Äter du vitaminer och mineraler?

***Annons för Topformula***

d-vitamin
Bild: © Ivcandy / iStock
Att vistas ute i solljuset är ett måste för att må bra i längden. Det är bland annat så kroppen får hjälp att bilda D-vitamin.

Jag som är multisjuk har av nöden utvecklat många bra hälsorutiner genom åren. Men för att vara ärlig är det ibland ganska slitsamt att alltid behöva sätta hälsan och värken främst, särskilt när livet bråkar på andra sätt. Under det mörka vinterhalvåret kände jag starkt på mig att något saknades i kroppen. Jag anade att jag måste börja äta vitaminer och mineraler mera frekvent igen, var så konstigt ur balans. Ändå dröjde jag med att äta kosttillskott länge och det var ju onödigt.

Vanligt med vitamin- och mineralbrist när man har värk (?)

b-vitamin för veganer
Topformulas vitamin B12 för veganer. I skrivande stund kostar tillskottet 67,20 kronor. Det finns även ”vanliga” B-vitaminer.

Många av oss med värk behöver komplettera kosten med olika tillskott av vitaminer och mineraler. Jag vet inte hur många gånger provtagningar på vårdcentralen visat att jag har brist på B12, precis som för många andra med fibromyalgi. Brist på D-vitamin verkar också vara ett återkommande problem för personer med en fibromyalgidiagnos. Det här har jag läst om i Vitamin D Councils forskning. Forskarna där menar inte att D-vitaminbrist orsakar fibromyalgi, utan att personer med diagnosen löper större risk att få brist på vitamin D. Men sambandet är ännu inte vetenskapligt klarlagt, det ska tilläggas, och så förefaller det vara i många fall. Jag kan därför bara berätta utifrån min situation.

Mörkt vinterhalvår gav sannolikt brist på D-vitamin

Jag känner mig alltid trött och sliten, tyvärr. Under vinterhalvåret nådde utmattningskänslan nya nivåer och jag landade i att jag måste äta ett tillskott av D-vitamin. Tänkt och gjort, det dröjde faktiskt inte länge innan jag mådde lite bättre. Jag kompletterade tillskotten med B-vitaminer på grund av värken och multivitaminer för veganer på grund av kosthållningen jag har.

d-vitamin för veganer
Topformulas vitamin D för veganer kostar för tillfället 67,20 kronor.

Flera hälsokostmärken säljer den här formen av kosttillskott. Topformula är ett exempel på svensk hälsokost med fokus på vitaminer och mineraler, och som dessutom har tillskott för veganer. Generellt sett har Topformula.se billiga kosttillskott, men nu vill jag även dela med mig av en rabattkod som gäller till och med den 31 juli.

multivitaminer för veganer
Topformulas burk med multimineraler är i själva verket multivitaminer för veganer och kostar i skrivande stund 55,20 kronor.

Genom att använda rabattkoden TESTA10 får du 10 procent rabatt på ett köp av hälsokost på Topformula. På Topformula.se handlar du alltid fraktfritt – botanisera i deras utbud och hitta ett tillskott som passar just dig. Jag skulle också råda dig att göra rutinmässiga hälsokontroller på vårdcentralen, bara för att hålla koll på hälsan och eventuella vitaminbrister.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

8 kommentarer

  1. Tack. 💖 Men kom ihåg: subjektiva tips utifrån min situation. Det som funkar för mig behöver inte funka för alla. 😄

 1. Jag har aldrig haft behov av några såna här tillskott, men det är ju bra att de finns. Trist med din fibromyalgi – skönt om den kan lindras.
  Ha en fin fredag!

  1. Skönt att slippa tillskotten. Jag äter dem bara när det är nödvändigt, kan ju inte komplettera en balanserad kost. I våras fick jag faktiskt lindring, men vem var inte sliten efter en så mörk vinter? Tankar så mycket solljus jag kan nu. ☀️😀

 2. Jag äter vitaminer. Bla c vitamin och har nyss börjat äta b vitaminer. Att b vitamoner ska hjälpa mot värk i kroppen visste jag inte. Får hoppas att den hjälper mig mot min värk.
  Kanske skulle börja med D vitaminer oxå, jag som är trött jämt nu för tiden.

  1. Nja, jag tror att det snarare är så att B-vitaminer hjälper om man har påvisad brist på B-vitamin. Det har nyligen forskats på om man kan behandla fibromyalgismärta med B12, som exempel, jag kan inte utröna vad det kommit fram till. Se exempelvis här https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/vill-du-medverka-i-ett-forskningsprojekt-om-vitamin-b12s-effekt-pa-fibromyalgi/ och här https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-mekobalamins-vitamin-b12-effekt-pa-langvarig-smarta-hos-kvinnor-med-diagnostiserad-fibromyalgi.-en-randomiserad-kontrollerad-dubbelblind-studie-rct/

   Jag fick lindrig B12-brist efter mina smärtdiagnoser och äter vanliga tillskott för att motverka bristen i sig. Då fick jag förklarat för mig att många med fibro och värk har lättare att få bristen. Sedan bidrar min kost till att jag får ännu mindre av B-vitaminerna i mig.

   Har du varit på vårdcentralen och gjort en hälsocheck? Vårdcentralen kan säkert ta mera allmänna prover för att se hur kroppen mår (vad gäller vitaminer och mineraler). Hoppas du hittar något som gör dig piggare. Förstår att det är jättetungt att alltid vara trött och skickar över styrkekramar.

 3. Jag tar inte direkt vitaminer eller så just nu. Under några graviditeter har jag varit tvungen att göra det på grund av alla värden. Borde nog ta mera järn nu men.. Glömmer bort det hela tiden. (Hade järnbrist under senaste graviditeten)

  1. Jag glömmer också ofta bort vitaminerna och mineralerna, slarver som jag är. 😅 Man kommer nog ha perioder i livet när ett tillskott inte skadar…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.