Det är som att hjärnan låst sig lite kring höstens tema bestående av pyssel och aktiviteter kopplade till årstiden. I väntan på att idéflödet kommer tillbaka tänker jag ta tag i ett annat inlägg jag velat skriva länge, ett om olika pysselmaterial att använda i skapandet.
1. Ballonger
Kanske lite otippat är ballonger utmärkta pysselmaterial. Du använder dem för att exempelvis göra snygga barbieklänningar och roliga kortdekorationer. Eller varför inte för att göra roliga gubbar genom att rita ansikten på dem?
2. Glasspinnar
Du kan återbruka glasspinnar och du kan köpa nya sådana. På senare år har glasspinnarna nämligen använts flitigt till allehanda pyssel. Personligen gillar jag när pinnarna används för att skapa miniatyrvärldar, såsom hus och slott.
3. Toarullar
Toarullar är ett annat ganska så klassiskt återbruksmaterial. Du kan pyssla det mesta av dem. Prova att skapa pennställ, julornament, slott och/eller figurer. Det går även bra att använda dem som lådor för paketinslagning eller som byggklossar i leken. Möjligheterna är oändliga!
3. Piprensare
Säg hur du inte kan pyssla med piprensare!? De böjliga och ludna stängerna är ett flexibelt pysselmaterial att använda som stommar i skapandet eller att helt enkelt nyttja i deras egen rätt. Blommor, fjärilar och bokstäver är bara några exempel på vad du kan forma piprensarna till.
4. Pomponger
Pomponger eller pompoms är lurviga bollar för bruk i allehanda pyssel och lekar. Bara fantasin sätter gränserna för de söta varelser och vackra dekorationer du kan skapa av detta pysselmaterial.
5. Garn
Det är givet att du kan sticka och virka med garn. Men visste du att du göra fina garntavlor av pysselmaterialet? Detta gör du genom att ringla trådar i mönster eller att fylla en teckning med garn i stället för med färg. Av garn kan du likaså göra egna pomponger, eller garnbollar som de kallas.
6. Papper
Papper i alla tänkbara färger och tjocklekar är en ypperlig grund för pyssel. Faktiskt behöver du sällan så mycket mera än färgade papper för att komma i gång med skapandet. Om du klipper att pappersark kvadratiskt kan du använda det som origamipapper och därmed utforska en hel konsthantverksform.
7. Silkespapper
Silkespapper medför något andra pysselmöjligheter än ”vanligt” papper. Med silkespapper kan du skapa vackra fönsterdekorationer – materialet släpper in mycket ljus – blommor och dessutom göra tussar att fylla dina teckningar med.
8. Kartong
Du vet hur det är med mig, min fascination går i vågor. För tillfället är jag tämligen fascinerad av alla sätt att pyssla med kartong, som både är ett återbruksmaterial och ett pysselmaterial du kan köpa. Jag tittar på filmklipp som visar hur smidigt makers bygger dockhus och där kartong används för såväl väggarna som för inredningen. Genom att täcka kartongen med dekorgummi, tapeter eller vackert mönstrade papper lyckas dockhusskaparna pyssla snygga miniatyrvärldar. Givetvis kan kartong användas till väldigt, väldigt mycket annat kreativt.
9. Dekorgummi
Pysselmaterialet dekorgummi bjuder på många skaparmöjligheter. Dels använder du gummimaterialet nästan som papper, dels skapar du tåliga figurer av det. En personlig favorit är att göra leksaksmat i dekorgummi, med en gnutta fantasi och kreativitet kan du till och med göra pizzor och smörgåsar i olika delar och där barnen genom rollek får sätta samman sin egen macka, som exempel.
10. Flirtkulor
Flirtkulor kallas även vaddkulor och är ett annat exempel på klassiska skaparmaterial. Kulorna används för att skapa figurer och som stommar för att exempelvis göra smycken och julgranskulor.
11. Skolfärger
Just som jag är i fullaste färd att skriva detta inlägg om pysselmaterial inser jag att jag ännu inte tipsat om någon som helst målarfärg. My bad! På grund av skolfärgers skaparflexibilitet väljer jag att lyfta dem i den här listan. Flera av dem kan spädas ut med vatten och på så sätt få liknande egenskaper som vattenfärger. Annars fungerar skolfärgerna som täckfärger. Måla över föremål eller måla tavlor!
12. Märkpennor
Det finns pennor som fäster på nästan allt. De är så kallade märkpennor eller Sharpies, där det senare är ett pennmärke. Jag tycker själv det är häftigt att pennorna kan användas i så många olika projekt. Någon gång ska jag prova att rita på en fotboll och på krukor – har sett pysselbloggare göra detta och känner wow.
13. Lufttorkande lera
Pyssel med lufttorkande lera är en annan grej jag har ögonen på. Denna form av lera är lättarbetad och kan användas i en rad olika pysselprojekt, såsom för att göra fat eller för att klä om gamla krukor och vaser du samlat på dig hemma eller fyndat på loppis. När leran torkat kan du rita på den med märkpennor eller marmorera den med nagellack – eller helt enkelt måla på den med hobbylack eller vattenfärger. DAS är ett känt märke på lufttorkande lera.
14. Modellera
På senare år har det kommit flera sorters modellera som i alla fall jag tycker är roligare att pyssla med än ”vanliga” modelleror. Ett par exempel på sådana mera spännande pysselmaterial är Foam Clay och Silk Clay, som du kan använda tillsammans. Forma figurer eller klä redan befintliga föremål i lerorna för att ge dem en annan färg och struktur.
15. Glasburkar
Brukar du också samla på dig glasburkar? Jag kastar ogärna burkarna, utan brukar spara dem inför framtida återbruk. Man kan trots allt fylla en glasburk med nya läckerheter. Men burkarna i glas är även bra pysselmaterial. Här på bloggen tipsar jag bland annat om hur du gör en höstlig ljuslykta – läs vidare i pysseltipset.
16. Papperstallrikar
Djuransikten, väskor och spel – vad kan man inte pyssla med papperstallrikar? För att vara en så enkel sak kan du vara oväntat kreativ med papperstallriken.
17. Tårtpapper
Med ett tårtpapper som pysselmaterial kan du skapa allt från godisstrutar till änglakroppar. Du kan också använda tårtpappren för att skapa tavlor och ännu vackrare kakfat.
18. Muffinsformar
Mångsidigheten vad gäller pyssel med muffinsformar påminner om den potential ett tårtpapper rymmer. Skapa blommor, girlanger eller julgranar! Muffinsformarna kan du ju faktiskt stapla på varandra. Själv tycker jag mycket om maneter av muffinsformar, som du enkelt pysslar genom att vända formen upp och ner, limma ögon på den och att fästa ”trådar” i form av silkespapper som du limmar på formens insida och sedan låter hänga ner.
19. Pasta
Får man leka med maten? Ja, det tycker jag. Till viss del i alla fall. Pasta i olika former gör sig riktigt bra som pysselmaterial. Testa att måla fjärilspasta till just fjärilar att använda som dekorationer eller att göra ett pastaskelett. En styrokon blir en förträfflig stomme för en julgran i pasta… Möjligheter, möjligheter!
20. Rörpärlor
Andra kreatörers pärlpyssel får mig hela tiden att omförhandla min syn på vad man kan göra med rörpärlor. I mitt flöde ser jag dagliga exempel på vackra pärlfigurer, pärlaskar och pärlskapelser i 3D. Jag ser även fantastiskt fina julgranshängen och örhängen, som verkligen, verkligen fungerar som dekorationer och accessoarer. Knåpa egna pärlplattemönster eller låt dig inspireras av andras kreationer i böcker som Pärlplattor: 300 roliga idéer och mönster.
21. Hobbyfilt
Jag höll nästan på att glömma hobbyfilt. När jag var barn brukade jag pyssla med filttyg, som väl är ett ganska så typiskt pysselmaterial? I ärlighetens namn är jag inget vidare på att sy, jag var det inte då och är det definitivt inte nu. Men jag uppskattar allt det fina andra barn och vuxna skapar i materialet.
Naturmaterial som pysselmaterial
Åren jag jobbade sida vid sida med engagerade fritids- och utomhuspedagoger har öppnat mina ögon för naturens skatter. Inte minst för dess pysselskatter. Att man kan skapa så fantastiska saker av ekollon, kastanjer, kottar, löv och pinnar som jag dagligen ser prov på, är inget som jag tänkt särskilt mycket på förut. Men numera vill jag verkligen slå ett slag för att bege sig ut på skattjakter efter pysselmaterial i naturen. För inspiration kan du se hur du gör en myra av ekollon och en igelkott av höstlöv.
Vilket material pysslar du helst med?
Så mycket bra tips 🙂 många av dessa använder vi när vi pysslar på förskolan där jag jobbar. Går ju att göra så mycket 🙂
Det är både roligt och smått jobbigt att det finns så många olika sätt att pyssla med de olika materialen. I vilken ände börjar man, liksom? 😅
Har din förskola något favoritmaterial, Sanna?
Super bra :’)
Hade varit toppen om du delat inlägget i nedladdningsbart format doh ♡
Kul att inlägget uppskattas, Emma. Tack! Dessvärre kan jag inte göra om materialet till en nedladdningsbar fil, inte i detta fall. Hoppas du får glädje av pysselinspirationen i alla fall. 💖
Inga problem, tack för super snabbt svar :’)
Vill bara säga att jag följer dina bloggar flitigt & jag tycker att du är hur kreativ som helst. Väldigt rolig & lättsam läsning (d blir lätt/ofta rätt långtradigt i majoritet på nätet), & jag har haft stor nytta av dina inlägg både som mamma & förskolepedagog ♡ Tack.!
Jag blir så glad av din kommentar att jag börjar gråta och ropar på min sambo Christoffer: Titta, vad fint någon skrivit till mig! Alltså, tack och tack igen för de värmande orden. Du gav mig den bästa komplimangen och början på helgen. ❤️