Skillshare – en fantastisk kunskapskälla för kreatörer

Youtube är en fantastisk källa till kunskap och inspiration. Men jag kan ändå uppleva plattformen som smått förvirrande, och det är sällan jag känner att jag får ett helhetsgrepp kring olika pyssel- och målartekniker. Jag som är nybörjare behöver öva steg för steg. Eftersom jag inte kan gå på en konstant bildkurs i Varberg försöker jag fylla väntan med digitala kurser från bland annat Skillshare.

Till skillnad från Youtube har Skillshare regelrätta lektioner, vilket gör att jag i ett pedagogiskt upplägg kan lära mig allt från generellt om akvarell till specifikt om en viss blandtekniksmålning. Genom att gå på fysiska konstkurser har jag insett att jag gillar och behöver ett genomtänkt upplägg, och detta ger alltså Skillshare mig digitalt. Som ett komplement till fysiska kurser.

Skillshare – kreatörer lär ut till andra kreatörer

Skillshare har kurser inom det mesta i kreativ väg. För tillfället försöker jag lära mig så mycket jag kan om måleri, och därför är det detta jag fokuserar på. Jag vill även gå plattformens maffiga kurser i Adobe-programmen och göra de olika projekten som kopplas till dessa. Men det tar jag någon gång i framtiden. En sak i taget, liksom! På Skillshare finns även kurser i skrivande, fotograferande och i kreativitet i allmänhet.

abstrakt måleri akryl konstkurs
Bild: © Steve Johnson via Pexels
Abstrakt måleri i akryl – nej, inte min bild!

När man tittar igenom de välproducerade kurserna – de är i pedagogiska filmformat – flyger tiden i väg. Det händer att jag sätter på en konstkurs med Suzanne Allard eller med Ana Victoria Caldéron, lutar mig till rätta och bara njuter av de vackra färgerna och teknikerna. Jag tycker det är vilsamt att titta på när andra skapar i lugn och ro. Och då Skillshare inte har reklam och presentationerna är pedagogiska slipper min trötta hjärna Youtubes delvisa skrikighet.

Så här vill jag egentligen dela med mig av ett skapartips. Ta en titt på Skillshare.com och se om inte du också kan lära dig nytt av de mångtaliga kreatörerna som finns på plattformen. Du kan prova plattformen gratis, och om du sedan vill fortsätta betalar du en summa för ett år framåt. Jag tror det kostar 1 200 kronor om året, men jag hittade en rabattkod som gav mig 50 procent rabatt. För tusentals kurser betalar jag därför bara 600 kronor om året.

Lektionsupplägg på Skillshares konstkurser

Observera att Skillshares innehåll är på engelska, men att det är enkelt att hänga med genom att titta på de pedagogiskt upplagda lektionerna. En lektion är sällan längre än 10 minuter, oftast landar den på fem minuter. Upplägget har en anda av NU SKA VI GÖRA DET HÄR och så är det det som görs innan nästa steg, som fungerar likadant.

Jag har fastnat för abstrakt måleri, så det är den typen av konstkurser jag tittar mest på. Men det finns jättebra kurser i exempelvis teckning. Teckningskurserna, exempelvis Brent Evistons ”The Art and Science of Drawing”, ger kompletta introduktioner till såväl perspektiv som skuggor, och efter varje kort lektion får du en uppgift som du kan göra.

För en årssumma får du alltså tillgång till samtliga kurser på Skillshare och därför finns det inga gränser för vad du kan lära dig från denna nästan outtömliga kunskapskälla. Nej, det här är inget reklaminlägg, bara en uppskattning till något som har ett stort värde för mig. Du kan surfa in till Skillshare.com för att själv bilda dig en uppfattning om kursportalen.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.