Streckkoden i form av QR-koden är bara början på ett äventyr

ANNONS FÖR STRECKKOD.SE

QR-koder gjorde intåg i förskole- och skolvärlden ungefär samtidigt som jag slutade vikariera som lärare. Jag har därför aldrig sett pedagoger arbeta med de digitaliserade streckkoderna live, utan bara tagit del av deras idéer i olika böcker och forum. Wow (!), kan jag bara säga om idéerna. Streckkoden måste vara en av den moderna tidens smartaste uppfinningar. En endaste kod är smockad av information i det nästan oändliga. När koderna dessutom kopplas samman med nätet blir de till och med ännu användbarare.

Pyssel med streckkoder

pyssel med streckkoder
Bild: © Fly_dragonfly / iStock

När jag skrev ett inlägg om pyssel med streckkoder upptäckte jag hur finurligt kreatörer brukar koderna i sina skapelser. Visste du att du kan brodera tavlor, pärla pärlplattor eller trycka upp visitkort med både vanliga streckkoder och QR-koder? Jag menar med fullt fungerande sådana. Den som sedan skannar in koden med en kodavläsarapp kommer bums vidare till exempelvis din blogg, företagsadress eller till din favoritlåt. Ett av de coolaste streckkodspyssel jag hittills sett är att göra ett faktiskt porträtt av favoritmusikern genom att sätta samman streckkoderna från hens samtliga album. Ska visa någon gång!

Äventyr med QR-koder

Nog för att pyssel är äventyr i deras egen rätt, särskilt när de så fiffigt leder utforskaren vidare till nya upplevelser. Men vad jag verkligen tycker är häftigt med QR-koder är hur de suddar ut gränserna mellan kött- och cyberrymden. Som pedagog kan du numera anordna en upplevelserunda i skogen, under vilken tomtar och troll uppenbarar sig på bild när barnen skannar in QR-koderna med plattan. Eller så kan bilder med bondgårdsdjur föra barnen vidare till filmklipp om djurens liv på bondgården eller till ljudinspelningar av deras läten – så länge en QR-kod finns med någonstans på bilden. En annan snillrik sak: Varför inte låta barnen ge sig ut på en rymdresa via de interaktiva koderna?

Interaktiva koder

Jag har tänkt mycket på det här, på hur jag kan integrera de genialiska streckkoderna i mina printables för att göra dem interaktiva. Interaktivitet känns som en bra grej på 2020-talet. Jag tror att många verksamheter tänker i banorna – se bara hur museer runtom i världen använder sig av QR-koder i utställningarna. Återigen, som besökare plockar man upp smartmobilen öppnar streckkodsavläsaren och siktar rakt på koden bredvid föremålet. Nu kommer mängder av information om museiobjektet fram. Eftersom informationen är digital kan den också göras tillgängligare, med flera samverkande media för att passa våra olikheter. Bild, text och ljud i ett (så fungerar det ju oftast i dag).  

Globala streckkodssystem

De initiala streckkodsystemen fyllde redan då funktionen att hjälpa butiker hålla reda på inventarierna. Genom att ha ett system för produktlagret, var det helt enkelt lättare att sköta butiken. Ganska snart uppkom globala system för streckkoderna, typ GS1. Som butiks- eller lagerinnehavare klarar man sig knappast utan kodsystemet, oavsett formatet på koderna. Om man nu inte vill fixa med exakt hela processen att ta fram etiketter själv finns tjänster som Streckkod.se.

qr-koder streckkoder
Skanna in QR-koden och skickas vidare till Streckkod.se.

Butiksägare eller ej – på nätet finns streckkods- och QR-kodsgeneratorer för dig som vill leka runt lite med koderna. Men kom ihåg att du behöver någon form av avläsare för att kunna använda koderna. Prova kostnadsfria appar i stil med QR Reader eller QR Scanner, många av apparna innehåller avläsare för såväl vanliga streckkoder som för QR-koder. En sak jag många gånger frågat mig: Hur kommer det sig att man inte snyggar till koderna lite grann? Man skulle ju kunna ge dem en sirlig ram eller något… Eller?  

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *