Vi är monsterbarn – en bilderbok om modet att vara sig själv

Ett monsterbarn kan inte uttrycka sig genom ord, ett annat älskar att gå sin egen väg och ytterligare ett känner sig ensam. I bilderboken Vi är monsterbarn möter du sex olika knattemonster. Precis som människobarn kämpar de ganska mycket med sig själva och med sin omgivning. Det är helt enkelt inte lätt att vara ett minimonster. Men det fina är att monsterbarnen hittar en inre styrka att följa sina hjärtan – och att den vuxna monsteromgivningen i flera av fallen lyssnar och uppmuntrar.

bilderbok

Jag tycker Eva Whitebrooks text börjar starkt:

”Här är ett litet monster som inte har nån röst.
Den sitter fast i hjärtat, mitt i hennes bröst.
Munnen formar ord men inga ljud når ut.
Om inga stora lyssnar, kan pratet nog ta slut.”

Den rimmade texten kan stå för sig själv, så bra är den. Samtidigt är det i mötet med Lotta Geffenblads regnbågsfärgade illustrationer som bokmagin uppstår. Vart och ett av de sex monsterbarnen är omsorgsfullt illustrerade och i sann vi gillar olika-anda har de fått vitt skilda men starka personligheter.

Vi är monsterbarn
Bokomslaget till bilderboken. Det räckte att se det för att bli förälskad i monsterbarnen.

Jag tror att mitt favoritmonster i Vi är monsterbarn är det gröna monstret, som hellre vill vara en god fe som läser snälla godnattsagor för än skrämmer andra och som hittar modet att klä sig i vackra blomsterkransar. Bilderboken riktar sig främst till barn i åldern 3 till 6. Jag hade trotsat läsåldern och läst boken även för något äldre barn.

Så bra är bilderboken Vi är monsterbarn av Eva Whitebrook

Jag ger bilderboken om de modiga knattemonstren en femma i betyg.

Vi är monsterbarn kan vara den bästa bilderboken jag läst på länge, läs den för ditt barn. Ungefär dessa ord har jag skrivit runt till mina vänner med barn och ivrigt tipsat dem om Eva Whitebrooks och Lotta Geffenblads fantastiska skapelse. För mig är bilderboken redan en modern klassiker och när jag får chans kommer jag dela med mig av läsglädjen till mina syskonbarn, som råkar vara i den perfekta läsåldern. Text, bild och budskap i mästerlig harmoni! Så vill jag sammanfatta vad jag tycker om boken. Jag kan inte ge en barnbok ett bättre betyg än min sällan skådade femma och det är just en femma Vi är monsterbarn får av mig.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *