Så gör du ett höstsprakande lövporträtt

Detta lövpyssel påminner mig om pysslet som går ut på att göra igelkottar av höstlöv, likheterna finns definitivt där. Men i det här fallet ritar och/eller målar du i stället ett porträtt som du sedan fyller med de färgsprakande löven. Limma löven på porträttet! Som du ser på bilderna får löven både utgöra håret och kläderna på porträtten.

höstpyssel göra lövporträtt
Bild: © tatyana_tomsickova / iStock

Höstpysslet är enkelt att komma i gång med. Du beger dig utomhus för att plocka löv, som du helst pressar i en bok eller i en växtpress. Pressade löv tenderar nämligen att hålla längre, och den här vetskapen kan vara bra att ha med dig inför ditt höstpyssel.

pyssel porträtt av löv
Bild: © tatyana_tomsickova / iStock

Jag tycker själv det är fint att mixa vattenfärger och naturmaterial, men givetvis går det utmärkt att använda kritor eller pennor när du ska göra ett höstsprakande lövporträtt. Inte heller måste du göra ett människoporträtt, det går lika bra att skapa ett djur- eller fantasiansikte.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

3 kommentarer

 1. Kul att pyssla med höstlöv – men är det inte lite tidigt? Jag kommer att tänka på ”Gubben höst” som jag gjorde utomhus för många år sedan. Kanske dags att gör en på nytt.
  https://baraenbildavmig.wordpress.com/2012/12/15/gubben-host/

  Sen undrar jag över att det inte har varit möjligt att kommentera hos dig. Blev det för jobbigt? Flera gånger har jag tänkt skriva, till exempel när din sambo/man råkade ut för sin olycka, eller när du skriver om fibro – eller hittar något ljuvligt i naturen som den där lurviga larven.

  1. Tack för din kommentar. Jag har valt att följa ditt råd och stänga av kommentarsfunktionen, då jag inte har tid att kommentera eller svara frekvent som läget är nu.

   Jo, det är säkert tidigt, men jag har återkommande teman jag utökar varje år och för att successivt kunna väva samman saker måste jag vara ute i god tid. Men jag förstår vad du menar.

   Jag tycker om din Gubben höst, vilket fint sätt att skapa i naturen! Är inte Gubben höst en gammal sång, förresten? Jag gillade honom som barn, tror jag.

   För att frigöra tid håller jag på att slå samman flera bloggar till en, det innebär att jag för över material hit. Det i sig innebär en del jobb, men jag tror det kommer bli bättre för mig i längden.

   Utöver jobb har jag börjat plugga igen – och det känns jättekul. Så nu vill jag lägga min ork på att lära mig så mycket som möjligt från mina lärare och klasskamrater. Det är idéhistoria jag läser för tillfället, som ett sätt att förfriska minnet.

   Hur har din höst börjat?

 2. Du har många järn i elden. Min höst började inte så bra, jag skadade knät under svampletning på landet, föll rakt på en sten. Men efter många veckor så känns det bättre om än inte bra. Sen är jag nog inne i en smärtperiod, allt gör ont och det får mig att förtvivla ibland. Du vet hur det är. Hoppas att din fibro ”vilar” lite och ger dig andrum.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.