Superduperviktigt med både testamente och framtidsfullmakt

ANNONS FÖR ENKLAAVTAL.SE

Jag ska ge dig ett livstecken, ännu ett den här månaden. Det hör väl inte till vanligheterna nu för tiden. Men det förhåller sig ju så att jag under året suttit med ett projekt och lustigt nog handlar en stor del av det om juridiska dokument. Lustigt för att jag skriver detta samarbete om just viktiga avtal, ett lyckligt sammanträffande.

skriva viktiga juridiska dokument
Bild: © Mories602 / iStock

Det har blivit så att jag själv funderar mycket över vilka juridiska papper jag och Christoffer borde ha på plats, vi som bara är sambor och som därför inte har ett lika solitt skydd som äkta makar. Giftermål är inget alternativ – hah! Eftersom vi har en speciell sjukdomssituation i min familj funderar jag även mycket på hur vi alla kan hitta en smidig lösning.

På ett eller annat sätt har jag varit i kontakt med familjejuridiken nästan dagligen. Kanske av den anledningen som det också blivit oundvikligt att inte se till mitt eget slarv med de juridiska dokumenten. För närvarande har jag inga av de viktiga papperna på plats. Aja baja! Som jag har förstått det hela finns det två superduperviktiga dokument: testamente och framtidsfullmakt.

Skriva testamente

Testamente är ett superduperviktigt juridiskt dokument eftersom det är det enda sättet att själv bestämma vem som ska ärva en. Om man nu vill frångå den lagstadgade ordningen, vill säga. Okej, så man kan aldrig göra sina barn och barnbarn helt arvlösa, de har trots allt alltid rätt till minst 50 procent av arvet. Men resten av ägodelarna, de kan man faktiskt påverka hos vem de hamnar genom att skriva testamente och förvara det säkert.

Varken jag eller Christoffer har så kallade bröstarvingar, därför har vi heller inga berättigade arvtagare och kan göra vad tusan vi vill med ägodelarna. Jag tror att jag vill att mina syskonbarn ska ärva mig, de, mina föräldrar och Christoffer. Utan testamente är mamma och pappa mina förmånstagare. Det innebär att Christoffer egentligen kommer stå helt utan trygghet ifall något händer mig. Rent juridiskt, alltså.

Jag älskar mina syskonbarn som vore de mina egna ungar, de är min största glädje. Orolig faster som jag är grubblar jag mycket över deras framtid, över hur mycket ekonomiskt stöd de kommer behöva för att kunna slå sig fram i vuxenvärlden. Faster kommer bana så mycket väg hon kan för dem, det har jag bestämt mig för sedan länge. Givetvis också för Christoffers syskonbarn. Skriva testamente är inte så dumt i detta avseende.

Skriva framtidsfullmakt

Testamente är det ena juridiska dokumentet som faktiskt ger dig makt att påverka framtiden, framtidsfullmakt det andra. Skriva framtidsfullmakt gör du för att du vill bestämma vem som ska hjälpa dig med dina ekonomiska och personliga ärenden om du blir så sjuk att du inte själv kan fatta besluten. Vad som helst kan hända i livet, tyvärr.

Om du saknar en framtidsfullmakt blir processen att få hjälp genast mycket mera komplicerad, och det är inte alls säkert att den du litar mest på i världen blir den som utses att hjälpa. Det här tycker jag verkar läskigt, faktiskt. Jag har pratat så mycket om det att mamma och pappa skrivit en fullmakt, men det är klart att även jag borde göra det.

Det här var alltså reflektioner kring testamente och framtidsfullmakt. Vad bra det känns att skriva ett eget blogginlägg! Bådar gott inför att jag i veckan ska sätta p för kunduppdraget – eget beslut – och bygga vidare på mina sajter. Jag har så himla mycket roligt att berätta om och känner mig sprickfärdig av idéer.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *