Så kan du utgå från färglära när du ska måla och inreda

måla om färdiga färgpaletter

Det fanns en tid när jag tyckte att jag var smart som valde att ha vita väggar och golv i hela lägenheten. På så sätt kunde jag liksom alltid ha vilken övrig inredningsfärg som helst, tänkte jag. Men när jag tio år senare är omgiven av allt detta vita är det inte utan en viss ledsnad.

vilka färger passar ihop färglära
En akvarellask, oändliga möjligheter…

Vitt på vitt kan bli ganska tråkigt i längden, och inte har jag lyckats så bra med att tillföra färg i övrigt. Så här i efterhand kan jag också ångra att jag valde tapeter i stället för målarväv. Nu blir ju ett färgbyte ett helt företag! Så mycket lättare det hade varit att kunna måla väggarna direkt.

Färg – ett nedärvt intresse

Färger av alla slag, så även väggfärg, upptar numera mycket av mitt fokus. I och med att jag designar och målar såväl analogt som digitalt är bland annat färglära en viktig del av min vardag.

Dessutom är mitt färgintresse direkt nedärvt från min mamma. Hon har ett färgseende utöver det vanliga och jag smickrar mig med att ha fått åtminstone lite av hennes känsla. Jag vet inte hur mycket av min uppväxt som kretsat kring färgmatchning, men det är en inte obetydlig del av den.

Många gånger har mamma varit på jakt efter kulörer som inte finns färdiga i butik. Då har hon behövt vara kreativ. Eller tänka om helt. Det är en annan berättelse. Men du kan ju tänka dig vilka färg- och inredningsäventyr vi hade tillsammans (och ibland fortfarande har)!

Färglära, färgcirkel och färgmatchning

Färglära är läran om hur olika färger passar eller inte passar ihop. Genom att matcha rätt färger kan man åstadkomma kontrast och/eller harmoni. Det är inte ovanligt att man utgår från en så kallad färgcirkel eller färghjul. I denna cirkel kan man enkelt se hur färger hör ihop utifrån deras placering i förhållande till varandra.

färgcirkel komplementfärger
Färgcirklar eller färghjul kan se olika ut, vara mer eller mindre detaljerade. Här ser du i alla fall principen!

Färgerna som är placerade mitt emot varandra i cirkeln är komplementfärger. Färglära är lika viktigt inom inredning som det är inom konst och design. När du ska välja färger till hemmet kan du därför med fördel utgå från färgcirkeln, alternativt ta en titt på färdiga färgpaletter på exempelvis Klint.com. Eller varför inte båda, egentligen?

Kontrasterande komplementfärger

När jag skapar försöker jag själv utgå från paletter. Detta underlättar något enormt. Jag har märkt att jag verkligen fastnat för det här med komplementfärger, för när jag håller på med mitt skapande väljer jag alltid kontrasterande färger. Men jag föredrar komplementfärger med en liten twist.

Ja, men som exempel tycker jag att komplementfärgerna rött och grönt är läckra ihop. På sätt och vis… Det är ju så att jag inte gillar vanligt rött och grönt, och definitivt inte tillsammans. Så i stället söker jag mig till rosa och ljusgröna eller mörkgröna nyanser, som är varianter av det typiska röda och gröna.

mjuka komplementfärger väggkonst
När man leker runt med färger digitalt…

Det finns olika grader av färgerna och genom att flytta sig ett steg bort i färgcirkeln kan man få en något annan färg, utan att göra ett egentligt avsteg. Kontrasterna blir rikare på det här sättet, och det går att göra hur många varianter som helst. På postern här ovanför ser du hur jag utgått från komplementfärgerna blå-gul respektive röd-grön och kalasat till det.

På samma sätt tror jag man kan kalasa till färgerna på väggarna och skapa något riktigt fint i inredningsväg, som även känns unikt för hemmet.

Analoga harmoniska färger

Jag kan förstå varför alla inte går i gång på det här med komplementfärger. Skarpa kontraster pockar trots allt ganska rejält på uppmärksamheten och ibland vill man kunna gå in i ett rum och känna Å, så harmoniskt (!). Färgcirkeln är ett ypperligt verktyg för att skapa färgharmoni i allt från valet av väggfärg till blandning av akvarell.

Vilken färg i cirkeln tycker du är finast? Välj denna och de två närmast placerade färgerna åt ena eller andra hållet för att få en analog och/eller monokrom färgskala. Sök på nätet så kommer du hitta superfina exempel på rum som målats helt i rosa, grönt eller beigt. Man tror kanske att rosa väggfärg i kombination med rosa inredning blir tråkigt. Men inte!

Även ett monokromt konstverk har sin alldeles egna skönhet. När man väl tar en närmare titt på färger inser man att det finns hur många nyanser av dem som helst.

Färdiga färgpaletter för matchning

För ett tag sedan gick jag en digital målarkurs och då fick jag tipset att skapa paletter utifrån bilder i inredningstidningar. Mycket av det visuella materialet i inredningsvärlden innehåller omsorgsfullt valda färger, kreativa matchningar som man kan lära mycket av.

färglära matcha färger rätt

Klint.com är visserligen en färgtillverkare och inte en inredningstidning, men på sajten finns massor av färginspiration för dig som vill ha tips på både monokroma och kontrasterande paletter. För en billig peng kan du beställa hem provpaletter som du kan utgå från när du ska måla om hemma eller vill leka runt med akryl och akvarell. Du kan förstås också beställa hem deras miljövänliga färger i återvinningsbara förpackningar.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.