Så gick det att måla hemliga påskägg

enkla påskpyssel
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Häromveckan snubblade jag över barnsajten Rhytms of Play och deras superfina målarpyssel inför påsk. Barnet som älskade att leka detektiv och få hemliga meddelanden vaknade genast inom mig när jag såg påskäggen med de dolda mönstren. Pysslet är enkelt. Du behöver egentligen bara vanligt vitt papper, en vitfärgad vaxkrita, vattenfärger och en pensel för att komma i gång med det – och så min äggmall om du vill använda den.

Förbered inför att måla hemliga påskägg

Inga ord kan beskriva hur jag laddat inför att måla hemliga påskägg. Jag har till och med införskaffat nya fina vaxkritor, vattenfärger och penslar från nuvarande favoritmärket Faber-Castell. Jag har för böveln gjort en mall! Så laddad har jag varit. Men den här gången kunde planeringen inte rädda projektet fullt ut. Påskäggen blev lite som de blev, helt enkelt. Ändå vill jag tipsa om pysslet, för det är trots allt helt genialiskt och jag är säker på att barnen kommer älska det.

påskägg mall

Jag tror att pysslet gick lite snett redan från början. De tjocka pappren jag köpt för mina mallar och projekt var för tjocka för laserskrivaren. Därför fick jag använda vanliga vita A4-papper. Det gick också. Såklart! Så även om du inte skulle ha tjocka papper eller akvarellpapper till hands kan du måla äggen i alla fall. Du får bara vara beredd på att de rinniga vattenfärgerna gör pappret smått ojämnt. Genom att klippa ut det målade ägget och limma det på ett färgat kartongpapper gör pappersvalet inte så mycket rent estetiskt.

Rita dolda symboler med vit vaxkrita

Den vita vaxkritan ger mycket fiffiga effekter. Rita dolda symboler över ägget. Prickar, hjärtan, blommor, ränder eller sicksackmönster – eller varför inte skriva ”glad påsk” med kritan? Jag har provat flera olika former av kritor: vaxkrita, oljepastellkrita och mjukpastellkrita. Vaxkritan gav bäst resultat här men jag misstänker att effekten kan variera beroende på papperskvalitet och konstnärsmärke. Prova dig fram och rita gärna tjocka vita kritlager. Annars blir de dolda symbolerna väl tunna.

Måla fram de dolda symbolerna med vattenfärger

När du har fyllt påskägget med symboler är det dags att trolla fram dem. Doppa penseln i en vattenfärg och måla över ägget. För varje penseldrag visar sig symbolerna mer och mer, lyser igenom i vitt. En observation jag gjorde i mina egna försök att måla det perfekta ägget – gick säkert åt tio printables i form av äggmallar – var att ju tunnare vattenfärgslager desto mer vitlysande symboler. Jag kan dock inte säga om detta är generellt då jag hållit mig till mina Faber Castell-material och inte provat andra kritor eller färger.

påskpyssel för barn
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här har jag målat ganska tunt med den vita vaxkritan. Visserligen lyser de hemliga symbolerna igenom vattenfärgerna, men jag skulle ändå rekommendera att måla tjockare med kritan.

Du behöver förstås inte enbart måla hemliga påskägg. Samma teknik fungerar oavsett tema. Jag är själv inne på att måla hemliga meddelanden, kanske skriva hemliga namn, tillsammans med mina syskonbarn. Men först full fart in i nästa påskpyssel!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.