensare.

61. Julgranar av piprensare

julgranar av piprensare
Bild: © 13-Smile / iStock

Har du sett så smarta julgranar av piprensare?

enkla julpyssel för barn
Bild: © 13-Smile / iStock

Piprensare är ett lättformligt pysselmaterial och därför kan du smidigt forma den till en spiral. När du har fått till granspiralen pyntar du den förslagsvis med paljetter och glittriga saker.

61+ mer eller mindre enkla julpyssel för alla åldrar, nu har jag äntligen levererat dem. Jag hade kunnat ha med ännu flera pyssel, men det får räcka med tips. Befarar att blogginlägget är så långt och stort att det inte laddar snabbt nog. Så punkt. 😅

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.