Hur jag sitter på stolar påverkar smärtan

***Annons för AZ Design***

stolar

Här ska jag skriva om stolar och om hur jag sitter på dem påverkar smärtan. Jag har nämligen levt med värk i form av nervskador och fibromyalgi sedan jag var tio. Det är snart 24 år med daglig smärta. Under åren har jag fått mycket hjälp genom olika former av smärtrehabilitering. Jag har också själv blivit bättre på att lyssna på kroppen. Även om det här med kroppskännedom inte alltid är så enkelt, det ska medges.

En viktig lärdom jag bär med mig är att de små sakerna verkligen kan göra stor skillnad för mitt mående. Jag ska ge ett par exempel på detta. När det inte är coronatider brukar jag gå på kurser och föreläsningar. Då är det inte ovanligt att jag hamnar i en sal där det inte finns en tillstymmelse till en bekväm stol till konferens – varför satsar man inte på sköna konferensstolar i stället? De finns ju.

Sitthållning – exakt hur sitter jag på stolar?

Skol- och konferensstolar – stolar över huvud taget – kan vara riktiga killers för min nacke, rygg och bröstkorg. Nu känner jag mig själv så bra att jag vet att jag tenderar att sjunka ihop på obekväma stolar. Jag gör det dessutom på ett sätt så att just nacken, ryggen och bröstkorgen tar ännu mera stryk i det långa loppet. Givetvis i den oreflekterade tron att jag snarare skyddar de värkande kroppsdelarna.

Av vana påminner jag mig därför om att jag måste tänka på hur jag sitter och försöker räta upp ryggen och nacken i en så skonsam position som möjligt. Jag hamnar inte i den hälsosammare hållningen från början. Nejdå, jag måste påminna mig själv och helst ta med mig en kilkudde för att sitta ännu bättre på stolen. Eftersom kilkudden skriker Jag har värk tar jag inte med den så ofta som jag borde. Tyvärr.

Hur hjälper ergonomiska stolar mig i vardagen?

Som vuxen kanske man kan bli sjukskriven från jobbet när värken rasar som mest i kroppen. Som barn har man skolplikt. Hur ont jag än har haft genom åren har jag därför infunnit mig i klassrummet och på lektionerna.

Mina skoldagar blev så mycket drägligare efter att jag fått låna en ergonomisk stol från arbetsterapin i Varberg. Jag har haft flera ergonomiska stolar och sittredskap sedan dess – liksom ett fantastiskt behjälpligt höj- och sänkbart skrivbord. I dag har jag faktiskt ett par ergonomiska kontorsstolar hemma för att kunna variera dagarna framför skärmen.

Jag skulle även kunna tänka mig att komplettera den lilla samlingen med någon av de smarta balansstolar eller balansbollar som bland andra AZ Design säljer. För att vara ärlig är jag helt beroende av en ergonomisk skrivbordsmiljö, då jag tillbringar mycket tid framför skärmen. Överväger seriöst att sitta på en klassisk pilatesboll, bara för att prova ett så kallat aktivt sittande.

Som med kilkudden hjälper de ergonomiska stolarna mig att hitta rätt sittställning snabbare. När jag själv sjunker ihop för mycket fungerar stolen som en påminnelse om att jag måste räta på mig igen och svanka lite lätt. Svankandet är ack så viktigt! Tack vare det faller resten av bitarna på plats för mig.

Hur får jag bättre hållning när jag sitter?

När jag för tredje gången låg inne för smärtrehab på Spenshults reumatikersjukhus fick jag lära mig att en bra sitthållning börjar nere i fötterna. Oavsett om du sitter i soffor offentlig miljö [sic] eller i en ergonomisk stol på hemmakontoret ska du alltså känna in var du har fötterna. Bägge fötterna ska hämta stöd från golvet alternativt från ett fotstöd.

Därefter bygger du hållningen uppåt, fortsätter med anklarna som placeras framför knäna. Knäna bör inte vara korsade. Vad de däremot behöver är utrymme från stolkanten och vara positionerade i samma höjd som eller något lägre än höfterna. Var har du svanken? Svanka lite lätt för att göra det lättare att hålla ryggen rät och axlarna avslappnade.

Vila hellre armarna i knäna än att korsa dem och med armbågarna längs sidorna. Korsade armar uppmuntrar till sämre sitthållning. När jag korsar armarna sjunker jag även ihop i hela överkroppen – hur är det för dig? Ett L är den ultimata formen för armbågarna och armarna.

Går det att sträcka ännu mera på ryggen? Oftast går det faktiskt. Därefter gäller det att även räta på nacken och hålla blicken rak. Typ så. Lättare skrivet än gjort! Men tänk på var du har fötterna så kommer resten. Jag övar på sitthållningen än i dag och lägger i perioder till med ovanor. Den eviga kampen!

För tillfället känner jag mig nästan lite för bekväm med mina ergonomiska stolar och står därför mycket vid det höj- och sänkbara skrivbordet.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *