Trollbunden – boken som inleder Sagan om isfolket

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory***

Sagan om isfolket

Jag har flera drömprojekt. Ett av dem är att läsa och recensera alla böckerna i Margit Sandemos Sagan om isfolket. Jag börjar alltid lika tappert med att sträckläsa de tre fem första böckerna i serien. Sedan ger jag upp. Faktum är att jag läst den inledande boken Trollbunden så många gånger att jag tappat räkningen. Det spelar ingen roll att jag lärt känna Silje och Tengel av isfolket igen och igen, jag tycker alltid att berättelsen är lika fantastisk. Sagan om isfolket – inte minst Trollbunden – är enligt min mening en mästerlig blandning av fantasy, historia och romantik. Eftersom jag den här gången lyssnat på ljudboksversionen av Trollbunden har jag inte heller behövt oja mig över den dåliga korrekturen i den klassiska bokversionen.

Handlingen i Margit Sandemos Trollbunden

Trollbunden
Bokomslaget till e-boksversionen av Trollbunden. Jag gillar omslaget till den gamla hederliga pappersboken väldigt mycket mera. Förlåt!

Sjuttonåriga Silje Angrimsdotter flyr genom ett pesthärjat Norge. Längs vägen möter hon och tar sig an två småbarn, som mot förmodan också lyckats överleva. Hon möter även en mystisk man med ett groteskt yttre och från den stunden vaknar en besynnerlig längtan inom henne, en längtan hon inte själv förstår. Mannen – den käre Tengel av isfolket – ordnar så att Silje och barnen får bo hos en snäll gammal konstnär och hans tjänstefolk. Livet på konstnärsgården gör dem alla gott. Ändå kan Silje inte låta bli att bäva inför de högresta fjällen bortom gården och inte heller sluta tänka på den groteske mannen, som alltid verkar finnas där när hon är i knipa. När en häxanklagelse hotar att slå Siljes och barnens tillvaro i spillror, dyker mannen upp igen och tar dem med till det fördömda isfolkets dal.

Trollbunden-ljudboken är inläst av Julia Dufvenius

Jag inser hur banal boken Trollbunden i Sagan om isfolket av Margit Sandemo förefaller när jag beskriver handlingen. Ett av skälen till att jag läst om boken så många gånger är för att jag älskar djupet i berättelsen, i karaktärerna – men samtidigt hur lättsmält ALLT i boken är. Det är långt från alla gånger jag känner att jag har ett sådant läsflow att ögonen dansar över sidorna, men att läsa Trollbunden har jag alltid upplevt som den underbaraste av ögondanser. Julia Dufvenius har läst in hela Sagan om isfolket-serien och i hennes tolkning tycker jag om möjligt att Trollbunden kommer ännu mera till sin rätt. Det är knappt så att jag andas medan jag lyssnar till Dufvenius inlevelsefulla inläsning av ljudboken Trollbunden.

Så bra är första boken i Sagan om isfolket

recension betyg
Jag ger Trollbunden av Margit Sandemo fyra stjärnor i betyg.

Mötet mellan Tengel och Silje är bara början på en lång släktkrönika om isfolket, bokserien innehåller nämligen 47 delar. Båda karaktärerna finns med i flera av böckerna, så även barnen i Trollbunden. Jag skulle också beskriva serien som en krönika över Nordens historia, om än en fantasifull historietolkning. Trollbunden utspelar sig i 1500-talets Norge och för varje bok i Sagan om isfolket reser jag längre och längre fram i historien. Märkligt nog köper jag Sandemos historieskrivning, jag som har många universitetspoäng i historisk-arkeologiska universitetsämnen och som därför borde läsa boken mera kritiskt. Faktiskt köper jag de historiska miljöerna rakt av, och det är ett mått på hur övertygad jag är av Margit Sandemos gestaltningsförmåga i Trollbunden. Magi, kärlek och livet i historiska miljöer – sällan läser jag böcker som är så innehållsrika och fängslande som denna.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

    1. Jag älskar att läsa om förbannelser och magi – och så lite kärlek på det. 👌

  1. Jag tror detta kan vara en bok för mig. Jag tycker ju om historia och lite magi och häxor gör det bara mer spännande. Blir allt lite sugen på att läsa serien 🙂

    1. Jag tycker serien är värd en chans, om du dessutom gillar att läsa om häxor och magi kan du nog gilla den. Varje del i Sagan om isfolket är fristående, så du behöver inte läsa hela serien i ett nafs. Jag uppskattar själv när det är avslutande böcker, annars hade jag nog inte fixat att läsa denna bokserie.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *