Kultur Vardag

Så enkelt klipper du ett spiralspöke i papper

Enkelt och enkelt pyssel… Men ja, ganska enkelt i alla fall.

Klippa ett spiralspöke ur papper, vad tycker jag egentligen om det? Som jag minns det kämpade jag ganska mycket med saxen som barn. Övade genom att klippa en spiralorm på ”dagis” och det gick som det gick. När jag nästan var klar klippte jag ormen mitt itu, och säkerligen i någon form av vredesmod över hur tålamodsprövande att klippa med sax kan vara. Särskilt för en egensinnig femåring som har andra tankar om vad som är en perfekt eftermiddag.

klippa spiralspöke i papper
Bild: © Elena Vafina / iStock

I dag lever jag med en nervskadad arm (och hand) och värkhänder. Fungerande finmotorik är därför inget jag tar för givet, inte över huvud taget. Men spiralspökena i papper är enkla pyssel för den som är någorlunda fingerfärdig med saxen och de kräver dessutom nästan inga pysselmaterial, vilket jag själv uppskattar med barnpyssel. Jag vet att jag många gånger levererar supersnygga pysseltips – som barnen sällan klarar av att genomföra på egen hand. Sådär, va? Jag lovar bättring genom att jobba på det här med att leta fram tillgängliga pyssel för alla åldrar.

Hur klipper man ett spiralspöke i papper?

spökpyssel papper
Bild: © Elena Vafina / iStock

Så hur klipper du då ett spiralspöke i papper? Du behöver ett vanligt vitt pappersark, gärna A4. Du behöver även en sax och en penna, förslagsvis en svart färg- eller tuschpenna. Snöre och tejp är bonusmaterial, som du kan använda ifall du vill göra hängande spöken.

pappersspiral spöke
Bild: © Elena Vafina / iStock

Om du tycker det är enklast att klippa utifrån en mall kan du börja med att rita en cirkelformad spiral på pappret. Den ska vara smalare mot mitten och tjockare ju längre ut i cirkeln du når. För tydlighetens skull kan du se hur du gör via videoinstruktioner på Youtube. Därefter plockar du fram saxen och klipper runt, runt, runt. In mot spiralens mitt.

halloweenpyssel spökspiral
Bild: © Elena Vafina / iStock

Du kan tejpa fast ett snöre i spiralens mitt och sedan dra ut spiralen genom att lyfta lite lätt i snöret. Eller så skippar du tejp och snöre och drar i mitten direkt. Avrunda detta papperspyssel med att rita ett spökansikte i den tjockare änden av spiralen.

pappersspöken spiraler
Bild: © Elena Vafina / iStock

Jag fattar själv hur flummigt skriven pysselguiden är, skriver i total hjärndimma som jag får när värken dippar. Men titta på bilderna i inlägget och hämta stöd ur videoinstruktionerna så ska du se att det här tipset på spökpyssel inför halloween kommer gå super. Om inte annat är det ett förträffligt tips på hur både du och barnen kan öva finmotorik.

8 kommentarer

 1. Vilket härligt pyssel. Passar till stora och små tycker jag! Och säkert kan det gå att göra med tomtar, lucior, rävar, kottar, kycklingar osv också! Blir så glad av dina fina alster. Var rädd om dig!

  1. Spiralspökena är superfina, håller med. Just detta pyssel har jag köpt bildrättigheter för, så jag har inte tagit fotona själv. Jag håller på med ett stort halloweentema (som sträcker sig över flera år) och där jag behöver materialskjuts. Så därför kompletterar jag med visst material för att hinna få med allt jag vill. Men, som skrivet, fullt lagligt och licenserat och som ett komplement till mina egna printables. Tack för titten och peppen! ❤️

  1. Det finns så många aktiviteter att välja på, så förstår att ni gör det barnen tycker allra mest om. Vilka är era favoritsysselsättningar hemma? 😍

 2. Kul att du ger tips på bra pyssel för barn 🙂. Detta var ju inte för svårt å inte för lätt heller. Så att barn får öva på finmotoriken. Kul såhär i hösten & till jul.

  Ha det så bra! 🙂

  1. Jag skriver helt ur eget hjärta när jag menar att en fungerande finmotorik är underskattat. Har själv aldrig riktigt förstått vitsen med det och med alla tråkiga övningar jag behövt göra, men inser mer och mer vikten av det. Förhoppningsvis gillar barnen att pyssla och leka sig till motoriken.

 3. Men Gud hur söta var inte de där spökena 🙂 ja dör ju sötdöden för guds skull! Tänk så fiffigt ändå och påhittigt – skit gulligt pyssel 😀 tack för tipset hörrudu

  1. Jag tycker också spiralspökena är gulliga. Har sett att den här typen av halloweenpyssel är populärt i USA och blev därför glad när jag hittade licensmaterialet till det. Tyvärr hinner jag inte göra modeller för exakt alla pyssel själv. Det blir för mäktigt. Kul att du gillade tipset! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.