Inget i hela världen får mig att må så gott som en riktigt bra kärleksberättelse. Efter en dos litterär romantik kan jag leva i ett rosaskimmer under flera dagar. Jag trodde aldrig att Selma Lagerlöfs böcker skulle ge mig denna lycksaliga känsla – där hade jag fel. Tidigare i våras slukade jag hennes Dunungen, som både är en novell (1894) och ett lustspel (1914) av samma författare.
Handlingen i Selma Lagerlöfs Dunungen
Jag skulle kunna skriva om handlingen i Dunungen utifrån tre synvinklar, jag väljer att göra det utifrån brukspatron Teodor Fristedts. Han är en typisk romantisk hjälte, en mörk man med ett sorgligt förflutet. Men han tror sig ha återfunnit kärleken i den unga, vackra Anne-Marie. Det är bara det att hon är nyförlovad med brorsonen Maurits.
När det unga paret är på besök hemma hos Teodor märker han hur illa Maurits behandlar Anne-Marie och han tycker inte om det. Han stöttar och tröstar henne på sitt skojfriska sätt. Den unga är ovanligt blyg och blir i sin tur livrädd för honom. Sakta, sakta växer dock en vänskap och förståelse fram mellan dem båda.
Teodor står inte ut med tanken på att Anne-Marie ska lämna hans hem och gifta sig med Maurits. Ett triangeldrama blossar upp. Det är svårt att veta vad Anne-Marie själv vill ha, hon som till en början är så osäker i sig själv och verkar tycka att Maurits är den mest perfekte mannen som finns. Kommer hon välja den yngre mannen framför honom och hur ska han då kunna uthärda tillvaron?
Citat ur novellen Dunungen
”Det är redan sent, och ingen är uppe mer än patron Teodor, som överlägger hur han skall kunna skilja den unge mannen och den unga kvinnan. Ty aldrig, aldrig i evighet ska det ske, att Maurits får fara från gården med henne vid sidan, under det att patron Teodor står på trappan och önskar dem lycklig resa.”
Både en novell och ett lustspel
Selma Lagerlöfs Dunungen kom först i novellform. Den går exempelvis att läsa i novellsamlingen Osynliga länkar från 1894. Citatet här ovanför är hämtat ur novellen. Lagerlöf hade inga vidare framgångar med sina pjäser – det vill säga tills komedin Dunungen spelades på Dramatiska teatern 1914 och blev en publiksuccé.
I pjäsen har karaktärernas bakgrundshistorier utvecklats och karaktärer skrivits till. Teodor har genom lustspelet fått ett förflutet bestående av ett krossat hjärta och därför är det inte heller så märkligt att han först vill uppmuntra det unga paret att hålla fast i varandra eller att han senare drabbas så hårt av den egna förälskelsen i Anne-Marie.
Så bra är Dunungen av Selma Lagerlöf
Om du blir nyfiken på Dunungen rekommenderar jag att du börjar med novellen i Osynliga länkar och därefter söker dig vidare till den exakta pjästiteln Dunungen: Ett lustspel i fyra akter. Jag förvånas själv av att jag hittat något så fint som ett ganska så typiskt kostymdrama i svensk tappning. Mer, jag vill ha mer av det här!