Premiär för bär- och svampjakt i skogen

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adlibris.com, Bagarenochkocken.se, Odla.nu och för Smartasaker.se***

svamp i barrskog
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Vid denna sluttning påbörjade jag och Christoffer bär- och svampjakten. Det var helt magiskt vackert i sluttning. Ack, ljuset som strilade mellan de höga granarna!

Ett av mina mest typiska personlighetsdrag är att jag vill göra så många saker att jag ibland får svårt att komma till skott. Detta är mitt snack om att jag vill plocka bär och svamp ett tydligt exempel på. Jag har pratat om det i ett par år men aldrig, aldrig tagit mig för det. Förra året läste jag till och med böcker om svampar och ätbara växter, laddade ordentligt. Det enda som blev av det var en rejäl antiklimax, hösten försvann i ilfart och så även möjligheten att ge mig ut på bär- och svampjakt i skogen.

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den stora myrstacken var en mycket kär syn. Länge sedan jag såg något liknande.

Men i går var det sagt att jag och sambon äntligen skulle utforska naturens skafferi tillsammans. Jag höll på att dra mig ur när jag tänkte på alla saker vi först ”måste” införskaffa – men till slut blev skogsutflykten av i alla fall. Inte utan en viss möda, saker som bärplockare, svampknivar och lämpliga korgar var slut nästan över allt. Det blev fjärde gången gillt i Varbergs butiker för vår del.

treklöver
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Christoffer håller i ett knippe harsyra vi hittade i de djupaste Åkulla bokskogar. Jag vet att dessa treklöver blir giftiga när man äter för mycket av dem. I små mängder är de dock ypperliga att toppa salladen eller annan mat med – om man inte har problem med njurarna.

Trots att vi var ute i flera timmar och verkligen traskade in i skogen hittade vi inga mängder bär eller svampar. Men några blåbär mumsade vi på under tiden och vi hittade karljohanssvampen med stort K. Kanske lite nybörjartur, för den var en av de första svamparna vi hittade och sedan var resten av svampfynden i stort sett vita flugsvampar. Jag fick dock med mig en skål harsyra hem – hur goda är inte de syrliga treklöverbladen?

Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Hur vacker är inte den knallgröna mossan? Mossbädden var också ljuvligt mjuk att gå på.

Fortfarande inspirerad av gårdagens utflykt har jag i dag gjort en höstlig målarbild med karljohanssvamp och löv – ladda ner, skriv ut och färglägg den kostnadsfritt!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

  1. Jag är inte heller den där som är ute i skogen och går och letar bär eller svamp. Är för rastlös av mig för det, men äter det gärna.

  2. Jag hade ingen aning om det där med harsyran! Äter det som det är men oftast bara några blad, orkar inte plocka. Men tack för tipset om sallad och till mat =)

  3. Åh, så mysigt! Jag har också plockat bär de senaste dagarna. Hela vår ö här på landet verkligen kryllar av blåbär så jag har hitills plockat flera liter. Tycker det är så rogivande 🙂 Och mums – jag älskar också Harsyra! SÅ gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *