Titta 10 blommor – en bilderbok om vilda blommor i Sverige

bilderböcker blommor

Titta 10 blommor. Jag tittar och jag beundrar de vackra illustrationerna i Björn Bergenholtz bilderbok för barn i åldern 0 till 3 år. Jag ser uppslag med tussilago, med vitsippa och med smörblomma, uppslag med både vår- och sommarblommor i Sveriges natur. Boken rymmer tio uppslag med tio blomster, ett ganska lagom antal för en småtting. Det är det väl, ändå?

Illustrationerna är mera åt det klassiska hållet, som något du ser på en skolplansch men med en samtida touch. Det är aldrig tråkigt att titta på blommorna och de ganska naturtrogna bilderna har klara färger – de är helt enkelt ljuvliga och jag älskar hur Bergenholtz vågar lita på barnets nyfikenhet.

Titta 10 blommor
Bokomslaget till bilderboken.

Till varje bild finns en enkel, liten text om blomman, texten utgörs av max några ord. Det återkommande ordet titta på varje uppslag och de sedan beskrivande småtexterna skapar ett slags diktkänsla i bilderboken:

”Titta! En vitsippa. Ofta många många.”

eller

”Titta! En smörblomma. Gul och glänsande blank.”

Som skrivet, Titta 10 blommor innehåller vackra och enkla uppslag. Uppslag fulla av igenkänning, för boken är uppbyggd så att blommorna ska vara lätta att komma ihåg. Bli inte förvånad om småttingen säger blommans namn nästa gång ni är ute i naturen tillsammans.

Så bra är Titta 10 blommor av Björn Bergenholtz

Kanske att du redan gissat vilket omdöme jag kommer ge Titta 10 blommor av Björn Bergenholtz. Det är en bilderbok jag tycker mycket om, precis som författarens Titta 10 djur i samma serie. Jag gläds åt att det finns faktaböcker även för de yngsta barnen och att de dessutom är så omsorgsfullt gjorda.

recension betyg

Barnboken får fyra av fem stjärnor i betyg av mig .

Jag har inte läst bilderboken i fråga för barn, utan skriver om den i egenskap av en vuxen som vill uppmuntra barnens nyfikenhet på vilda blommor, på Sveriges natur överlag. Det kan mycket väl vara så att just boken Titta 10 blommor sår de första fröna av nyfikenhet hos småttingen. Prova, vet jag!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *