Dagsutflykt till Torpa stenhus och Hofsnäs herrgård

Torpa stenhus vid Åsunden
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Skåda Torpa stenhus i Länghem utanför Borås!

Det var för Torpa stenhus skull jag och bästa vännen Therese åkte till Länghem utanför Borås. Det är nämligen här som detta förunderliga 1500-talsslott är rest, sagolikt vackert intill sjön Åsunden. Men det visade sig vara svårt att planera utifrån vädret, väderleksrapporten ändrades stup i kvarten. Trots att strålande sol utlovats ösregnade det när vi först nådde Länghem, så vi började utflykten med att äta lunch på den närliggande Hofsnäs herrgård.

 Café och bistro på Hofsnäs herrgård

hofsnäs herrgård
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Hofsnäs herrgård i mulet väder.

Jag har aldrig varit direkt intresserad av caféer och restauranger. I och med den rådande vegantrenden har mitt ointresse successivt bytts mot nyfikenhet. Vad för gott finns för mig? På Hofsnäs herrgård finns massor av smarrigheter. Fatta lyxen i att kunna välja på flera maträtter! För det kunde jag göra, för en gångs skull. Valet föll på bistrons så kallade nordisk tabbouleh med kikärtsfalafel, linser, persilja, bär, syrade rotfrukter, tomater samt med krasseaioli. Fikan såg maffig ut, men det fick räcka med lunch.

vegan meny hofsnäs herrgård
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den veganska maträtten nordisk tabbouleh på Hofsnäs. Smakade super!

Eftersom det är coronatider känner jag mig inte bekväm med att äta inomhus. Jag och Therese trotsade därför regnet och slog oss ner i den stora herrgårdsparken med utsikt över sjön. Jag skulle ljuga om jag skrev att jag inte hade önskat sol, vem vill liksom sitta ute i regnet? Samtidigt tycker jag att det finns en väldigt stor mysfaktor i mulenheten, som ju egentligen uppmuntrar till slotts-, herrgårds- och andra kulturbesök. regnigt och eländigt kan det inte heller ha varit, för jag och Therese avnjöt lunchen i långt över en timme.

sjön Åsunden
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Om vädret tillåtit hade jag och Therese säkert hyrt en båt och gett oss ut på Åsunden.

När regnet tilltog gick vi ett varv i parken, ner till sjön. Därefter avrundade vi besöket med att gå till saluhallen eller gårdsbutiken på Hofsnäs herrgård – ett måste för att den är så fin och har så mycket gott. Vi gick även in i hantverksbutiken på gården. Hofsnäs herrgård är en speciell plats på många sätt, inte minst på grund av att den förekommer som Lindö herrgård i Birgit Th. Sparres historiska romaner om Gårdarna runt sjön. Jag har inte läst hela bokserien ännu men har ändå byggt upp en fantasibild av den romantiska platsen.

mat hofsnäs herrgård
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så här ser den lilla saluhallen på Hofsnäs ut. Charmig, va?

Historiska upplevelser på Torpa stenhus

Torpa stenhus vid sjön
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Nu till ett soligare Torpa stenhus. Både slottet och läget vid sjön är magnifika.

Den oförutsägbara väderleken tvärvände och plötsligt strålade solen. Inte mig emot, för det var verkligen underbart att få se Torpa stenhus från den ljusa sidan. Sjön var alldeles spegelblank och solljuset glittrade i den. Jag älskar gamla hus som ligger på kullar och som har grusgångar med alléer, den vita stenbyggnaden har bäggedera och slog från första ögonkastet an min mest drömska sträng. Om jag inte hade varit så rädd för Torpa stenhus slottsspöken hade jag definitivt kunnat bosätta mig här.

besöka museet
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Framsidan på och entrén till slottet.

Är det bara jag eller är det inte så att man ofta kan känna de historiska platsernas historia, deras särskilda atmosfär? För mig var Torpa stenhus stämningsfullt och jag uppslukades helt av huset när jag och Therese gick på guidad tur i det. Allt beröm till guiden som var mycket bra på att berätta! Slottets historia sträcker sig långt tillbaka i medeltiden. Byggnaden som finns här i dag är från 1500-talet och har rustats upp i perioder, varför det också är ett av de bäst bevarade 1500-talsherresätena i Sverige. Gustav Vasa har kopplingar till detta slott, det var här hans tredje hustru Katarina Stenbock bodde. Hon var bara sexton när den gamle konungen föll pladask för henne.

torpa slott interiör
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så här ser det ut inne på slottet. Väggarna och taken är målade.

