Titta 10 djur – en bilderbok om djuren i Sveriges natur

bilderböcker djur

Titta 10 djur. Björn Bergenholtz bilderbok för barn i åldern 0 till 3 år ger som titeln utlovar tio tillfällen att förundras över de fina djuren i Sveriges natur. Ett djur på varje uppslag, så är upplägget på barnboken och djuret har även en liten medföljande text. Texterna må vara korta men de är ändå innehållsrika:

”Titta! En mus. Liten, söt och pigg.”

eller

”Titta! En ekorre. Lång och lurvig svans.”

Så ser de beskrivande bilderbokstexterna ut – och texterna är lätta att lägga på minnet. Många gånger finns det ett slags rytmik i orden, som om uppslagen nästan utgörs av små dikter. Jag gissar att kombinationen av bild och text gör att småttingen faktiskt kommer utbrista Titta! En ekorre. Lång och lurvig svans nästa gång ni ser just en ekorre ila upp i trädet.

Så bra är Titta 10 djur av Björn Bergenholtz

Jag älskar gamla barnboksillustrationer i stil med Beatrix Potters vackra djur. Därför är det inte så märkligt att jag tycker väldigt mycket om hur Björn Bergenholtz valt att illustrera djuren i bilderboken. De svenska djuren i Titta 10 djur har definitivt klassiska vibbar. De är också naturtrogna, vilket är toppen för igenkänningens skull.

Titta 10 djur
Bokomslaget till bilderboken.

Bergenholtz har också gjort barnboken Titta 10 blommor i samma anda, jag är lika förtjust i den. Min utgångspunkt är att barn är nyfikna och att en bok alltid är en bra grogrund för lärorika samtal. Det är bara att se till våra bästa familjevänners tvååring som ivrigt suger åt sig kunskapen i böckerna han och föräldrarna läser tillsammans.

recension betyg
Jag ger Titta 10 djur av Björn Bergenholtz fyra av fem stjärnor i betyg.

Jag tror verkligen att Titta 10 djur hade gått hem där, precis som den går hem hos mig. Vill väldigt väldigt gärna läsa den för mitt tvååriga syskonbarn Lova, på tal om våra minstingar. Det tänker jag är ett mycket gott betyg.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *