Så fick jag hjälp av en olycksfallsförsäkring

***Annons för Olycksfallsförsakring.se***

skaffa olycksfallsförsäkring
Bild: © Jorm Sangsorn / iStock

Kan en olycksfallsförsäkring underlätta en svår situation? Aldrig helt. Men lite grann och detta lilla kan till slut göra en stor skillnad. Här skriver jag ett reklamsamarbete om en angelägenhet för mig. Jag skadade mig ganska illa som barn och lever efter olyckan med vad som bedömts som 35 procents invaliditet på grund av nervskador i ena armen och smärta i hela kroppen.

Bakgrunden till mitt olycksfall

När jag var tio år råkade jag ut för en olycka. Olyckan ledde till att jag bröt armen så pass illa att den måste opereras flera gånger. Efter ett antal operationer och gipsningar av en bruten arm förväntar man sig att man ska bli återställd. Men så blev alltså inte fallet. I dag lever jag med kronisk smärta i armen och i resten av kroppen – så har jag gjort i snart 25 års tid. Det har inte gått en dag utan att jag känt smärta sedan olycksdagen och som jag förstått det är vi ganska många som lever av sviterna av det som för många ”bara” är ett benbrott.

Olycksfallsförsäkring för nödvändig flexibilitet

Inga pengar i världen kan kompensera för en oläkbar nervskada, som jag fick, eller för värken jag har. När livet kullkastas och dörrar stängs gäller det dock att försöka öppna nya dörrar och då kan en ersättning från en olycksfallsförsäkring vara till hjälp. Det tog försäkringsbolagen sju åtta år att utreda mitt olycksfall och när jag fick utbetalningen kom den lagom till att jag skulle utbilda mig på folkhögskola och universitet.

Eftersom jag på grund av skade- och smärtbilden aldrig har kunnat jobba ”vanligt” har att skaffa utbildning varit en absolut nödvändighet. Försäkringspengarna jag fick i ungdomen – i kombination med stöd från föräldrar – gjorde att jag kunde skaffa mig en rejäl utbildning med flera examina och färdigheter. Även om det är jätte-jättetufft att arbeta med värk i kroppen, klarar jag tack vare min gedigna utbildningsbakgrund ändå av det.

Jag har förmått skapa mig ett slags flexibilitet. Utan den tror jag att mycket hade varit kört för mig, för att vara ärlig. Så ersättningen från olycksfallsförsäkringen gjorde skillnad, även om jag allra helst hade velat slippa den (för då hade jag kanske mått bättre i kroppen i stället).

Skälen att försäkra mot olyckor

Jag tror inte att någon ser framför sig hur en olycka kommer vända tillvaron upp och ner. Hade varit för stressande att gå runt och tänka på jobbiga saker som kanske aldrig kommer ske, liksom. Vad livet lärt mig är att man måste vara ödmjuk inför att vad som helst kan hända, att vem som helst kan drabbas. När det drabbar dig är det inte så dumt att ha ett skyddsnät, som ju olycksfallsförsäkring är tänkt att vara.

Ersättning för olyckan

Först och främst kan olycksfallsförsäkringen ge ersättning för själva skadan, för exempelvis den brutna armen och lidandet den orsakat.

Ersättning för sjukvårdskostnader

När jag tänker tillbaka på min uppväxt efter olycksfallet får jag ofta upp en bild av alla sjukvårdsbesök. Det var alltid något, veckorna fylldes snabbt. Vare sig skadan är temporär eller permanent kan den leda till att du måste genomgå en mängd behandlingar. Då är det skönt att kunna förlita dig på att försäkringsbolaget står för kostnaden.

Ersättning vid medicinsk invaliditet

Medicinsk invaliditet är benämningen på bestående men efter ett olycksfall, men som både kan vara fysiska och psykiska. Genom en olycksfallsförsäkring kan du få ersättning utifrån din invaliditetsgrad…

Ersättning vid ekonomisk invaliditet

… och om invaliditeten medför att du inte kan arbeta och exempelvis blir sjukpensionär kan du få ersättning för så kallad ekonomisk invaliditet. Jag har alltid vägrat sjukskrivning och sjukpension, så jag lät möjligheten till extra kompensation vid ekonomisk invaliditet förfalla på min 30-årsdag. Det finns dagar när jag undrar hur jag tänkte… Men, men! Det är en annan historia.

Barn har ofta olycksfallsförsäkring

För att återknyta till min egen situation var jag olycksfallsförsäkrad genom skolan, där olyckan först skedde. Genom mina föräldrar hade jag ytterligare en olycksfallsförsäkring. Det skadar aldrig med dubbla skydd!

Vilken försäkring förskolan eller skolan har varierar från kommun till kommun, tror jag. Kanske till och med beroende på om utbildningsverksamheten är privat eller offentlig. Men givetvis bör du se över dina egna och dina käras försäkringsskydd. Detta kan du göra på bland annat den kostnadsfria jämförelsetjänsten Olycksfallsförsakring.se.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

3 kommentarer

  1. Ja, det är viktigt. Vi skaffade privat olyckfallsförsäkring då vi blev pensionärer och arbetsgivaren inte längre tillhandahöll en sådan. Speciellt för mig som fortfarande envisas med att klättra upp på höga berg eller resa till Sydpolen/Nordpolen trots hög ålder.

    1. Man kan aldrig vara nog försiktigt och livsomvälvande händelser blir ofta kostsamma, tyvärr. Täcker vanliga olycksfallsförsäkringar klättring och äventyr eller har ni en specialare? Frågar av ren nyfikenhet eftersom jag själv är sugen på att upptäcka världen och vill ha det bästa skyddet.

  2. Jag pratade för en vecka sedan med försäkringsbolaget och frågade just det. Min försäkring täcker det, så jag måste ha en specialare. Det är 12 år sedan jag tecknade den, så jag får kolla. Det är if.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.