Kultur Vardag

Varma mackor på Solhaga stenugnsbageri i Slöinge

Jag har inte ätit bröd och därför inte heller varma mackor på evigheter (förutom något enstaka hamburgerbröd). På år och dagar, menar jag. Men på min och bästa vännen Thereses utflykt i södra Halland häromdagen var det så dags att sätta tänderna i en vegansk varm macka. Detta gjordes på Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg.
solhaga stenugnsbageri
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Ingången till Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg.

Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg är ett bra exempel på det fantastiska med Hallands landsbygd. Vi som bor i regionen är verkligen lyckligt lottade som till vardags får ta del av en sådan företagsmångfald. Som exempel ligger många av de bästa caféerna och restaurangerna på landet i de halländska kommunerna. Jag som älskar andras entreprenörskap, kreativitet och driv är så galet imponerad av matställena folk driver – och dessutom med framgång. Solhaga i Slöinge är ett besöksmål i sin egen rätt och det säger mycket om hur väl stenugnsbagarna lyckats med maten, med platsen.

Veganska varma mackor på Solhaga stenugnsbageri

Jag och bästa vännen Therese har pratat om att besöka Solhaga stenugnsbageri flera gånger i sommar. På vår utflykt i södra Halland häromdagen fick vi en spontan lust att äta på Solhaga när vi ändå passerade Falkenberg på hemvägen till Varberg. Bra tänkt av oss båda! För det visade sig att vi skulle tycka mycket om de varma mackor på surdegsbröd vi beställde och avnjöt i den rymliga trädgården. Jag som inte ens äter bröd i vanliga fall – tycker faktiskt bröd är ganska äckligt – kunde inte motstå menybeskrivningen av den veganska mackan ”Ugglarp”.

solhaga stenugnsbageri i slöinge
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den veganska varma mackan ”Ugglarp”. På bordet står en vas med luktärter. Är inte detta världens vackraste sommarblomma?

Hur gott låter det inte med bakad ostronskivling, grönkål, picklad rödlök, hemgjort mandelsmör samt med örtpesto mellan två skivor varmt surdegsbröd? Den varma mackan var supergod, helt enkelt en maträtt jag längtar efter att få beställa igen. Jag beställde även en vegansk mandelkaka med blåbär och ett grönt te med mandel. Mycket mandel här! Mina matval är inte alltid världens smartaste, jag har nämligen någon form av allergi mot nötter och baljväxter. Sedan jag åt på Solhaga stenugnsbageri i tisdags har jag kli och utslag i ansiktet. Jag har såklart bara mig själv att skylla! Men jag kan inte ångra smaskig mat.

Fantastiskt god fika på Solhaga i Slöinge

Lika lite som jag gillar bröd, gillar jag egentligen fika. Som strikt vegetarian och senare vegan har jag helt enkelt inte haft så många möjligheter till god fika genom åren (eftersom jag inte bakar en massa själv). Med detta är det inte sagt att jag inte uppskattar bakverk. Tvärtom tycker jag de är vackra att titta på, jag äter dem med ögonen. På Solhaga stenugnsbageri provade jag dock fikabrödet, mandelkakan. Den var god. Therese åt en stenugnsbakad kanelbulle av surdegsbröd, den såg väldigt, väldigt inbjudande ut och Therese tyckte den smakade toppen. Den varma mackan kan för övrigt vara en av de bästa varma mackorna jag ätit någonsin, jag njöt av varenda tugga trots min motvilja gentemot bröd. Så omdömet för Solhaga i Slöinge blir FANTASTISKT GOD FIKA.   

solhaga slöinge
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den varma mackan i närbild. Ser du den bakade ostronskivlingen? Perfekt blandning av ingredienser.

Jag har ännu inte sagt något om självaste matplatsen. Men så här: Uppskattar du fikastunder i trädgården? Då kommer du älska att äta på Solhaga stenugnsbageri, punkt.

16 kommentarer

  1. Varma mackor är en klassiker, jag åt också det förr. Toast med pommes var ett måste på charterorterna. Tyvärr har jag tappat sugen på bröd.

   Hoppas du får chans att besöka Hallands landsbygd. Där finns hur många bra fikaställen som helst och de ligger i supermysiga miljöer. 😀

  1. Solhaga är både mysigt och har god mat. Alltid lika kul att hitta sådana cafépärlor. ❤️

 1. Sådana ställen är ju som bäst egentligen. Allt lät riktigt gott måste jag säga. Vi är ju i de trakterna en del så får väl övertala mannen att svänga förbi.

  1. Jag gillar också den här typen av ställen. ☺️ Hoppas ni får chans att besöka Solhaga på er nästa tur till trakterna.

  1. På Solhaga var det förvånansvärt gott med bröd, blir kanske annat när det är surdeg och stenugnsbakat. Känns rejälare, rustikare. Jag älskar när smakerna är genomtänkta och det var de verkligen i den varma mackan ”Ugglarp”. 😊

 2. Falkenberg är en fantastisk stad, Jag var där med maken för några år sedan. Mitt i vintern dock så den här underbara pärlan missades. Smörgåsen låter verkligen helt underbar, Jag är likadan med det jag egentligen inte kan äta. Det är ju mycket roligare och godare att äta det jag vill även om kroppen inte mår bra av det.

  1. Falkenberg är onekligen en fin stad, det har jag förstått på senare år. Det blir väl så när man besöker saker ofta att man tar dem för givna, tyvärr. Men det är ett beteende jag försöker ändra på för att kunna uppskatta platser mera än vad jag gör.

   Jag håller med dig: någonstans vill jag känna att maten varit värd det. Sedan blir det inte alltid så, jag har mina perioder och laster.

 3. Falkenberg har många fina ställen, tack för tipset det är bara 1-1 1/2 för oss dit så kan absolut tänka mig åka en sväng fit.

  1. Hoppas ni hade en mysig vistelse i de södra delarna av Sverige. Jag såg dina foton från resan och jag gillar dem skarpt.

 4. Det låter som en fantastisk utflykt. Kul att få lite att välja mellan.
  Jag älskar fika i trädgården 😇

  1. Jag hade gärna fikat i din trädgård eller på din balkong, du som verkar göra världens godaste fika. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.