Besök på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

friluftsmuseet hallandsgården
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här skådar jag Friluftsmuseet Hallandsgården genom linblommor. Ett litet kameratrick.

När jag och bästa vännen Therese planerar utflykter ihop blir det en salig blandning av kulturtantsupplevelser. I förrgår var vi exempelvis på Friluftsmuseet Hallandsgården i centrala Halmstad, ett besöksmål som Therese gärna ville se och som jag inte hade en susning om att det fanns. Under samma dag besökte vi även Lugnarohögen i Hasslöv och Solhaga stenugnsbageri i Slöinge – läs mera om utflyktstipsen i respektive blogginlägg. Nu tillbaka till ämnet!

Friluftsmuseet Hallandsgården ger en inblick i historien…

… mera exakt en inblick i Hallands historia. På detta friluftsmuseum på Galgberget i Halmstad finns gamla halländska byggnader, som flyttats hit. Här finns allt från 1700-talshus till skvaltkvarn och av samlingen att döma antar jag att visionen är att ge perspektiv på allmogens liv i Halland.

friluftsmuseum på galgberget
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Ingången till museet. Det är fritt inträde.

Jag och Therese missade den guidade visningen av Hallandsgården på minuten. Snopet! Men det gjorde inte mycket, vi kunde ändå strosa fritt bland de gamla byggnaderna. Många av dem hölls öppna så att vi – läs man – kunde gå in i dem och förundras över de historiska miljöerna. Jag tycker detta är ett pedagogiskt sätt att visa upp det förflutna.

hallandsgårdens café
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Hallandsgårdens café. Det doftar ljuvligt av våfflor och blommor.

Friluftsmuseet Hallandsgården är som en egen liten by i utkanten av det centrala skogsområdet på Galgberget. Så här års bjuder besöksmålet på en hel del blomsterprakt och faktiskt visar och lär museet oss besökare mera om kulturväxter som är och har varit av vikt i Halland. Linblommorna är sagolikt vackra, så skira och vajande i vindarna.

Bra att veta inför besöket på Hallandsgården

Eftersom Hallandsgården är ett friluftsmuseum är utomhusmiljön en viktig del av själva upplevelsen och just parken är därför öppen året runt. Däremot är de gamla byggnaderna öppna under begränsade tider på året – så håll koll på öppettiderna! Det finns parkering vid museiingången, om du inte har tagit dig till Galgberget via kollektivtrafiken.

gamla hus på friluftsmuseet hallandsgården
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här ser du både ett halländskt 1700-talshus och halländska kulturväxter i bakgrunden.

Under barnaåren besökte jag ofta Halmstads sjukhus och att åka upp till Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget väckte en del minnen. nära ligger museet och sjukhuset varandra. Därmed – och utan att kolla upp saken – gissar jag att det finns bra bussförbindelser.

hallandsgården
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Så här bodde drängen: i ett pyttelitet rum i ladugården. Jag vågar inte tänka på hur kallt och dragigt rummet är höst- och vintertid. Hur bokstäverna hamnat där har jag ingen aning om. De känns inte så gammaldags.

På Hallandsgården finns ett café, en lekplats och flera barnaktiviteter. Under mitt och Therese besök hit upplevde jag platsen som ett fint besöksmål för hela familjen. Det var faktiskt en hel del familjer som tillsammans fascinerades av de gamla byggnaderna och som avnjöt en picknick i museiparken. Museet har för övrigt fritt inträde, kan ju vara bra att veta.

friluftsmuseet hallandsgården
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Friluftsmuseet Hallandsgården ligger i det centrala naturområdet Galgberget.

I Kungsbacka – närmare bestämt i Fjärås – finns ett liknande koncept. Besöksmålet heter Äskhults by och där har jag och Therese varit. Jag inser att jag borde skriva ett eget blogginlägg om den historiska byn… Sådana här platser gillar jag! För varje år växer mitt intresse för allmogens historia, vilket säkert har att göra med hur mycket jag älskar Vilhelm Mobergs böcker och är allmänt nyfiken på människors vardagsliv.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

  1. Vad fint att du berättar om dom ställena och tipsar om de.
    Detta var ställen som jag inte visste om 🙂 Tack så mycket

    1. Jag visste själv inte om stället – tills nyligen. Det är bra att ha en bästa vän som kommer på roliga och ”udda” utflyktsidéer. Gäller att vara kreativ i dessa tider.

    1. Caféet på Friluftsmuseet Hallandsgården verkade supermysigt, vi fikade aldrig på platsen. Det kan jag tänka mig ger ett perfekt avbrott i studiestressen, om än bara för en stund. Jag har blivit nyfiken på Galgberget i stort. Brukar du besöka grönområdet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *