Kultur

5 tv-serier om advokater – vilka av dem har du sett?

Från Ally McBeal till I lagens namn – här tipsar jag om fem advokatserier.

Jag ville skriva ett blogginlägg med tips på filmer om testamenten och arv. Hade inte det varit ett roligt sätt att knyta an till bloggsamarbetet jag hade i dagarna och projektet jag varit involverad i hittills i år? Det tycker jag nog.

5 advokatserier
Bild: © kynny / iStock
Den romerska gudinnan fru Justitia personifierar vår tids rättvisa och juridik. Rättvisan är blind, säger man ju, och det är därför hon bär ögonbindel. Hon bär även en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra.

Men när jag försöker komma på bra filmtips är det totalstopp i hjärnan och därför gör jag min plan B. Det får helt enkelt bli serietips i stället. Tv-serier om advokater finns det gott om.  Visst är det väl ändå ganska spännande att ta ett kliv in i advokatbyråernas värld?

5 tv-serier om advokater och deras vardag på advokatbyrån

Jag har mina favoriter bland advokatserierna… Ally McBeal och Drop Dead Diva. Dessa bägge tv-serier – liksom flera andra – kommer jag tipsa om här nedanför. Så läs, läs och berätta gärna om dina bästa advokatserier i kommentarsfältet.

1. Ally McBeal (1997-2002)

Ally McBeal är en ikon från barn- och tonåren. Serien handlar om advokaten Ally, hennes knasiga fall – alltid med en udda twist – sökande efter den sanna kärleken, roliga vanföreställningar och om relationen till de minst sagt speciella kollegorna på advokatbyrån Cage and Fish.

Advokatserien är full av värme, humor, fantasi och av musik. För en herrans massa år sedan fick jag musikalbumet med Vonda Shepard i julklapp.

2. Drop Dead Diva (2009-2014)

Drop Dead Diva är en av mina favoritserier i alla kategorier. Den ytliga modellen Deb dör i en trafikolycka och återföds som den något större advokaten Jane Bingum. Det är bara hennes skyddsängel Fred som vet vem hon är.

Hennes fästman och familj får inget veta. Hemlighetsmakeriet blir problematiskt när fästmannen börjar på samma advokatbyrå och de plötsligt måste utkämpa fajter i rätten tillsammans.

3. Matlock (1986-1995)

Matlock, nåväl jag kommer inte ihåg jättemycket av denna advokatklassiker. Jag brukade titta på tv-serien med mormor, på samma sätt som jag kunde titta på Mord och inga visor med henne. Därför är serien ett kärt minne. Den handlar om försvarsadvokaten Ben Matlock, som jagar de riktiga brottslingarna tillsammans med dottern Charlene och en detektiv.

4. Advokaterna (1997-2004)

Advokaterna eller The Practice har samma skapare som Ally McBeal, ändå fastnade jag inte riktigt för tv-serien. Den var för seriös, tror jag. På en advokatbyrå i Boston tar ett gäng vassa advokater sig an tunga mål.

Så som de samlar bevis och argument påminner serien om crime. Givetvis innehåller den en stor dos drama. Det finns en uppföljare: Boston Legal. Att jag har en relation till serierna har nog att göra med att mamma gillar dem båda. Hon är värsta serienörden!

5. I lagens namn (1990-2010)

I lagens namn eller Law and Order har jag också en relation till tack vare mamma. Den här advokatserien är en långkörare och har fått galet många sidospår genom åren. Handlingen utspelar sig i New York, och varje avsnitt kretsar kring ett brott.

Snyggare värre har avsnitten två olika perspektiv. Den ena avsnittshalvan belyser polisens utredning. Den andra halvan fokuserar i stället på distriktsåklagarnas hantering av fallet. Inte så sällan får man följa med in i rättssalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.