Nyp mig i armen, jag tror det nästan inte själv. Men här har jag på riktigt gjort det längsta och största blogginlägget i min karriär, vilket inte säger så lite. För jag bangar aldrig ur tokprojekt. Inlägget är ett inspirationsinlägg med en massa, massa tips på julpyssel. 61 olika pyssel, det utlovar rubriken.
I själva verket rymmer inlägget många, många flera pysseltips. Jag vet att jag postar materialet i januari, det fanns dock aldrig en chans för mig att hinna tidigare än så här. Blogginlägget har tagit mig långt över en arbetsvecka att göra räknat i effektiv tid.
Jag är dessutom ganska pepp på julen, nu när jag äntligen har tagit tillfället i akt att fördjupa mig i julens historia och folklore. Planerar att fortsätta mina julstudier månaden ut.
Sedan är det väl dags för alla hjärtans dag och påsk…?
Julpyssel med toarullar
När man tänker efter är det egentligen fantastiskt vilken oändlig pysselpotential som finns i en helt vanlig toarulle…
1. Stjärnor av toarullar
Att göra stjärnor av toarullar är ett enkelt julpyssel och en av de bästa sakerna med de färdiga stjärnorna är att de gör sig vackra som hängen i julgranen. Hur kreerar du egna stjärnor?
Du klipper remsor ur toarullen och limmar samman dem i olika stjärnmönster. Då kan pysslet se ut som på den övre eller undre bilden. Bara kreativiteten och fingerfärdigheten sätter gränserna för hur avancerade stjärnor av toarullar du kan skapa.
2. Julby av toarullar
Rita på och klipp i toarullen och se hur olika delar till din julby växer fram. Smidigt hur bra de olika delarna står, ja, allt från husen till träden. Du kanske till och med blir sugen på att leka med julfigurerna?
3. Julkalender av toarullar
Återbruka toarullar och kartong till en hemgjord julkalender. Fyll luckorna med presenter, godsaker och/eller med uppmuntrande lappar.
Du delar helt enkelt toarullar till valfria storlekar, du ska totalt ha 24 delar till adventskalendern. Därefter limmar du dem på en bit kartong.
Nu är det dags att fylla luckorna, limma för och numrera dem. Förslagsvis med kartong eller papper. Fixa det sista på din julkalender av toarullar genom att bygga upp huset runt den. Minimalistisk men fin toarullekalender!
4. Julgranar av toarullar
Denna julgran av toarullar är en variant på kalendern här ovanför. Du kan göra den liten…
… och du kan göra den stor. Den större toarullegranen kan också användas som julkalender, eller helt enkelt som prydnad på bordet. Oavsett vilket är den dekorativ, särskilt när den får färg och bling.
5. Julfigurer av toarullar
Jultomtar, snögubbar…
… änglar…
… och nyårsraketer. Pyssla dina egna julfigurer av toarullar!
6. Julgranskulor av toapapper
När jag ändå tipsar om julpyssel av toarullar passar jag på att slänga in ett bonustips på att göra julgranskulor av toapapper. Knyckla, vira, limma och måla toapappret för att få till stånd sådana här snygga julgranshängen. Pysseltipset blir också en fin övergång till nästa form av julpyssel…
Julpyssel med papper
Papperspyssel är oerhört tacksamma pyssel. De är oftast både enkla och billiga att genomföra. Nedanför följer tips på mer eller mindre enkla julpyssel med papper – håll till godo!
7. Tomte i papper
Papperstomtarna du ser på bilden här ovanför är gjorda i origami. Det är för många moment i pysslet för att jag ska kunna sammanfatta dem här. Kolla på filminstruktionerna för att göra en sådan här tomte i stället, avsevärt lättare så.
8. Julgranskort i papper
Hur fina är inte dessa julgranskort? Du viker ett A4-papper på mitten, ritar konturen av en halv gran på den ena halvan och klipper bort en bit av pappret längs konturen. Här har såväl målarfärg som paljetter använts som dekoration.
9. Julby i papper
Beroende på vilken väg du väljer kan att göra en egen julby i papper vara lätt eller svårt. Att göra pappershusen här ovanför är nog i svåraste laget, men så finns alternativen att vika enklare former av hus och/eller att pyssla med Unga faktas färdiga mallar för en kyrkby.
10. Snöflingor i papper
Du kan göra snöflingor i papper i 2D eller 3D. 2D-versionen är den klassiska varianten på papperssnöflingor. För att få en fin yta på dem bestryker du dem med lim eller stärkelse och strör socker eller salt över dem.
Att klippa snygga snöflingor är lite av en konst, det blir om möjligt ännu konstfullare när du ska göra snöflingor i 3D. Se filminstruktionerna för hur du skapar 3D-papperssnöflingor!
11. Julgranskulor i papper
Julgranskulorna i papper tycker jag är fina, särskilt eftersom de blir i 3D. Hur gör du dem? Du ritar och klipper papperscirklar. Cirklarna viker du på mitten och du limmar därefter samman dem cirkelhalva mot cirkelhalva. Glöm inte att ha en tråd i mitten, så att du kan hänga upp dina kulor i granen. Jag har lagt upp ytterligare instruktioner i min, Pernilla och Jakobs e-tidning Vardagssaker.se.
12. Julgran av papperscirklar
Den här lilla julgranstavlan bygger på samma pysselprincip som julgranskulorna i det föregående pysseltipset. Detta julpyssel gör du genom att rita och klippa cirklar i papper, vika dem på mitten samt att limma fast ena halvan på en bit papper. Blir hur fina julkort som helst!
13. Snögubbar i papper
De runda, runda snögubbarna i papper är så söta att jag bara måste ha med dem i detta inspirationsinlägg med julpyssel. Återigen papperscirklar! Om du gör en snögubbe på vardera sidan av papperscirkeln blir den ett toppenfint julgranshänge.
14. Julfigurer i papper
På tal om snögubbar i papper… Genom att rita, klippa och klistra pysslar du tavlor med julfigurer. Se här…
… eller här.
15. Flätade hjärtan i papper
Flätade hjärtan i papper är ett klassiskt julpyssel och jag har gjort mången pappershjärtan i mina dagar. Det var sådant man pysslade med förr, vet du. Mönstret du ser på bilden här ovanför är den enklaste varianten. Om du tittar på filminstruktionerna för att fläta hjärtan får du tips många, många fler varianter. Coola varianter.
Julpyssel med glasspinnar
Du sparar väl glasspinnarna efter pinnglassarna? De blir ypperliga återbruksmaterial i dina julpyssel.
16. Julgran av glasspinnar
Så enkelt och ändå så fint! Det här fina resultatet får du när du målar och limmar samman några glasspinnar till en julgran.
17. Snögubbar av glasspinnar
Här ser du ett annat exempel på en glasspinnejulgran, men i det här tipset är det främst snögubbarna jag vill göra dig uppmärksam på. I detta julpyssel har glasspinnar limmats samman på bredden och tvären, sedan har de målats och pyntats.
18. Julkrubba av glasspinnar
Första gången jag såg detta glasspinnepyssel var jag så oerhört glad att jag hittat en så ovanlig julgran. Men sedan gick det upp för mig: det här är ingen gran, utan en krubba. Julkrubban innehåller Jesus, Maria och Josef i färgade papper. Jag brukar inte tipsa om religiösa saker, fast i detta fall gör jag ett undantag. Tycker krubban är jätte-jättefin.
Julpyssel med lera
Trolldeg, modellera och lufttorkande lera är olika exempel på leror du kan skapa juldekorationer i.
19. Julgranspynt i trolldeg
Släng ihop en sats trolldeg och forma leran till julgranspynt. Du kan använda händerna, modelleringsverktyg och kakformar för att få till de snygga julfigurerna.
Här…
… och här ser du ännu fler juldekorationer du kan skapa i trolldeg och hänga i granen.
20. Juldekorationer i lufttorkande lera
Lufttorkande lera eller så kallad DAS-lera är ett av de pysselmaterial jag och min sambo Christoffer helst vill utforska tillsammans. Du ser ju vilka fina saker man kan kreera i leran! Här använder du pepparkaksformar för att få ett hjärta, en stjärna eller cirkel, med andra ord de klassiska pepparkaksformarna. Du gör vidare hål i toppen av figurerna, så att du kan knyta ett snöre i dem. För till och med ännu finare figurer kavlar du in mönster i den lufttorkande leran. Det här gör du enklast med till exempel lite grönt, en bit spetstyg eller virkad duk. Dessa juldekorationer används med fördel som antingen julgranshängen eller paketdekorationer – eller kanske har du andra idéer?
21. Julfigurer i modellera
Modellera i regnbågens färger är en bra grund för en stunds pyssel och lek.
De olika lerorna kan också användas igen och igen. Själv är jag lite svag för jultomten.
Julpyssel med glasburkar
Glasburkar, det är pysselmaterial jag brukar samla på mig och dröja evigheter att göra något med. Burkarna är dock väldigt bra att ha hemma, tycker jag. Man kan fylla dem med så mycket gott, om man nu inte vill göra om dem till exempelvis ljuslyktor.
22. Snögubbe av glasburk
Hur fiffigt är inte detta återbruk av en glasburk? Fyll glasburken med marshmallows – veganska marshmallows, om du är vegan som jag – limma ett par knappar på och knyt ett band runt den. Så har du alltså gjort en snögubbe. Blir inte det här en bra gå bort-present i juletid, så säg!?
23. Ljuslyktor av glasburkar
Glasburkar blir även perfekta ljuslyktor. Fyll dem med vackra material…
… eller knyt snören runt dem.
Du behöver inte använda levande ljus för att göra burkarna levande. Batteridrivna ljus går lika bra – och de är betydligt säkrare än riktiga ljus.
24. Miniatyrvärldar i glasburkar
Miniatyrgranar köper du helt enkelt färdiga i välsorterade pysselbutiker. Visst gör de sig sedan riktigt bra i en glasburk? Tillsammans utgör de ett stämningsfullt vinterlandskap i miniatyr. Fyll på med lite bomull, salt eller socker också för att få en härlig snökänsla.
Pepparkakshus i miniatyrvärldar är väl inget nytt. Samtidigt har jag aldrig sett den här varianten med ett pepparkakshus i en glasburk förut. Jag är totaltjusad. För övrigt älskar jag miniatyrer!
Julpyssel med pepparkakor
Många klassiska och älskade julpyssel görs med gamla hederliga pepparkakor… Tänk bara alla spektakulära pepparkakshusbyggen folk gör varje år!
25. Julgranspynt av pepparkakor
Pepparkakor med kristyr och sidenband är ett gammaldags men ack så tjusigt julgranspynt. Läs mera om pepparkaksprydnaderna på Vardagssaker.se!
26. Julby av pepparkakor
För min del får det gärna vara massor av godis på pepparkakshusen. Ju mer Hans och Greta, desto bättre.
Visst, visst, en mera klassisk pepparkaksjulby är vacker, det är den.
Ännu stämningsfullare blir pepparkakshusen när du lägger batteridrivna ljusslingor i dem.
Julpyssel med pasta
Pastapyssel, det tycker jag om. Helt otroligt vad många material man kan utforska i skapandet och som jag inte visste om.
27. Julgranar av pasta
Julgranar av pasta är både roliga pyssel och dekorativa prydnadsföremål. Visst ser de ganska så avancerade ut? Egentligen är pastajulgranarna inte jättesvåra att göra.
Du behöver en konformad stomme, som du enkelt gör av en halv papperstallrik alternativt köper färdig i styrolit eller i kartong. Därefter limmar du valfria pasta runt stommen.
Det går så klart bra att måla pastagranen med hjälp av vanlig pensel, men allra jämnast finish får du om du i stället använder sprejfärger.
28. Julkrans av pasta
Hur skapar du en julkrans av pasta, då? Du klipper ut en cirkelformad stomme med ett hål i mitten och limmar valfria pastasorter på stommen. Den bör täckas av pasta för att se tät ut.
Efter det målar du kransen och dekorerar den med vilka material du vill. Pastafjärilar blir utmärkta rosetter på din julkrans, som ett tips på pysselmaterial.
29. Jultavlor av pasta
Jag visar dessa jultavlor för att ge dig en bild av hur spännande pasta är som material.
Som du ser på fotografierna kan du alltså skapa julmotiv av såväl makaroner som spaghetti. Gäller bara att använda fantasin!
Julpyssel med målarfärger
Jag älskar hur mycket man skapa med en klick färg – när du ser dessa julpyssel blir du säkert också lika tagen av möjligheterna.
30. Julgran av handavtryck
Den här julgranen är gjord av barnets handavtryck. Täck handflatan med färg och tryck den sedan mot pappret. Efteråt målar du och/eller barnet dekorationer på handavtrycksgranen. Skriv gärna till datumet för när avtrycket gjordes, på så sätt kan du hålla reda på barnets utveckling år för år. Ett sådant här julkort eller jultavla kommer säkerligen vara en uppskattad julklapp av nära och kära.
Om du vill variera pysslet ser du andra former av handavtrycksmotiv här ovanför – vad sägs om att göra en ren eller snögubbar?
31. Potatistryck på julklappspapper
Potatistryck på brunt present- eller tidningspapper borgar för personligare julklappar. Du kan trycka hjärtan på ditt egendesignade julklappspapper…
… och du kan trycka julgranar. Eller varför inte stjärnor eller något annat fint julmotiv? Motiven karvar du ur en potatishalva, som du använder som stämpel. Du behöver förstås målarfärger!
32. Julmotiv av vattenfärger
Vattenfärger är ett av mina favoritmedia inom målning. Jag har inte haft tålamodet att lära mig tillräckligt om målarteknikerna, men då och då fastnar jag framför tutorials för att exempelvis måla julgranar i vattenfärger – eller något annat vackert motiv.
När det kommer till att måla med vattenfärger kan motiven vara hur enkla eller svåra som helst, någonstans måste man ju börja.
Att måla julgranskulor med glaseffekt är kanske inte det lättaste, medan att måla dem utan effekter måhända inte bjuder på en lika klurig utmaning. Fina blir motiven i vilket fall! Precis som snöflingorna du också kan måla med vattenfärger. Klicka på länkarna för att komma vidare till filminstruktionerna för respektive julmotiv.
Julpyssel med naturmaterial
Naturen är en skattkammare av pysselmaterial… Här har du ett litet urval av julpyssel med naturmaterial!
33. Granar av kottar
Kottarna har målats gröna och satts i små krukor med topparna uppåt, så att de ska likna granar.
För att få till den där verkliga julgranskänslan kan minipomponger och paljetter användas.
34. Ren av kotte
En kotte, piprensare, ett par rörliga ögon, en pompong samt ett snöre – det är de material du behöver för att göra en ren.
Givetvis lite lim, också!
35. Jularrangemang av naturmaterial
Vackra jularrangemang med bland annat mossa är ett av mina kära julminnen. Mamma är kung på pynt och dekorationer! Arrangemangen kan utgöras av nästan vilka naturmaterial som helst, men visst blir det extra stämningsfullt med mossa, barrkvistar och kottar.
36. Juldukningar av naturmaterial
Skogen på tallriken… Hur vackert!?
Jättevackert, om du frågar mig.
Och väldigt, väldigt juligt när barrkvistar används för att skapa stämning på julbordet.
37. Paketdekorationer av naturmaterial
Naturmaterial blir ypperliga paketdekorationer. Prova kottar, pressade löv, barr, torkade eller pressade blommor och torkade apelsinskal.
38. Julgran av naturmaterial
En sådan här fin julgran kan göras av naturmaterial och av sådant som finns i skafferiet…
… se detaljerna här…
… och här!
Julpyssel med apelsiner
Julpyssel med apelsiner sprider väldoft i julhemmet…
39. Apelsiner med korinter
Apelsiner med korinter har jag gjort massor av i mina dagar. Helt klart en obligatorisk del av barndomens jular. Korinterna trycks in i apelsinskalet.
40. Dekorationer av torkade apelsinskivor
Vare sig det gäller juldukningen eller julgranen, passar torkade apelsinskivor i de flesta juldekorationer. Du pysslar egna sådana genom att skära jämntjocka skivor ur en apelsin, lägga skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ställa ugnen på 50 till 100 grader, ställa in plåten och låta den stå i värmen 2 till 5 timmar. Under tiden öppnar du ugnsluckan några gånger för att släppa ut fukten. Efter de 2 till 5 timmarna stänger du av ugnen och låter skivorna torka ytterligare i eftervärmen. Ju tjockare skivor, desto längre tid tar det för apelsinskivorna att torka. Enkelt och vackert julpyssel, men även ett ätbart sådant. Apelsinskalen är goda i exempelvis te.
41. Julfigurer av apelsinskal
Ett annat vackert och ätbart julpyssel med apelsiner är att torka apelsinskalen. Skalen blir smaskiga i till exempel kakan eller såsen.
Men annars är de väldigt dekorativa, och då i synnerhet när du använder pepparkaksformar för att sticka julfigurer ur skalen och gör hål för hängen längst upp i figurerna.
Läs tips nummer 40 för instruktioner till att torka apelsin i ugnen. ⬆️
Varför begränsa dig till att torka apelsinskal? Alla citrusfrukter fungerar fint. Se vilken ljuvlig julgran på bilden ovanför!
Julpyssel med kartong
Återbruksmaterialet kartong passar till många, många pyssel…
42. Julgranshängen i kartong
Pepparkaksformar tycker jag själv fungerar att använda som ritmallar. Rita julfigurer, klipp ut och måla på dem med kritor eller pennor. Om du gör hål i och trär snören genom dem får du superfina julgranshängen. Det här fixar barnen själva!
43. Julgranskulor i kartong
Jag formligen älskar dessa julgranskulor i kartong och garn. Därför har jag sedan tidigare jular skrivit ett litet tips på hur du gör dessa julornament på Vardagssaker.se.
44. Julgranar i kartong
Jag har även skrivit ett tips för att göra dessa julgranar i kartong och garn. Samma sak här: tipset på julpyssel ligger uppe på Vardagssaker.se.
Julpyssel med garner
Garner och garnnystan, vilket som av materialen är roligt att skapa med.
45. Julgranshängen i garn
Okej, så dessa julgranshängen i garn kräver en hel del fingerfärdighet, det ska medges. Jag tycker ändå de är för tjusiga för att inte lyftas i detta pysselinspirationsinlägg. Om du vill väva egna garndekorationer kan du hämta inspiration från filminstruktionerna här och här. Just dessa hängen är vävda runt tandpetare eller runt dylika små, tunna pinnar.
46. Mössor i garn
Mössorna i garn är bara så söta! Återkommande pysselfavoriter, helt klart. Det finns pedagogiska filminstruktioner för att skapa egna garnmössor – klicka på länken för att komma till instruktionerna. Garner, toarulle och sax är pysselmaterialen du behöver när du ska göra detta julpyssel.
47. Snögubbar av garnnystan
Stapla garnnystan på varandra och dekorera dem som snögubbar med hjälp av annat smått. Kreativa inslag i miniatyrvärldarna! Min vän Pernilla har skrivit om liknande garnsnögubbar på vår gemensamma Vardagssaker.se, kommer jag att tänka på nu.
Julpyssel med tyger
Har du stuvbitar som ligger samlar damm?
48. Julgranshjärta i tyg
Den här typen av julpyssel gjorde jag som barn. På bilden här ovanför ser du ett tyghjärta i lysande rött och för att göra ett sådant behöver du tyg, bomull, nål och tråd. Och så papper, penna och sax för att göra hjärtmallen, om du nu inte vill rita på och klippa direkt i tyget. När du har två snarlika hjärtan börjar du sy samman dem. Innan du syr igen hjärtat helt stoppar du det med bomullen.
49. Presentinslagningsmaterial i tyg
Gamla tyger, hemtextilier och kläder kan användas som ett miljövänligare alternativ till de klassiska julklappspappren.
50. Julstrumpa i filt
Filt, filttyg eller hobbyfilt – kärt barn har många namn. Filt är verkligen ett kärt barn, så många möjligheter till skapande som det rymmer. Här ser du exempel på en julstrumpa i filt. Förutom att klippa till och sy samman två så identiska julstrumpebitar som det bara går, dekorerar du den färdigsydda strumpan med figurer i filttyg och annat bling.
Julpyssel med bomull
Vitt, mjukt och fluffigt – bomull hade lika gärna kunnat vara snö. Faktiskt en av anledningarna till att materialet passar så bra för allehanda julpyssel.
51. Jultomte med bomull
Kan knappt tänka mig ett bättre pysselmaterial till tomteskägget än bomull…
52. Snögubbe med bomull
… och knappt heller än till snögubben. Bomullstussar ftw!
53. Vinterlandskap med bomullspads
Bomullspads fungerar också som pysselmaterial. Använd dem när du skapar ett vinterlandskap alternativt en tvådimensionell snögubbe.
Julpyssel med papperstallrikar
Billiga, absolut! Men papperstallrikar har även stor skapandepotential.
54. Julfigurer av papperstallrikar
Tomte, ren, snögubbe och krans, samtliga pysslen är gjorda med papperstallrikar som utgångspunkt. Läs mera om hur du gör julfigurerna här på bloggen.
55. Julängel av papperstallrik
Den här julängeln görs av bland annat en papperstallrik och plastsked…
… och så här…
… och så här går du till väga. Bland annat.
Med eller utan ansikte?
Julpyssel med plastmuggar
Plastmuggar kan du också vara kreativ med…
56. Snögubbar av plastmuggar
Lite papper, lim eller färg – vips så har du smidigt omvandlat vanliga plastmuggar till vintriga snögubbar. Servera popcorn i dem på julgodisbordet. Det går så klart alldeles utmärkt att använda ett miljövänligare alternativ bland engångsmuggarna.
Julpyssel med muffinsformar
Har alltid ett lager snygga muffinsformar hemma. Man vet ju aldrig när de kommer väl till pass…
57. Julgranar av muffinsformar
Den här girlangen får den festliga charmen från alla julgranarna av muffinsformar.
Så här…
… och så här skapar du granarna.
58. Jultomte med muffinsform
Det här tycker jag är en söt pysselidé, nämligen att använda en muffinsform till jultomtens skägg. Resterande delar är gjorda av färgade papper och en glasspinne. Lek med jultomten som en handdocka!
Julpyssel med tårtpapper
Tårtpapper borgar för romantiska julpyssel, eller vad säger du?
59. Ängel av tårtpapper
Ängel av tårtpapper, det finns flera sätt att göra en. Se filminstruktionerna för en ängel här och för en annan ängel här, observera att änglarna i dessa bägge julpyssel inte är helt identiska med pappersängeln på bilden ovanför. Här har du dock en snarlik ängel men där en papperssnöflinga används i stället för tårtpapper.
60. Gran av tårtpapper
Vik ett tårtpapper och en servett till en julgran – här du filminstruktionerna för hur du gör. (Den amerikanska accenten på denna youtuber is to die for.)
Julpyssel med piprensare
Jag vill inte avsluta detta megalånga blogginlägg med julinspiration utan att åtminstone tipsa om ett julpyssel med piprensare.
61. Julgranar av piprensare
Har du sett så smarta julgranar av piprensare?
Piprensare är ett lättformligt pysselmaterial och därför kan du smidigt forma den till en spiral. När du har fått till granspiralen pyntar du den förslagsvis med paljetter och glittriga saker.
61+ mer eller mindre enkla julpyssel för alla åldrar, nu har jag äntligen levererat dem. Jag hade kunnat ha med ännu flera pyssel, men det får räcka med tips. Befarar att blogginlägget är så långt och stort att det inte laddar snabbt nog. Så punkt. 😅