Pyssla en höstlig ljuslykta med löv

Jag – eller om det är min bror (?) – är i alla fall en av dessa kids som gjort en egen ljuslykta med löv på. Tror jag. Som jag minns det hade vi en sådan hemma i finbokhyllan. Men jag kan ha fel. Kanske att jag blandar samman skaparverkstäderna under mina år som lärarvikarie, kanske att jag limmat löv på glasburkar med elever snarare än gjort en egen höstlykta.

ljuslykta med löv
Bild: © Anna-Ok / iStock

Oavsett vilket så tycker jag att pyssla en höstlig ljuslykta med löv är ett fint höstpyssel och just pyssel för hösten är något jag lägger extra mycket krut på nu. Sandrajonsson.se ska fyllas med höstinspiration! Höstpyssel har jag också lagt upp flera stycken på bloggen, i form av mina printables och målarbilder. Känns toppen att vara höstpepp, det gör det verkligen.

Så pysslar du en ljuslykta med löv

En av anledningarna till att jag tycker så mycket om ljuslyktorna med höstlöv är för att det viktigaste pysselmaterialet kan samlas av egen kraft. Jag skulle själv börja höstpysslet med att ge mig ut i skogen på skattjakt efter löv i höstens vackraste färger. Går det alltså att pyssla med löv? Ja, det är just det det gör. Men du bör pressa löven först i det här fallet. Då blir resultatet allra finast.

återbrukspyssel med glasburk höst
Bild: © Anna-Ok / iStock

Det här pysslet är ett ypperligt återbruk av glasburk. Du diskar glasburken så att den blir ren och fin. Därefter stryker du PVA, allroundlim eller mod podge på glasburkens yttersida, för att sedan fästa löven på burken. Stryk eventuellt ytterligare ett lager lim eller lack över höstlöven och låt torka. Knyt ett band eller snöre runt ljuslyktan och ställ ner ett LED-värmeljus i den (mindre brandrisk än om du använder värmeljus).

Hur enkelt – hur tjusigt?!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

18 kommentarer

  1. Klassiskt barnpyssel som jag hade blivit superglad om jag fick i present. Tycker också lyktorna är fina och kan tänka mig att pynta gravarna med sådana nu i höst.

 1. Att höst pyssla är mysigt. Det är bara att man ska ta tag i att göra det med 🙂. Jättefin höstlykta du har gjort 😀👏🏻

  1. Håller med om det där med att man ”bara” ska ta tag i det. Lättare sagt än gjort ibland! 😅 Just ljuslyktan du ser på fotona har inte jag gjort. För höstens tema varvar jag köpt material med printables och pysselbilder jag gör själv. Skulle inte hinna annars. Men kul att du gillar höstpysslet i inlägget! Det gör jag också. 😍

  1. Å, jag älskar sådana lövtavlor i lera! Gör din kollega tavlorna i trolldeg eller i lufttorkande lera (typ DAS)? Jag funderar på att höstpyssla egna lertavlor med höstlöv och lägga upp bilder från det här på bloggen. Vi får se vad jag hinner med. Tack för tipset! ❤️❤️❤️

 2. Jag gjorde sån jag med när jag var liten och vad som hände med den minns jag inte men mycket försvann för mamma när vi flyttade till Örebro från Öland

  1. Tråkigt att ljuslyktan försvann i flytten. Samtidigt antar jag att man inte kan spara på allt man gjort sedan barnsben, även om det så klart är tråkigt när sakerna försvinner oplanerat. 😭

  1. Jag tänker att man kan ha stor användning för höstlyktorna. Kanske sätta dem på gravarna eller något i den stilen eller helt enkelt använda dem som höstdekorationer hemma…? Tack, Pernilla. 💖

 3. Så himla fint ! Mina barn har nog inte gjort dessa 😀 men nu vet jag vad vi ska göra ;D ! Dottern hade nog tyckt det var super kul !

  1. Hoppas ni kommer till skott med detta eller något annat höstpyssel! 😃 Blir en mysig stund tillsammans. 💖

  1. Tack. ❤️ Håller med: perfekt höstpyssel när man vill göra något enkelt men fint.

  1. Ja, det är allt mysigt att sitta ner och pyssla. Gärna lyssnande till en ljudbok eller ett poddavsnitt. ☺️

 4. Nu blev jag väldigt sugen på att pyssla min egen lykta. Det är ju inte så svårt. Det här inlägget påminner mig om när jag för några år sedan gjorde ett höstigt ljusfat med rönnbär, paradisäpplen och löv. Vill göra något liknande igen.

 5. Jag som är ateljerista har skapat mycket med barn kring hösten och allt vackert spännande material genom åren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *