Akvarell – en mycket kort guide till akvarellmålning

Låt mig berätta om något jag gillar: att måla akvarell. Jag har gått en del digitala kurser i och övat på akvarellmålning hemma, men i vår blir det dags att gå en ”riktig” akvarellkurs. I ett annat sammanhang har jag tänkt skriva olika konst- och pysselguider, så jag tänkte att jag kan träna på det här. Bara för att få in känslan, liksom. Då passar akvarelltemat bra, för jag tycker det är magiskt hur färgerna flyter ut över pappret…

Vad är akvarell för något?

Akvarell är en målarteknik där man använder vattenlösliga färger och vatten för att skapa mjuka, transparenta och naturliga effekter med hjälp av främst penslar. Tekniken brukar användas till landskaps- och naturmålningar, liksom till porträtt och stilleben.

Akvarellmålning blir allra bäst när det görs på ett särskilt akvarellpapper. Sådana papper finns med mycket eller lite gräng, det vill säga med jämn eller skrovlig struktur, och de är vanligen tjockare än typiska ritpapper.

måla akvarell tips
Så här såg det ut när jag invigde mina nya akvarellfärger från Schmincke. Det var en glad stund.

För en vacker effekt kan man blöta ner pappret först, förslagsvis genom att skölja av det under vattenkranen och sedan låta det suga åt sig vätskan. Det går så klart också bra att måla på torrt akvarellpapper.

Olika akvarellpenslar ger olika målareffekter. Man måste inte ens måla med pensel!

Material inför akvarellmålning

För att börja måla med akvarellfärger behöver du bland annat följande material:

 • Akvarellfärger (exempelvis akvarell på tub eller i kakor)
 • Akvarellpapper (minst en tjocklek på 300 gram för bäst effekt)
 • Akvarellpenslar (det finns många olika sorters, men rundade penslar brukar vara typiska för detaljerade målningar)
 • Palett
 • Maskeringstejp och/eller maskeringsvätska
 • Skisspennor
 • Suddgummi alternativt knådgummi
 • Linjal

Vanliga akvarelltekniker

akvarellmålning på gammalt lakan
Så här såg det ut när jag fick måla akvarell på gammalt lakan på en konstkurs. Det var hur kul som helst! Tekniken som användes var vått på vått och oj, vad lakanet sög åt sig färgerna! Blommorna ska föreställa vallmor (om inte det framgår).

De vanligaste akvarellteknikerna heter vått på vått och vått på torrt. Vått på vått innebär att du målar med de våta akvarellfärgerna på ett vått akvarellpapper. Med vått på torrt menas i sin tur att du målar med de våta akvarellerna direkt på ett torrt papper.

Tips för att måla akvarell

Nedanför följer tips för att komma i gång med akvarellmålning:

 • Använd kvalitativa akvarellfärger och -papper. Det är viktigt att använda bra material för att få bästa möjliga resultat. Satsa på målarmaterial som är till för just akvarell. Det gäller även penslar.
 • Börja med ljusa färger och arbeta dig mot mörkare. Akvarellfärger är genomskinliga och det är därför svårt att täcka över en mörk färg med en ljus färg.
 • Lämna det vita vitt. Om du vill ha en vit yta måste du alltså ha en omålad yta. Du kan måla runt det vita fältet alternativt maskera med hjälp av tejp eller vätska. Vid det sistnämnda alternativet kan du måla över maskeringen och ändå behålla området vitt.
 • Använd vatten vid färgblandning, akvarellmålning handlar nämligen om att använda vatten för att skapa effekter och för att blanda färger. Var inte rädd för att använda mycket vatten för att skapa en mjuk och flytande effekt.
 • Experimentera och utforska olika tekniker. Ibland blir det fel, och det gör inget alls. Akvarellmålning innebär ibland att göra misstag, men det är en naturlig del av processen.
 • Utveckla din penselteknik. En bra teknik med penslarna är avgörande för att skapa vackra målningar. Öva på att hantera penseln och lär dig olika tekniker för att skapa olika effekter.
 • Hitta inspiration online. Själv går jag digitala kurser på Skillshare, som jag tycker är en fantastisk plattform för konstnärliga idéer och tekniker. Även Youtube levererar många bra tips för akvarellmålning. (Och så har jag ju gått mer allmänna konstkurser från vilka jag fått med mig mycket inspiration.)
akvarellfärger tips vallmo
Så här såg det ut när jag försökte måla en abstrakt akvarellvallmo i tekniken vått på torrt. Det blev inte alls samma känsla som när jag målade vallmor på lakan.

Det här var tips för att börja måla med akvarell. Hoppas du också får möjlighet att prova denna fantastiskt roliga konstform!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.