Flyttning, städning och ett smart sätt att packa böcker

ANNONS FÖR GRABBARNAFLYTT.SE

Jag har ofta tänkt att jag inte vill hyra in hjälp, må det vara flytt- eller städhjälp. Jag gör det jag kan själv och sedan har jag ju min familj.

MEN så tänker jag inte alls längre. Jag vill varken att jag eller någon av mina kära ska ligga utslagen på grund av den fysiska pressen att konka på tusentals böcker…

Nästa gång vi flyttar kommer jag anlita så mycket flytthjälp jag bara kan och jag kommer välkomna att få professionell hjälp med flyttstädningen, gud, ja!

Jag är supernära att boka flyttstädning av lägenheten redan nu – och då ska vi ändå inte flytta. Vardagen har bara kört ihop sig lite, jag med min värk och Christoffer med sin skada.

Även om vi gör ett ryck här och där blir det sällan det där helhetsgreppet som krävs för total ordning och reda. Det här får mig uppriktigt att känna att vartenda skrymsle och vrå i lägenheten skulle behöva skrubbas från golv till tak.

Flytthjälp när man har lite väl många böcker…

Faktum är att jag har så många böcker att det också drar ner motivationen att hålla ordning här hemma. Böckerna ligger i tjocka travar överallt.

Åtta tokfulla Billy-bokhyllor i arbetsrummet och minst tio flyttlådor i förrådet – och ändå dignar resten av lägenheten av boktravar.

Hoardar lektyr, det gör jag, och jag har känslomässigt svårt att göra mig av med böckerna. De är liksom själen i mitt hem och ett arkiv över mitt liv.

packa böcker inför flytta
Bild: © kot63 / iStock
Det här fotot hade kunnat vara på en bok i min egen samling. Jag har nämligen ett bokskåp med böcker från 1800-talet, vilka jag samlade på i 18-20-årsåldern.

Jag har varit stolt och glad över känslan att omgärdas av litteratur så totalt. På sistone har dock en klaustrofobisk känsla smugit sig på. Tycker jag verkligen det är kul?

Bära böcker i pappkassar i stället för i flyttlådor

Eftersom jag skriver om flytt och städ tänker jag tillbaka på de två senaste flyttarna. Båda gångerna har böckerna upptagit så mycket plats att det har varit direkt otympligt att packa dem i flyttlådor.

Jag hoppas ju någonstans att jag ska ha tagit mig samman och gjort mig av med minst hälften av böckerna inför nästa bostadsbyte. Det kommer nog ändå vara så att en överväldigande mängd böcker ska packas och bäras.

Under de förra flyttarna packade jag böckerna i papperskassar i stället för i flyttlådor. Det var mammas eller pappas geniala idé att göra så och det blev faktiskt väldigt mycket enklare att springa upp och ner för trapporna med kassarna i bägge nävarna.

Lutar ändå mot hjälp vid den framtida flytten

Jag tyckte också det var lättare att sortera böckerna på det här sättet, än att kasta ner dem i lådor. Nu kommer jag ju hyra in flytthjälp till nästa gång men jag kommer hålla fast vid denna idé, tror jag.

Det blir trots allt hundra vändor i trapporna eller så. Stackars flyttfirma, alltså!

Jag har ett vagt minne av att jag sprang upp och ner åttio gånger häromsistens, med enbart bokkassarna. Samlingen har ju vuxit lavinartat sedan dess.

Egentligen hade jag nog även behövt hyra in en Marie Kondo för att hjälpa mig rensa i röran, ja, det också.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.