Helt såld på boken Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Mhairi McFarlane

Mhairi McFarlanes Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts… Var börjar jag? Jag har tyckt att de senaste veckornas vardag har varit grå, trist. Har inte lämnat Varberg sedan i januari februari och så kommer det förbli ett bra tag framöver. Läget är som det är och jag försöker fokusera på de saker jag kan göra något åt.

Även om jag inte bör förflytta mig för långt bort rent fysiskt är det inget som säger att jag inte kan göra det i tanken och där finns det inget som öppnar dörrarna till nya världar som böcker gör.

En annan värld har jag verkligen befunnit mig i de senaste dagarna. Det är McFarlanes romantiska feelgood Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts som svept bort mig på ett rosaskimrande moln. Jag vet inte när jag senast var så engagerad i något som jag varit i denna bok.

Handlingen i Mhairi McFarlanes Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Du vet hur man ibland kan sucka lite över att en bok innehåller alla tänkbara klyschor? Så hade man också kunnat sucka över Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane. Men ändå inte. För det är skillnad på att använda klyschor helt oreflekterat och att använda dem med största (själv)kännedom. McFarlane visar prov på det senare. Hon är otroligt kunnig om romantik och feelgood, och jag älskar hur nörderiet finns med genom hela boken.  

Skaffa fejkpojkvän för att göra exet svartsjuk

Lauries pojkvän och sambo sedan nästan två decennier tillbaka vill göra slut. Han måste få finna sig själv, säger han och lämnar henne som ett enda stort frågetecken. Snart visar det sig att han egentligen träffat någon annan och att han dessutom gjort henne på smällen. Han som inte velat bilda familj med Laurie!

Laurie är förkrossad. Inte bara det att hon har mist sitt livs kärlek, hon har även mist sin bäste vän. Lögnerna har dödat vänskapen dem emellan. Nu ses de ändå varje dag, för de jobbar som advokater på samma byrå i Manchester. På samma arbetsplats finns också Jamie, kanske den värsta playern som vandrar på vår jord, om man ska tro Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts.  

Jamie är snygg, sjukt snygg. Han råkar också vara galet ambitiös. Så ambitiös att han frågar Laurie om hon vill bli hans låtsasflickvän för att han ska kunna imponera på de konservativa cheferna. Laurie drömmer i sin tur om att hämnas på exet och hon kan inte tänka sig ett bättre sätt att göra det än att skaffa världens snyggaste fejkpojkvän.

Medan Laurie iscensätter tidernas största romans tillsammans med Jamie upptäcker hon fler och fler sidor hos både honom och sig själv. När de är med varandra känns det mera äkta än något annat gjort på länge. Håller Laurie på att förälska sig i Jamie och hur kommer hon må när deras lilla charad är över?

Svensk översättning från HarperCollins Nordic

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts
Bokomslaget till Mhairi McFarlanes Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts.

Mhairi McFarlanes Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts heter If I Never Met You i engelskt original. Jag har läst boken i den svenska översättningen från HarperCollins Nordic och som gjorts av Helena Johansson. Språket i boken bär hela vägen, fräscht, rappt och lättläst. När jag ändå tar upp den svenska versionen av boken vill jag passa på att berömma det supersnygga omslaget. Det i kombination med baksidestexten och de otaliga positiva omdömena gjorde mig såld…

Så bra är Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane

recension betyg
Jag ger Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane fyra VÄLDIGT starka stjärnor av totalt fem stjärnor i betyg.

… Och ännu mera såld blev jag när jag läste Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane. Det finns så mycket jag älskar med boken att jag inte vet i vilken ände jag ska börja. Den klyschiga handlingen, det rappa språket, relationerna, trasslet av lögner, att huvudkaraktären Laurie är 35 plus – ja, bara en sådan sak som åldern på karaktärerna. Jag älskar hur jag sugs in i boken, tar klivet in i overkligheten. Det är fan det bästa betyget jag kan ge böcker just nu.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.