På Torpa stenhus har många händelser ägt rum, naturligtvis. Händelserna har satt avtryck på byggnaden, som rymmer allt från festsalar till fängelsehålor. Det sägs att en av adelsdöttrarna murades in i slottsväggen och att en annan dotter dog av brustet hjärta. Sådana här berättelser är något av det mest fascinerande jag vet! Jag har en fruktansvärd smak, eller hur? Timmarna rusade i väg på Torpa stenhus och här stannade vi även för att fika på caféet och restaurangen.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

20 kommentarer

 1. Jag pluggar till barnskötare, elevass och aktivitetledare inom fritis. Ohh vilket fint ställe det där var, så mycket vackra ställen det finns i landet egentligen som vi ska utforka =D

  1. Låter som en rolig och mångsidig utbildning. Kul med ett sådant utbildningsprojekt. Passar dig säkert som handen i handsken också. Ja, Torpa stenhus och Hofsnäs herrgård var toppenfina. Jag har helt och hållet underskattat alla fantastiska upplevelser i Sverige. Mera sån’t!

 2. Fint ställe. Min man och jag var där för några år sedan. Många hemska händelser som ägt rum där. Det sägs att det spökar där också 🙂 Intressant var det i alla fall att gå runt i Torpa stenhus.

  1. Kul att du också upplevt Torpa stenhus, Ulla. Visst är det häftigt med den rikliga historien och spökhistorierna!? Jag älskar sån’t. Har du kanske tips på liknande platser?

 3. Vilken härlig utflykt, jag älskar också slott och herresäten och att vistas på historiska platser. Jag har turen att ha en dotter som studerar opera…deras utbildning försiggår ofta i gamla slott och historiska områden, häftigast var nog Vadstena där hon bokstavligen bodde i museet, vägg i vägg med Sveriges äldsta teater…där hon också fick uppträda….häftigt

  1. Wow! Det där låter helt fantastiskt, Diana. Jag visste inte att Sveriges äldsta teater finns i Vadstena. Nu har du gett mig ännu ett skäl att besöka Vadstena, som jag faktiskt aldrig varit i. Det måste vara jätteroligt att höra din dotter sjunga – vilken enorm talang hon säkert är. Wow, igen! (Jag gillar opera och imponeras av operasångares mäktiga röster.)

  1. Det känns verkligen som en ynnest att få vistas på så vackra platser. Hoppas på mera sån’t framöver. Ja, omgivningarna var helt sagolika, platser jag vill skriva böcker om. 😍

 4. Vad fint det såg ut! Och vad härligt att de hade mat som även intresserade dig. Alltid kul att bli positivt överraskad 🙂

  1. Ja, det är helt otroligt hur mycket gott som finns att äta för oss med vegankost. Sån’t är man inte van vid, liksom. Inte för att jag klagar, mitt eget val! Det är helt enkelt bara kul att bli överraskad, som du skriver. 😊

 5. Wow, både lät och såg riktigt mysigt och vackert ut! Det är så roligt med utflykter likt denna. Jag är alldeles för dålig på att ge mig ut på sådana 🙂

  1. Jag är själv ganska ”dålig” på att ge mig ut på saker. Men jag har lovat mig själv att inte bara snacka om allt jag vill göra, att bli mera handlingskraftig. Efter corona så! (Nu låter det som att jag prokrastinerar igen.)

 6. Jag älskar att fika och besöka resturanger det är nog för att jag älskar mat och gillar att testa nya saker. Jag hade gärna gått en vandring på slottet och kanske sovit över. Vore så häftigt :)Då det sägs spöka där och såna ställen tycker jag om 😀

  1. Jag förstår dig helt om att vilja prova nya saker, Amanda. Älskar nya intryck…

   Jag hade också velat prova att övernatta på ett slott som Torpa stenhus, men hade aldrig vågat sova där ensam. Får se till att skaffa mig ett spökjägarteam!

  1. Jag håller med dig helt. Konstigt nog är det först efter 30 som jag börjat uppskatta omgivningarna mera. Har en hel del att ta igen.

 7. Vilket ställe ni hittade. Alla gamla hus har sin historia, och det är så intressant tycker jag. Ett och annat slottspöke här nog till och därför känner jag samma som dig. Skulle aldrig vilja bo där

  1. Ja, fy så obehagligt att bo i ett hemsökt slott! Jag var till och med nervös när jag irrade bort mig i fängelsehålorna på egen hand. Letade snabbt upp mitt sällskap igen. 😱😳 Så flytta in? Nej, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.