Dags för treåringens första tandläkarbesök?

***Annons för Distriktstandvården***

Jag kommer inte ihåg mitt första tandläkarbesök. Men en sak har jag inte glömt: hur himla roligt och spännande jag tyckte det var med tänder. Mina egna, alltså. När barn i Sverige fyller tre år är det dags att gå till tandläkaren för en första kontroll. Det första besöket kan kännas stort och kanske, kanske till och med lite läskigt för att det är en ny miljö med nya möten. Tandläkarna vet hur viktigt det allra första intrycket är och arbetar därför för att tala till barnets nyfikenhet. Vad om hen får upptäcka tandläkarrummet och mackapärerna i det, kan den eventuella oron försvinna då?

Göra barnen nyfikna på tandborstning och tandläkarbesök

Tandläkarnas fina bemötande av barnen får mig inte helt osökt att tänka på bilderboken Nicke Nyfiken hos tandläkaren. Den lilla apan är spänd inför det första tandläkarbesöket, men inser snart att det finns hur mycket som helst att utforska på tandmottagningen. En verkligt pedagogisk bok! Som förälder kan du tala direkt till barnets nyfikenhet och samtidigt avdramatisera mötet med tandläkaren genom att läsa bilderböcker om både tandborstning och tandläkarbesök. Det finns flera bra barnböcker inom ramarna för temat och jag ska nämna några av dem för att hjälpa dig hitta.

nicke nyfiken hos tandläkaren
Så här ser bilderboken Nicke Nyfiken hos tandläkaren ut.

Busiga Bebben borstar tänderna var en av mitt äldsta syskonbarns favoritböcker under småbarnsåren – och oj, vad medveten hon blev om tandtroll efter den läsningen. Emma går till tandläkaren, Ada löser en tand samt Tandresan är exempel på andra fina bilderböcker om tänder och som kan förbereda barnen inför det första tandläkarbesöket eller inför att tappa den första tanden. På svenska Greta Gris respektive på engelska Peppa Pigs officiella youtubekanaler finns korta filmer om att gå till tandläkaren och att tappa tänderna – för att ge ytterligare exempel på pedagogiska förberedelsetips.

Göra det första tandläkarbesöket i treårsåldern

Distriktstandvården är den största tandvårdskedjan i Stockholm. De har i skrivande stund 28 tandkliniker i Stockholmsområdet och dessutom kliniker i Uppsala. På uppdrag av region Stockholm behandlar Distriktstandvården 42 000 barn och därför är det inte helt otroligt om även ditt barn gör det första tandläkarbesöket på någon av tandvårdskedjans kliniker.  

Skriva in barnet på tandvårdsklinik

Här utgår jag från Distriktstandvården, men beskrivningen av hur du väljer tandläkare kan appliceras på olika tandvårdskedjor. Så hur gör du för att boka det första tandläkarbesöket för din treåring?

 • Ta reda på vilka tandläkare som finns tillgängliga i din kommun.
 • Surfa in på tandvårdskedjans webbplats och gör din anmälan enligt instruktionerna där, skriv in barnet via 1177 eller kontakta respektive mottagning via telefon, som exempel. Om du inte gör ett aktivt val kommer du ändå tilldelas en mottagning, eftersom det är obligatoriskt att treåringar går till tandläkaren.
 • Boka tid i samband med inskrivningen alternativt invänta kallelsen.

Bemöta barnet på ett första tandläkarbesök

Som förälder kan du alltså förbereda treåringen inför det första tandläkarbesöket och detta genom att bland annat läsa bilderböcker och att titta på filmklipp, som väcker nyfikenhet. Men väl på plats hänger mycket av det första mötet på tandläkaren. Så här gör Distriktstandvården för att barnet ska få en positiv upplevelse:

 • Barnet och tandläkaren lär känna varandra
 • Barnet får utforska tandläkarrummet – hur är det att åka upp och ner i tandläkarstolen?
 • Barnet får känna på instrumenten – hur ser tänderna ut i munspegeln?
 • Barnet och tandläkaren räknar tänderna tillsammans – hur många tänder har hen fått?
 • Tandläkaren undersöker barnets tandkött och bett
 • Tandläkaren putsar barnets tänder
 • Tandläkaren delar med sig av de bästa tipsen för att borsta tänderna
 • Barnet får en liten present efter undersökningen.

Kostnadsfri tandvård för barn i treårsåldern

En bra tandhälsa är av yttersta vikt för resten av hälsan. Det är också en av anledningarna till att tandvården är obligatorisk för barn och unga. I Sverige är det mesta av tandvården kostnadsfri upp till 23 års ålder och treårskontrollen är garanterat gratis.

gör ett tandgosedjur
Bild: © Zolotaosen / iStock
Här har du ett exempel på tandpyssel jag tipsar om. Vill du också sy ett eget tandgosedjur?

Det här var lite kort om treåringens första tandläkarbesök. Faktum är att jag har gjort ett tema kring barn och deras tänder. Läs mera genom att klicka på etiketten ”tänder” här på bloggen. Då får du både tips på böcker, leksaker och pyssel med koppling till temat.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *