Två älskade barnbokskaraktärer går till tandläkaren

Jag har ett samarbete kring barnens första tandläkarbesök och kan inte låta bli att kasta mig in i ämnet som är nytt för mig, icke-förälder som jag är. En av de första frågorna jag ställer mig inför nya efterforskningar är om det finns några bra böcker kring temat? Det var så jag hittade bilderböckerna Nicke Nyfiken hos tandläkaren och Emma går till tandläkaren. Det var också så jag fick återbekanta mig med de två älskade barnbokskaraktärerna och fick idén om att skriva om deras tandläkarbesök här på bloggen. Vad hoppas jag uppnå med det här blogginlägget? Dels tycker jag själv att ämnet är kul. Dels vill jag inspirera dig som förälder till att prata om det viktiga hälsoämnet tänder med ditt barn. Genom att läsa bilderböcker om att gå till tandläkaren kan du avdramatisera ett möte som annars kan orsaka mycken nervositet hos småttingen.

Nicke Nyfiken hos tandläkaren av Margaret och H. A. Rey

nicke nyfiken hos tandläkaren

Margaret och H. A. Rey ligger bakom de oerhört charmiga bilderböckerna om Nicke Nyfiken och Mannen med den gula hatten. I Nicke Nyfiken hos tandläkaren ska den lilla, söta apan gå till tandläkaren för första gången. Han har nämligen bitit i ett vaxäpple och fått ont i tanden efteråt. Kanske att tandläkaren kan ta bort tandvärken? Men eftersom det är hans första tandläkarbesök är han så nervös att han inte vet var han ska ta vägen. Tur att han är så nyfiken! Det är nyfikenheten som får honom att börja utforska den spännande miljön och att bli vän med de andra barnen, som också är lite rädda. Besöket blir till slut väldigt, väldigt lyckat och det visar sig att Nicke Nyfiken är på väg att tappa sin första tand.

Emma går till tandläkaren av Gunilla Wolde

emma går till tandläkaren

Gunilla Wolde gör de populära bilderböckerna om Emma och Totte och i Emma går till tandläkaren är det den förstnämnda av karaktärerna läsaren möter. Emma har ont i ena tanden, hon har även en liten, liten brun prick på den. Pappa säger att det är dags att göra en tandläkarundersökning. Föga förvånande visar det sig att Emma har ett hål och bilderboken illustrerar hur det går till att laga en tand. Hål i tänderna kan ju vara ett ganska läskigt ämne. Wolde lyckas dock avdramatisera det hela och göra Emmas tandläkarbesök både fint och roligt.

Medan Nicke Nyfiken hos tandläkaren handlar om det första tandläkarbesöket i allmänhet, handlar Emma går till tandläkaren om att laga hål i tänderna i synnerhet.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

  1. Men åh, visst är det härligt att alla jobbar för att det ska bli så behagligt som möjligt för våra små tandläkarbesökare! Heja! Måste tipsa om ”Nej! Inte tandläkaren” av Stephanie Blake där Superhjältekaninen Simons presentation av sig själv när han besöker tandläkaren får alla barn att vrida aig av skratt!
    Tack för fint inlägg!

    1. Nej! Inte tandläkaren är en helt ny bok för mig. Tusen tack för tipset! Älskar när kommentarsfältet fylls på med ytterligare boktips. Hoppas de andra läsarna ser att du också tipsar. 😃

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *