Vänskap, kärlek och småstadsliv i Netflix Sweet Magnolias

Först Chesapeake Shores och nu Sweet Magnolias, författaren Sherryl Woods romantiska böcker har inspirerat till två mysiga tv-serier. Bägge serierna streamar på Netflix och den senare av dem är Netflix originalproduktion. Jag sträcktittade på Sweet Magnolias förra veckan, under ett par extra värktunga dagar. Här kommer jag dela med mig av mina intryck av Netflix-serien.

Handlingen i Netflix Sweet Magnolias

Sweet Magnolias handlar om de tre bästa vännerna Maddie, Helen och Dana Sue och om deras liv i småstaden Serenity i amerikanska delstaten South Carolina. Maddies make sedan 20 år har lämnat henne för en yngre kvinna, som han också gjort med barn. Förutom att läka det egna hjärtat måste hon försöka lappa samman tillvaron för deras tre barn. Men hon behöver inte göra det ensam. Maddie har nämligen ett gränslöst stöd i sina bästa vänner – och i sonens otroligt snygge basebolltränare Cal Maddox.

netflix-serier
Den officiella Netflix-affischen.

Netflix-serien må ta ett avstamp i Maddies söndertrasade vardag, men nästan på direkten vävs hennes liv samman med Helens, Dana Sues och resten av Serenitys. De första tio avsnitten, som alltså kom i år, skildrar ett myller av karaktärer och de innehåller allt. Med allt menar jag allt mellan himmel och jord, mellan kärlek och sorg. Romantiken ges en hel del utrymme. Maddies spirande romans med den yngre Cal är stans stora snackis och alla är inte glada över att de funnit varandra.

Sherryl Woods romantiska böcker om Serenity

Som skrivet bygger Netflix Sweet Magnolias på Sherryl Woods romantiska böcker om livet i Serenity och då främst utifrån Maddies, Helens respektive utifrån Dana Sues perspektiv. Det finns till och med en fjärde bok om en fjärde karaktär, som inte ges plats i Netflix-serien. Den första boken i serien heter Välkommen till Serenity i svensk översättning och kan läsas på exempelvis Bookbeat, Nextory och Storytel.

Välkommen till Serenity
Bokomslaget till den svenska utgåvan av Sherryl Woods Välkommen till Serenity. Den är en Harlequin Silk-roman.

Flera har frågat mig om böckerna och serien är väldigt lika varandra. Både ja och nej, skulle jag säga. Netflix-serien väver samman karaktärernas öden mycket mera, medan böckerna fokuserar på i huvudsak en karaktär i taget. Boken Välkommen till Serenity handlar om Maddies och Cals romans – men givetvis finns även Helen och Dana Sue med. Det här utlägget om Woods böcker är en liten parentes.

Så bra är den romantiska Netflix-serien

Netflix Sweet Magnolias gör mig så himla kluven. Som en fan av feelgood och romantik är det här en tv-serie för mig – helt klart. Jag kan bara inte låta bli att tycka att Sweet Magnolias är lite väl amerikansk. Med detta menar jag att jag tycker att den romantiska Netflix-serien präglas mycket av religiösa småstadsvärderingar och att jag inte är så säker på att det enbart är en gestaltning av livet i Serenity.

recension betyg
Jag ger Netflix-serien tre starka stjärnor i betyg. Kanske till och med en svag fyra.

Vad jag däremot gillar med Sweet Magnolias är dess fokus på kvinnlig vänskap och att serien ändå förefaller rotad i det vardagliga. Kanske lite väl mycket gulligull och sockersött för mångas smak, men det är något jag inte alls har något emot. Tvärtom gillar jag snälla karaktärer som ställer upp för varandra. Jag gillar också hur Netflix väver samman Maddies, Helens och Dana Sues berättelser till en, det tycker jag rent av är supersnyggt gjort.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

3 kommentarer

  1. Har endast sett Chesapeake Shores som jag gillade så tacj för tipset på denna serie Sweet mangolians kommer att spara den till hösten 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *