Prästgårdens hemlighet – en barnbok om Borgvattnets spöken

Borgvattnets spöken

Borgvattnets prästgård och vandrarhem är en av platserna jag helst vill besöka. Därför tycker jag det är lite coolt att jag upptäckt Tobias Söderlunds barnbok Prästgårdens hemlighet, som utspelar sig i det hemsökta Borgvattnet. Jag som älskar såväl barnböcker som spökhistorier har i boken hittat en tematisk fullträff. Mina förväntningar på Prästgårdens hemlighet har varit skyhögt ställda – kanske att jag rent av hittat en otäck spökhistoria för barn? Åtminstone lovade baksidestexten och bokrecensionerna något obehagligt i läsväg. Till och med den vuxna läsaren ska ha blivit rädd… Vad handlar den så spännande barnboken om?

Handlingen i Tobias Söderlunds Prästgårdens hemlighet

Tolvåriga Vanessa vill passa in bland sina jämnåriga skolkamrater och har kommit på det bästa sättet att få dem att titta på hennes Youtube-kanal. På höstlovet kommer hon bryta sig in på Borgvattnets prästgård och vandrarhem, som sägs vara en av Sveriges mest hemsökta platser. Där ska hon filma spökena och sedan lägga upp de paranormala fynden på kanalen. Till hjälp har hon Abbe och Martin. De är inte lika glada i påhittet, men ställer upp för gammal vänskaps skull.

 Prästgårdens hemlighet
Barnbokens snygga och otäcka omslag.

Det som är tänkt att vara en cool grej utvecklar sig snart till en mardröm. Borgvattnets spöken visar sig för de tre vännerna – och de är ingen trevlig syn. Det räcker inte ens att skynda från spökhuset. De osaliga andarna verkar nämligen ha följt Vanessa hela vägen hem – och de verkar påtagligt dragna till hennes filmkamera. Som att det inte är jobbigt nog att gå i skolan, vilja vara populär och att vara skilsmässobarn, förmörkas Vanessas vardag plötsligt av den terror att vara jagad av spöken innebär.

Så bra är barnboken om spökena på Borgvattnets prästgård

Så här är det: jag är inte överdrivet förtjust i mesiga spökhistorier. Allt för ofta tycker jag att barnboksförfattare skojar till spökhistorierna. Missförstå mig inte! Jag tycker Mårten Melins Spöksystrar och Martin Widmarks Nelly Rapp är fantastiska berättelser, det gör jag verkligen. Eftersom dessa bokserier riktar sig till den något yngre läsaren kanske de ligger på en lagom skrämselnivå för just den åldersgruppen. Men när jag var nio tio år var jag fullt redo för en hemsk spökhistoria och då hade Tobias Söderlunds Prästgårdens hemlighet varit perfekt.

Söderlund levererar inte bara en otäck berättelse, han skildrar hur det kan vara i åldern mellan barn och tonåring. Jag tycker det finns en hel del igenkänningsfaktor i Vanessa. Hon slits mellan att umgås med bästa vännerna och att vara de populära tjejerna till lags. Att gå i årskurs fem och årskurs sex, alltså! Inget jag vill göra om och det är säkert av den anledningen jag känner så starkt för Vanessa, som väl ändå är huvudkaraktären i Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund?

recension betyg
Jag ger Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund fyra stjärnor i betyg.

Denna spökhistoria för barn och unga är spännande från första raden och Söderlund upprätthåller samma rysliga tempo genom hela boken. Känner du ett barn som älskar spökhistorier? Överväg i så fall att tipsa om Söderlunds första bok i Spökkameran-bokserien. Den är fenomenal som i fenomenalt obehaglig och fenomenalt dramatisk. Jag vill kasta mig över de efterföljande böckerna Ljusklotets mysterium och Slottsruinens förbannelse. Jag vill dessutom åka hela den långa vägen till Borgvattnet i norr. Bums!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

    1. Spökhistorier var typ det bästa. Älskar det motsägelsefulla i att faktiskt bli rädd och att ändå inte få nog, sådan var jag som spöktokigt barn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *