Därför är samboavtal och andra juridiska dokument viktiga

juridiska dokument för sambor

För något år sedan gjorde jag skriv- och reklamjobb för en begravnings- och juridikbyrå. Med tanke på all den information och alla de berättelser jag tog till mig då kan jag själv tycka det är dumt att jag inte har mina egna papper på plats. Juridiska papper är egentligen inget man ska kompromissa med. Särskilt inte sådana som jag och min sambo, som varken planerar att gifta oss eller skaffa barn.

viktigt skriva samboavtal
Bild: © Bru-nO via Pixabay

Utan rätt juridiska avtal kan vi försätta varandra i en jobbig situation ifall det värsta tänkbara skulle ske. Sambor har nämligen ingen arvsrätt efter varandra. Nej, i stället är det våra närmaste släktingar som ärver oss och som vi måste förlita oss på. Och eftersom vi inte har barn har vi inte heller några bröstarvingar, kan väl tilläggas. Arvsrätten kan dock regleras genom exempelvis testamente. Samboavtalet, då? 

Samboavtal är ett juridiskt avtal som liknar äktenskapsförord

Jo, ett samboavtal är ett juridiskt avtal som är tänkt att skydda sambor. Till skillnad från gifta finns inga direkta juridiska regler eller skydd för sambor, och därför bör i stället olika juridiska dokument upprättas.

Samboavtalet är det avtal som allra mest liknar ett äktenskapsförord. Genom att upprätta ett sådant kan man specificera vem som får vad vid en eventuell separation. Utan ett avtal på plats är reglerna som så att det delas lika på allt som införskaffats till det gemensamma boendet. Vem som betalat mest kvittar, det delas lika ändå.

Om en av parterna har betalt mer i exempelvis kontantinsats för den nya bostaden kan detta tas upp i samboavtalet. Då regleras detta om samborna eventuellt skulle gå isär och bostaden därmed säljas.

Avtalets fokus ligger just på boende och bohag, med ett bodelningsavtal kan uppdelningen gå ett steg längre.

Bodelningsavtal och testamente tryggar tillvaron för sambor

Ett bodelningsavtal låter parterna specificera sina respektive ägodelar ännu mer detaljerat. Nu är ju inte tanken att man någonsin ska göra slut och flytta ifrån varandra, men det kan hända och utan rätt juridiska avtal kan den egna ekonomin sargas svårt.

Det är viktigt att bodelningsavtalet, som alltså träder i kraft vid olika sorters separationer, skrivs rättvist. Om man skaffar barn tillsammans kan det ju bli så att den ena parten bidrar mer ekonomiskt medan den andra bidrar mer till familjen under exempelvis föräldraledigheten. Det här ska absolut inte straffa sig. Tänk på det!

Inget annat juridiskt dokument är så viktigt som testamente. På riktigt, ett sådant borde jag och min sambo ha på plats. Sambor ärver inte varandra, och det innebär rent krasst att om någon av oss skulle dö kan våra respektive släkter plocka hälften av våra saker.

Det finns de som behövt gå ifrån sina hem och nästan försatts i personlig konkurs på grund av sådana här händelser. Nu tror och hoppas jag inte att det här skulle hända någon av oss. Den cyniska lärdomen jag tar med mig från mitt frilansuppdrag inom begravning och juridik är dock att det mesta kan hända. Även sådant man aldrig trodde.

Så ja, ett testamente är verkligen att visa omsorg om sina älskade.

Samboavtal, bodelningsavtal och testamente, du hittar mer information om de viktiga dokumenten på SveaAvtal – besök deras juridiksida online!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.