Skrivblockering – och hur jag skriver bort den

skrivtips
Bild: © Rost-9D / iStock
En megaredigerad bild.

Äntligen uppe i tid för att skriva och så vägrar hjärnan samarbeta. När jag är särskilt hjärntrött och har riktigt tunga texter framför mig kan det bli totalstopp. Jag tar då till flykten genom att tänka på annat. Det är därmed hopplöst att hålla fokus uppe och jag får ett slags skrivblockering. I dag finns inget utrymme för blockeringar så jag måste hitta en väg genom dem. Jag börjar med att skriva om det som stör mest: själva skrivblockeringen.

Skriva bort en skrivblockering

Som yrkesskribent vet jag att skrivblockeringar är tillfälliga. Jag har en så pass stabil skrivrutin att jag för det mesta kan sätta mig ner och bara skriva på. Men visst stöter jag också på hinder i frilansvardagen! När skrivandet är ett jobb och du har kunder som väntar på textleveranser gäller det att ha dina små knep.

På utbildningarna i kreativt skrivande har jag lärt mig att du kan skriva dig genom en blockering. I stället för att bli fast vid den mentala muren av andra saker du vill skriva om är det lika bra att skriva om sakerna som hindrar dig från att skriva . Det är precis det jag gör nu – och i ett rasande tempo eftersom jag så gärna vill få berätta.

Så ett litet skrivtips inför dina skrivsessioner är att du inleder med att skriva av dig det du har i tankarna, kanske genom en stunds flödesskrivning. Ställ timern eller skriv tills du inte har något att skriva mer. Efteråt kommer du märka hur du återigen kan koncentrera dig på texten du vill ge ditt allt. Det är en fem tio minuters omväg som i slutänden ger mer tid än vad den tar.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *