Helgtitt på Stephen Kings film Doctor Sleep

doktor sömn

Veckan och inte minst helgen har varit händelserik på många plan. När jag i dag sätter mig ner för att skriva har jag därför svårt att sortera händelserna. I vilken ände ska jag börja? Men det är klart att jag ska börja med ett litet kulturtips i form av Stephen Kings film Doctor sleep, som bygger på boken med samma namn. Doctor Sleep eller Doktor Sömn är en fristående fortsättning på The Shining eller Varsel, som ju både den tidigare boken och filmen heter.

Handlingen i filmen Doctor Sleep

Jag såg Doctor Sleep på bio med min bror, en av få personer jag delar passionen för skräck med. I fredags lyckades jag få min sambo Christoffer att se filmen med mig. Nu när den ändå streamar på Netflix kan man kosta på sig att ge filmer en chans. Doktor Sömn för mig som tittare tittare tillbaka till The Overlook Hotel och till den mediala pojken som flydde från dess hungriga spöken.

doctor sleep
Den officiella filmaffischen.

Nu är han – Danny Torrance – medelålders och hans så kallade shining är inte lika stark som den var förr. Därför har han också kunnat slå sig till ro i en liten håla, där han jobbar på ett sjukhem och hjälper döende att ta klivet över till andra sidan utan att känna sig jagad av hemskheter. Det här ändras när han får telepatisk kontakt med flickan Abra. Nu är det hon som är jagad av hemska varelser.

Varelserna rövar bort mediala barn och dödar dem för att kalasa på deras shining. Det verkar som att det enda som kan få stopp på dem är att lura dem till The Overlook Hotel. Vad händer när hotellspökena åter har Danny inom räckhåll?

Så bra är Stephen King-filmen

Jag har aldrig sett en Stephen King-film som gör just Stephen King full rättvisa. Läste boken Doktor Sömn i samband med att filmen var bioaktuell och ojade mig över skillnaderna. Samtidigt inte, för även om filmen inte lyckas fånga bokens djup ligger tolkningen tillräckligt nära boken i ambitionsnivå. Med detta skrivet tycker jag alltså att Doctor Sleep är ett riktigt bra försök att göra en sevärd film av en vår tids största skräckberättelser.

Doctor Sleep är en stor väv av karaktärer och miljöer, därmed skiftar filmen snabbt från en sak till en annan. Men det är en tätt sammanhållen väv, där den övergripande berättelsen är så pass snyggt fångad att de tvära kasten snarare gör filmen än mera spännande. The Shining är en av de bästa böcker jag läst någonsin och jag känner inte samma wow inför Doktor Sömn.

recension betyg
Jag ger Stephen King-filmen Doctor Sleep tre starka stjärnor av totalt fem möjliga stjärnor i betyg.

Däremot älskar jag hur levande världen är i berättelsen. Den här skräckfyllda fantasyvärlden känns inte alls avlägsen vår och det är i sig ganska kusligt. Jag lyfter även på hatten åt hur väl sammanhängande The Shining och Doctor Sleep är.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

 1. På omslaget till filmen så ser de ut dom en svensk skådeskpelar.

  Men Stephen King´s filmer är sjukt bra

  1. Vilken skådespelare tänker du på? Jag blir nyfiken.

   Jag tycker också Stephen King är toppen. Spännande världar!

 2. Jag såg doctor sleep första gång för ett tag sen då jag hyrt den. Jag tycker den var bra men kanske lite lång. Imorgon ska jag se the shining på bio då den går som klassiker.

  1. Jag blir inte så lite avis på dig som sett The Shining på bio. Hoppas du fick en hejdundrans filmupplevelse! Håller med om att Doctor Sleep är ganska lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *