Möt mössen Musse och Helium i Mysteriet med hålet i väggen

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Nextory***

Musse och Helium

Barnboksserien Musse och Helium är hajpad och eftersom jag skriver så mycket om barngrejer känner jag att jag missat något viktigt. Så nu har jag äntligen läst den första boken i Camilla Brincks serie. Boken heter Mysteriet med hålet i väggen. Som jag förstår saken är Musse och Helium från början ljudböcker, de har sedan skrivits om för att också kunna läsas med ögonen. Nu finns alltså serien både som ljudboksversion och som ”vanlig” bokversion. Jag har inte lyssnat på Mysteriet med hålet i väggen som ljudbok och vet därför inte hur olika versionerna är. Det är så mycket med boken som jag gillar – och annat som jag inte är lika eld och lågor över. Jag tror jag vet vad det är: mössen Musses och Heliums äventyr gör sig möjligen bättre som högläsningsbok än som tystläsningsbok.

Handlingen i barnboken Mysteriet med hålet i väggen

Mössen Musse och Helium är prins och prinsessa över Djurriket. Men det här vet de inte om. För att skydda de två musbarnen från de onda duvjägarna har kungen och drottningen skickat dem till människovärlden, närmare bestämt till Camillas hem. Där bor de nu i tron att de är helt vanliga möss. En dag visar sig ett mystiskt hål i väggen. I sann portalfantasyanda kliver Musse och Helium in i hålet och vips hamnar de i ett sagorike, i Djurriket. Djurriket är vackert och spännande. Och det är även läskigt.

Mysteriet med hålet i väggen
Omslaget till Camilla Brincks Mysteriet med hålet i väggen, den första boken i serien Musse och Helium.

Snart får mössen reda på vilka de verkligen är, att de fasliga duvjägarna är ute efter rikets största skatt Guldosten och därför vill tillfångata de tu. Kungen och drottningen är redan spårlöst försvunna – har duvjägarna tagit dem? Samtidigt som Musse och Helium flyr undan de ondskefulla fåglarna måste de hitta Guldosten först av alla. I jakten på skatten möter de förunderliga varelser, de träffar bland andra varulven Ta-Ta, gamen Tant Gamelina, grislejonet Charlie och larven Larvis. De fantasifulla, ibland smått kusliga illustrationerna i Mysteriet med hålet i väggen får hela detta fantasyäventyr och dess sagodjur att vakna.

Så bra är Camilla Brincks första bok i Musse och Helium

Hur bra är då denna första bok i Camilla Brincks serie Musse och Helium? Jag vet faktiskt inte vilket betyg jag ska landa i. Om jag hade varit en sex-sjuårig läsare hade jag troligen tyckt att Mysteriet med hålet i väggen innehåller ALLT. En vacker sagovärld, magi, talande djur, rysligheter och tokfina illustrationer. Sett i det perspektivet är denna bok ett smärre mästerverk och jag letar med ljus och lykta efter just bra fantasy för barn, gärna i den klassiska Narnia-andan.

recension betyg
Jag vacklar mellan att ge boken tre eller fyra stjärnor i betyg. En stark trea eller en svag fyra, kanske?

Jag vill introducera fantastikgenren för mina syskonbarn, det är en liten dröm jag har. Ett tecken på att jag innerst inne är förtjust i Mysteriet med hålet i väggen är att jag kommer ge boken till syskonbarnet Leia i sexårspresent. Ändå är det något i denna barnbok som fattas mig, jag vet inte vad och därför kan jag inte ge rättvis kritik. Kanske att det har att göra med att boken först skrevs för att lyssnas på…? Det enkla, lättfattliga språket gör på samma gång att oändligt många flera barn tar till sig bokens handling. Bokserien kan läsas för barn mellan tre och nio år – med andra ord älskas av många många barn.  

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

6 kommentarer

  1. Jag har faktiskt missat detta helt och hållet! Nu jobbar jag ju i för sig med lite mindre barn men ändå… Lät som en riktigt spännande och fin bok 🙂

  2. Det där låter som en spännande bok för barnen. Kanske skulle höra med mina barn om dom är intresserade av att höra den sagan.

  3. Jag läste också narnia när jag var liten. Jag tycker omslaget på boken är så fin och jag tror att hade jag varit i den åldern hade jag älskat den. 🙂

  4. Har aldrig hört talas om den, men då jag tycker det är viktigt med böcker kanske detta kan vara något för mina tre barnbarn? Alla är tre i år, så tänker julklappar?

  5. Vi har alla tre böckerna och de är helt fantastiska små möss och handling i böckerna. Många fina bilder i böckerna också

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *