Feelgood i Toscana – 5 tips för en inspirerande resa

resa till toscana i italien

Har du sett feelgoodfilmen Under Toscanas sol? Det har jag och en gång i tiden fick den ett ljus att gå upp för mig. Om jag någonsin får en livs- och/eller ålderskris ska jag bege mig till Toscana i Italien för att plåstra om mitt sargade hjärta. Hehe. *rodnar*

Nu har jag nog haft både livs- och ålderskriser, någon resa till Toscana har det dock inte blivit. Än. Men tanken att man faktiskt kan resa bort och börja om någon annanstans har gjort ett starkt intryck på mig, och detta är alltså något jag bär med mig ända sedan jag första gången såg filmen.

vägen i under toscanas sol
Bild: © kasabubu via Pixabay

Vad är det som gör Toscana till en idyllisk plats för återhämtning (i teorin, eftersom jag aldrig varit just där)? Jag tycker Under Toscanas sol fångar det så fint: det är värmen, både bokstavligt och bildligt. Det skonsamma klimatet i kombination med glädjen som följer en mer avslappnad livslunk bland solrosfält och olivlundar.

Sedan är det ju de vackra vyerna – vilka städer och vägar! Jag ska inte skynda händelserna i förväg mer, utan nu tar jag det från början:

5 Toscana-tips för feelgoodälskaren

Hur kan man, åtminstone enligt filmerna, resa till Toscana i sannaste feelgoodandan?

1. Hoppa på en buss och upplev landskapet

Den senaste månaden har jag skrivit ett gäng texter om Toscana, jo, faktiskt, och researchen jag gjort tyder på att det är enkelt att ta sig runt i denna italienska region. Och då inte minst med kollektivtrafiken, som ska vara prisvärd.

val d'orcia toscana
Bild: © kasabubu via Pixabay
Val d’Orcia

En del av feelgooden handlar ju om att förälska sig i landskapet så mycket att man känner wow, här vill jag stanna. I nästan varje film som utspelar sig i Toscana ges vackra vyer av det grön- och guldskimrande landskapet Val d’Orcia.

I Val d’Orcia finns vidsträckta fält och toppiga cypresser, liksom rustika byggnader. Det är ett gammalt kulturlandskap, och ett världsarv. Lantvägar slingrar sig genom landskapet så att man kan uppleva scenerierna.

2. Hoppa av i en pittoresk italiensk stad

I Under Toscanas sol befinner sig huvudkaraktären ena stunden på en buss som kör genom Val d’Orcia och i nästa stund i den pittoreska staden Cortona. Det är i Cortona hon får syn på den, bostadsannonsen för ett gammalt charmigt hus. Hon går på husvisning och rätt som det är har hon köpt ett hus.

cortona toscana
Bild: © francesco_centamori via Pixabay
En gammal gränd i Cortona

I Toscana finns många tjusiga städer, allt från mindre städer som Cortona till större städer som Florens. Vad städerna har gemensamt är den anrika prakten, som sträcker sig tillbaka till bland annat antiken, medeltiden och renässansen. Givetvis mixat med dagens puls! Gamla hus och kullerstensgator skapar onekligen en mysighetskänsla.

florens toscansk stad
Bild: © Fede Roveda via Pexels

Jag kan förstå att man väljer att bosätta sig på en mysig plats, som Cortona onekligen verkar vara i Under Toscanas sol. Om inte denna stad kan vara som balsam för själen så… nej, jag vet inte!

3. Lär dig prata det italienska språket

Italienska låter som rena rama poesin. Man måste inte bosätta sig i Italien för att lära sig språket. Att gå en språkkurs hemma i Sverige kan vara en början på något nytt, som nya vänskaper och kanske, kanske även ett incitament till att resa till Toscana.

Om man ändå får feeling och känner, wow, Toscana, här vill jag bo, underlättar det att kunna italienska. För det kan ju ändå vara så att du köper ett rustikt hus på den toscanska landsbygden och behöver hjälp av hantverkare för att rusta upp det.

Och hur mycket lättare blir det dessutom inte att handla mat om du vet vad saker heter på italienska?

4. Börja laga och ät italiensk mat

Vare sig du bor i eller tillfälligt besöker Toscana har du en ypperlig chans att lära dig laga italiensk mat. Det finns korta matlagningskurser du kan gå på plats, kolla bland utflyktsalternativen! Men ja, matlagning är en typisk feelgoodgrej, verkar det som.

mat i toscana
Bild: © SalvatoreMonetti via Pixabay

Jag som inte ens är så värst förtjust i mat kan förstå varför maten upplevs som så viktigt på en plats som Toscana. Det är inte bara mat, utan en hel livsstil som är full av kärlek och glädje. Av gemenskap.

Pasta, pizza och gelato är typisk italiensk mat. Du hittar ingredienserna till exempelvis de olika pastarätterna i lokala mataffärer och delikatessbutiker.

5. Anamma tillvaron i Toscana

Det är platsen, språket och maten, successivt faller bitarna på plats och plötsligt har man nästan blivit en lokalbo. Har du känt så någon gång när du varit ute och rest och verkligen trivts på en plats?

plocka oliver toscana
Bild: © Gary Barnes via Pexels

Jag tror det är så enkelt att när man rycks upp från sin invanda, trygga miljö måste man genast vara nyfiken och modig för att över huvud taget få någon som helst social interaktion. Sådan blir i alla fall jag när jag inte känner någon. Det är så att jag överraskas av mig själv!

I Under Toscanas sol blir huvudkaraktären snart hembjuden till sina italienska grannar, hon får till och med hjälpa till att plocka oliver och annat gott som växer i de bördiga lundarna. Hon dras med i landsbygdens gemenskap och börjar blomstra, för är det feelgood så är det.

italienska oliver mat
Bild: © Artvision-So via Pixabay

Om du någon gång kommer till Toscana, eller till en annan fantastisk miljö, är ett tips att du försöker anamma platsen genom att göra små avstickare in i vardagslivet. Finns det en liten by du kan ta en promenad i eller en lokal marknad du kan besöka? Många gånger räcker det att ta ett steg bort från turiststråken för att man ska få nya upplevelser.

Feelgood som utspelar sig i Toscana

Jag tror att feelgoodgenren, och antagligen filmen Under Toscanas sol, har skapat ett romantiskt skimmer runt platsen. Och då menar jag inte bara för mig. På många sätt kändes berättelsen banbrytande, och kanske är det därför den gjort ett så starkt intryck på mig och många andra.

toscana florens
Bild: © vrolanas via Pixabay
Florens

På sistone har ju även Netflix släppt ett par filmer och/eller serier som delvis utspelar sig i Toscana. Toscana (2022) heter en av dem rätt och slätt. Om du inspireras av toscansk mat och vin är detta helt klart något för dig! Netflix-serien From Scratch har också vissa toscanska inslag, främst från Florens.

På tal om Florens och film, har du sett Ett rum med utsikt? Om inte, gör det. Den är en annan personlig favorit, kostymdrama och allt.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.