22+ upplevelser längs strandpromenaden i Varberg

lila strandblommor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Strandnejlikor med humlor. Jag inleder med ett av dagens finaste ögonblick.

I dag fick jag ett par lediga timmar, tog med mig kameran ut till just strandpromenaden i Varberg för att fotografera de upplevelser som finns här under sommaren. Något för alla intressen och åldrar, kan jag lova. Läs och se mina 22+ tips här nedanför!

Strandpromenaden i Varberg är 2,4 kilometer lång

hur lång är strandpromenaden
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Strandpromenaden är 2,4 kilometer lång. Om du går vägen från det håll jag gjorde i dag börjar den vid Varbergs fästning och slutar vid Kusthotellet. Promenaden stod klar 1912 och är en av de mest ikoniska sevärdheterna i staden. Eftersom både hamnen och Apelviken ligger i nära anslutning till strandpromenaden har jag valt att ha med dessa platser på min lista över upplevelser.

22+ upplevelser längs strandpromenaden

Nu kommer jag till saken – här har du upplevelserna längs strandpromenaden i min hemstad!

1. Hamnen

Hamnen i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Hamnen i Varberg är faktiskt ganska mysig. Här finns restauranger, caféer, minigolf och fiskebåtar. 2019 är det sista året för färjan mellan Varberg och Grenå, som därefter flyttas till Halmstad. Fästningen och dess sagolika vallgrav tronar över hamnen. Gå till Varbergs fästning för att börja strandpromenaden.

2. Fästningen

Varbergs fästning
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Varbergs fästning har anor tillbaka till medeltiden. Det nuvarande utseendet började ta form på 1500-talet, under den danske konungen Kristian IV:s styre. Då fästningen står på ett berg syns den tydligt från strandpromenaden – så praktfullt och vackert! Jag tycker absolut att du ska besöka Varbergs fästning. Den är inte bara en storslagen historisk miljö, utan ett museum med såväl Bockstensmannens skelett som Karl XII:s kulknapp.

3. Kallbadhuset

Kallbadhuset i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Kallbadhuset i Varberg är en helt otroligt fin byggnad. Du har kanske sett den på fotografier och målningar? Här kan du kallbada, bada bastu och fika året runt. Kallbadhuset har byggts upp flera gånger. Den här byggnaden är från 1903.

4. Barnstranden

Barnens badstrand
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Barnens barnstrand ligger alldeles invid hamnen, fästningen och kallbadhuset. Stranden är långgrund och därför har många barnfamiljer hållit till här genom decennierna. Vattnet kryper dock längre och längre upp för varje år… Societetsparken med den stora lekplatsen Spökitetsparken ligger bara ett stenkast bort från Barnens badstrand. Det går lätt att planera för en heldag med sol, bad, lek, minigolf och glass i denna ände av strandpromenaden.

5. Fästningsbadet

bada i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Fästningsbadet är ett nytt tillskott till strandpromenaden i Varberg. Här finns soldäck, badbrygga och hopptorn. Denna plats för sol och bad ligger också invid Varbergs fästning. Gå ut på piren för att komma till soldäcket!

6. Fästningsterassen

Fästningsterassen
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Uppe på fästningen finns flera bra restauranger. Fästningsterassen ligger i utkanten av fästningsområdet och kan stoltsera med en spektakulär utsikt över havet. Här serveras många fisk- och skaldjursrätter.

7. Fästningshörnan

konserter i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Fästningshörnan är en stor gräsplätt nedanför hörnan av Varbergs fästning. Här hålls många konserter under somrarna. Ljumma kvällar är detta också en populär samlingsplats. Här äts det medhavd picknickmat, spelas det kubb och chillas det i solnedgången. Missa inte gympapassen med Friskis & Svettis varje sommar! De lockar massor av hurtbullar hit – och de är gratis.

8. Simstadion

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

På Simstadion i Varberg kan du bada i utomhuspooler. Det finns både barnpooler och vuxenpooler. På somrarna anordnas många evenemang, som vattengymnastik, vattendisco och simskolor. Bassängerna är fyllda med uppvärmt havsvatten, och visst är det härligt att kunna gå hit en sommardag som denna när vattnet i havet fortfarande är kallt.

9. Promenadvägen

Varbergs strandpromenad
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Redan vid den ena änden finns så många upplevelser att jag knappt har kommit till själva promenadvägen. Strandpromenaden utgörs av en asfalterad väg, som ringlar bort, bort i kustlandskapet mot Kusthotellet och Subbe fyr.

10. Rantzauklippan

monument Varbergs strandpromenad
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Vänd blicken åt vänster så ser du Rantzauklippan! Detta är en historisk plats i Varberg. Klippan har ett ultimat strategiskt läge och har brukats i flera viktiga slag.  

11. Nakenbaden

bada nakenbad i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Strandpromenaden fortsätter förbi nakenbaden. Här finns nakenbad för både damer och herrar. Jag har av givna orsaker aldrig varit på herrarnas, men damernas har jag varit på flera gånger. Många väljer att bada i havet från bryggorna i nakenbaden. Jag har väninnor som ser damernas som en härlig fristad – även om de inte nakenbadar. Baden är utrustade med fräscha toaletter.

12. Ankaret

ankare i Varberg
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Ankaret vid strandpromenaden i Varberg är ännu en populär mötesplats. Inte minst under somrarna. Då brukar det vara smockfullt här. Folk hänger, grillar och badar. Här går det att bada från klipporna, den lilla stranden eller badbryggorna.

13. Kärleksparken

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Kärleksparken är både en park och en restaurang. Den ligger vid Ankaret och i en liten skog. Detta matställe har endast öppet från april till augusti. Här serveras bland annat pizza, sallad, hamburgertallrik, rödspätta och pyttipanna. Bonustips: de offentliga toaletterna. Ifall det krisar längs strandpromenaden och du inte vill gå in på nakenbaden.

14. Havet

Jag tycker att det är först efter Ankaret och Kärleksparken som den verkliga naturkänslan infinner sig. Just här blir havet lite mer oändligt. Det kan bero på att sträckan från och med nu inte är lika bebyggd, med undantag för parkbänkar.

15. Badplatserna

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

På båda sidorna om dig har du klipporna. Här kan du vila och sola i avskildhet. Havet finns på högersidan, hoppa ner i det från klipporna om du törs!

16. Måsskrina

måsar
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Ingen havskänsla utan fiskmåsarna och deras skrin. Jag älskar att följa måsarna med blicken och hur skickligt de seglar med vindarna. Vindarna längs strandpromenaden i Varberg kan vara obarmhärtiga. De för med sig den ljuvligt salta doften av hav och tång.

17. Blommorna

lila trift
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

När jag ändå späder på med naturupplevelser – hur underbart är det inte med alla vilda sommarblommor? Strandpromenaden kantas av strandnejlikor och strandnypon. Jag låg nästan raklång på marken för att komma riktigt nära blomstren. Vad gör man inte för att få till ett snyggt foto!?

18. Hästhagabergen

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Hästhagabergen är ett jättefint strövområde längs strandpromenaden i Varberg. Det ligger på höjden till vänster om promenadvägen. Blicka ut över havet och staden härifrån.

19. Lilla Apelviken

Kåsa strand
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Lilla Apelviken eller Kåsa är populär bland oss varbergare. Detta är en sandstrand med medeldjupt vatten. Kanske inte ideal för småbarnsfamiljer… Men oj, så härlig plats för oss som kan simma! Jag har tillbringat en och annan sommardag här.

20. Subbe fyr

Subbe fyr ligger på Subbeberget och Subbehalvön. Precis som Varbergs fästning och Kusthotellet är fyren ett stående inslag i kustlandskapet. När du går strandpromenaden ser du både Subbe fyr och Varbergs kusthotell framför dig.

21. Kusthotellet

kusthotellet
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Varbergs kusthotell är ett vackert hotellkomplex vid Lilla Apelviken. Strandpromenaden slutar officiellt vid denna plats. Här finns hotell och spa, restaurang och bar. Du behöver inte vara hotellgäst för att utnyttja spat eller äta på restaurangen. Jag rent av uppmuntrar dig att slå dig ner på uteserveringen och njuta. Stämningen är så lugn och avslappnad här – och maten god. Jag som är vegan har till och med hittat bra matalternativ på Kusthotellet, som ju inte heller är främmande för grön hälsomat.

22. Apelviken

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Apelviken ligger i närheten av Lilla Apelviken och Kåsa. Fortsätt gärna promenaden hit. Du kommer då till en lång, vit sandstrand med ett stort utbud av restauranger och aktiviteter. Visste du att Apelviken är ett populärt tillhåll för vindsurfare? Jag tycker att surfarkulturen märks av mer och mer i Apelviken i Varberg. Bägge tummarna upp åt den sjysta stämningen!

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Strandnypon med en perfekt rosa färg. Jag är helt besatt av vilda blommor. Kan inget om dem men stannar alltid upp för att beundra deras utsökta skönhet.

I Apelviken är det slut på min vandring. Jag viker av på vägen som leder hemåt. Där väntar jobb. Jag bär med mig bilderna av strandnyponen och strandnejlikorna hem.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

10 kommentarer

 1. Vackra bilder från din promenad! Nu är det många år sedan vi var där, men jag känner igen mig 🙂
  Önskar dig en fin lördag!

  1. Jag kan tänka mig att mycket är sig likt på strandpromenaden. Fästningsbadet är ett nytt och välkommet inslag. Kan varmt rekommendera det för den som vill bada lite längre ut i havet och som gärna undviker sand.

   Önskar dig en fin lördag (tisdag) tillbaka – och i efterskott.

  1. Stränderna här är fantastiska. Jag tar dem – däribland strandpromenaden – ofta för givna och behöver därför påminna mig om allt det fina som väntar utanför dörren. ☺️ Varmt välkommen till Varberg! 😁

 2. Har aldrig varit i Varberg men min syrra har varit där o h i Falkenberg varje sommar, de säger det är nsgyskt där

  1. Ja, Varberg (och Falkenberg) har många fina stränder. Jag börjar förstå hur privilegierad jag är som får bo vid kusten. Särskilt i dessa tider när jag inte lämnat staden på LÄÄÄNGE och ändå kan ha en rimlig sommar vid havet, om jag vill.

   Hoppas du får upptäcka Varberg en dag. 💖

 3. Åh så fina bilder och vilka bra tips! Har inte varit i Varberg sedan jag var liten, men blir sugen på ett besök 🙂 Dock får jag kanske avvakta lite, tror vi avvaktar för långväga resor denna sommar. Kram!

  1. Vad roligt att du har barndomsminnen från Varberg! Det är nog klokt att ta det lugnt med det långväga resandet ett tag framöver, även om det känns svår. Hoppas du hittar tillbaka till staden när coronatiderna är förbi.

   1. Nu blev det en resa till Västkusten ändå, men vi följer alla restriktioner och undviker platser med för mycket folk. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *