5 skäl att jag älskar mina höstpromenader

gå höstpromenad
Bild: © Slavica / iStock
Den här höstmålningen hade lika gärna kunnat föreställa en av skogsvägarna jag går på.

Jag har inget emot hösten. Definitivt inte den första tiden. Tvärtom är det en årstid jag till en början njuter fullt av genom att dagligen promenera i det vackra landskapet. Jag rent av älskar mina höstpromenader när årstiden ännu ligger i lindan och här ska jag berätta varför.

1. Den första höstluften är skonsammare mot värken

Jag har kronisk smärta och min kropp är därför känslig mot luftfuktighet och -tryck. Den fuktiga luften på somrarna – eller är det värmen (?) – gör att lemmarna svullnar och att utmattningen därmed blir än värre. Det var längesen jag till fullo njöt av en sommar i Sverige. Men på den tidiga hösten blir luften klarare och trycket i kroppen minskar. Det känns helt underbart att kunna ge mig ut på höstpromenader utan att behöva ligga däckad resten av dagen. Ju kallare det sedan blir utomhus, desto mera värk får jag igen.

2. Höstskruden gör naturen vackert färgsprakande

Underbart är kort, säger man ju. Så är det även med de färgsprakande höstlöven. Visst stannar väl de vackra höstfärgerna bara ett kort ögonblick på året? Under det korta ögonblicket hänförs jag av skönheten i årstiden och jag låter mig också inspireras till allehanda blogginlägg. Du har väl inte missat inläggen om höstpyssel och höstaktiviteter? Jag blir glad av att gå genom det föränderliga landskapet, faktiskt är det årstidens skiftningar som ger min vardag tydlighet, hemmasittande frilansare som jag är. Det räcker ofta att ge mig ut på en höstpromenad för att komma hem full av intryck.

3. Höstpromenaderna gör mig ännu kreativare och produktivare…

… egentligen bidrar alla former av promenader till min kreativitet och produktivitet, sådana saker som spelar roll när du arbetar inom reklam och marknadsföring. Det finns en sevärd TED talk om just hur bra promenader är för kreativiteten och visst tycker jag själv det är fascinerande hur många idéer jag brukar föra med mig hem.

4. Hösten är full av skatter att titta och samla på

På tal om höstens skönhet och höstpromenadernas kreativitetsboost finns det en annan sak som jag älskar med årstiden. Höstnaturen är full av skatter. Många av dem tittar jag mest på, har gått förbi en och annan svamp och bärbuske utan att plocka något även i år. Ibland mumsar jag dock på läckerheterna längs promenadvägen. Mycket av det som finns ute i hösten går även att pyssla och dekorera med. Jag slår åter ett slag för mina tips på höstpyssel och där de flesta av dem är så kallade naturpyssel.

5. Staden, stränderna och skogarna återerövras på hösten

Återerövrat. Hur märkligt det än låter är det ett ord som ofta ploppar upp i huvudet när jag går mina höstpromenader genom det föränderliga landskapet i Varberg. Plötsligt är staden, stränderna och skogarna nästan folktomma. Förändringen sker över natten, från en sommarnatur som är fullsmockad av folk till höstplatser som är tysta, stilla. Jag uppskattar stillheten, andrummet den ger.

Brukar du också gå på höstpromenader och brukar du i så fall göra något särskilt under dem? Berätta gärna i kommentarerna.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.