11 mer eller mindre enkla spökpyssel för alla åldrar

Halloween närmar sig och jag är i mitt esse. Kan ju inte annat än att älska denna spöktid på året, jag som är ett fan av hemsökta platser och andra kusligheter. Det är också den tid på året när jag börjar tycka om kreativa saker igen.

I och med ökad värk på sommaren är jag för trött för att ge mig i kast med guide- och listskrivande. Nu känner jag mig alltså lite piggare och definitivt mycket ivrigare, vilket gör att jag känner mig mer pepp.

Jag är till exempel mer pepp på att lista pyssel jag inspireras av… Av alla dessa skäl tipsar jag här om 11 spökpyssel för kreatörer i alla tänkbara åldrar.

Jag kommer även göra ett STORT blogginlägg med tips på halloweenpyssel. MEN det blir när det blir, du känner väl mig vid det här laget. Så allra först – håll till godo med dessa spökpysseltips!

1. Lövspöken

måla spöke lönnlöv
Bild: © 13-Smile / iStock

Lövspöken är ett tacksamt enkelt halloweenpyssel. Du plockar, pressar och målar lönnlöv så att de ser ut som spöken, smidigt väl?

2. Spiralspöken

klippa spiralspöke i papper
Bild: © Elena Vafina / iStock

Dessa spiralspöken är också ett kravlöst pyssel – men du behöver såklart vara fokuserad när du klipper spökspiralerna ur pappret.

3. Spökmaränger

spökmaränger recept
Bild: © SherSor / iStock

Vad sägs om att göra spökmaränger? Du kan göra dem utifrån ett vanligt marängrecept men formar dem sedan med hjälp av en sprits, bland annat.

4. Spökklubbor

pyssel spökklubbor
Bild: © MajaArgakijeva / iStock

När jag ändå lyfter söta spökpyssel – har du koll på de här spökklubborna? Du gör en spökklubba genom att lägga en pappersnäsduk eller -servett över en rund klubba och att sedan knyta ett snöre längst upp på klubbskaftet, precis under självaste klubban. Därefter ritar du ett par ögon på ”spökansiktet”. En svart tuschpenna är perfekt för detta.

5. Origamispöke

vika spöke i papper
Bild: © Anastasiia Boriagina / iStock

Gör ett så kallat origamispöke, det vill säga vik ett spöke i papper. Klicka på länken för att få tips på olika halloweenfigurer du kan vika.

6. Toarullespöke

toarulle spöke pyssel
Bild: © Ekaterina Morozova / iStock

Det här spöket kan du göra genom att måla eller linda papper runt en toarulle, alternativt genom att göra en pappersrulle av tjockt vitt papper. Därefter fixar du spökdetaljerna med hjälp av färg, papper och lim; svarta ögon och en svart mun, långa vita armar. De små paljetterna i de svarta ögonhålorna levandegör ögonen, visst gör de?

spökpyssel toarulle
Bild: © Ekaterina Morozova / iStock

På bilden ovanför ser du exempel på vilket fint pyssel för barn detta spökpyssel kan vara, fint och säkerligen roligt.

7. Spökbokmärke

bokmärke spöke
Bilder: © Ilona Shorokhova / iStock OCH Garrett Aitken / iStock

Fixa ett spöke i papper och limma det på en svartmålad glasspinne – vips har du gjort ett spökbokmärke inför läslovet.

8. Spöksugrör

spökpyssel sugrör
Bild: © Victoria Popova / iStock

Klipp ett spöke ur vitt papper, gör ett hål mitt på spökkroppen och trä sedan figuren på ett sugrör för att få ett kul kalastillbehör. På bilden här ovanför ser du hur du kan göra.

9. Spökgirlang

spökgirlang i papper
Bild: © Elena Vafina / iStock

Om du ska ha ett spökkalas kan ju även spökgirlanger vara till glädje – så här gör du girlangen du ser på bilden ovanför.

10. Spökspel

spökspel med muggar
Bild: © Sorapop / iStock

Jag fortsätter på kalastemat – har du sett vilket smart spökspel du kan göra av engångsmuggar? En vit mugg, ett par pysselögon och en skvätt lim, mer än så behövs egentligen inte för att göra det här stämningsfulla spelet.

11. Garnspöken

pyssel garnspöken
Bild: © Marharyta Fatieieva / iStock

Och nu dags för blogginläggets la grand finale och vilket spökpyssel passar väl då bättre än dessa garnspöken? Jag har skrivit om att göra spöktassels tidigare, men på min, Pernillas och Johans gemensamma sajt Vardagssaker.se. Om du klickar på länken kommer du direkt vidare till instruktionerna, det är såklart gratis. En helt vanlig bloggartikel, som denna. Det är jag som hoppar mellan olika projekt.

instruktioner spöken i garn
Bild: © Marharyta Fatieieva / iStock

Bilden här ovanför visar hur du knyter garnspöket, bara för att ge en liten, liten fingervisning om hur du kan gå till väga och du inte vill klicka dig vidare.

Det här var min lista med inspiration för 11 spökpyssel. Snart är det ju verkligen dags för halloweenpyssel, så jag hoppas detta har gett dig input inför den stundande spökhelgen.

Jag planerar för blogginlägg om fladdermuspyssel, häxpyssel och mumiepyssel, för att nämna några exempel på vad som är på gång. Tack och lov börjar jag inte från grunden, har ändå samlat på mig en del material genom åren.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.