Kultur Printables

Målarbild med Viktor Rydbergs Tomten

Viktor Rydbergs Tomten är en dikt jag tycker mycket om och jag har därför gjort en målarbild med några rader ur dikten. Läs och måla!

Viktor Rydbergs Tomten är så vacker och stämningsfull:

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

På Litteraturbanken.se kan du, som jag, läsa hela dikten. Jag ville göra något med Rydbergs dikt och bestämde mig därför för att skapa en ny målarbild. Gjorde en färgläggningsbild med en disneytomte för något år sedan och det var ju som att svära i kyrkan.

viktor rydbergs dikt tomten

Den här gången har jag därför valt ett klassiskt motiv och jag har även valt att ha en färgläggningsbar text. Pilligt målarjobb, men med fineliners i stil med Stabilo Point 88 borde det gå alldeles utmärkt att fylla i ord för ord. (Prova också att vässa de vanliga färgpennorna.)

Sandra tipsar om Viktor Rydbergs Tomten i bilderboksformat

Ingrid Elf har illustrerat en underbart vacker bilderbok med dikten Tomten av Viktor Rydberg. Om du gillar klassiska illustrationer kommer du inte bli besviken på den här boken, som passar såväl barn som vuxna.

viktor rydbergs tomten bok ingrid elf
Så här ser bilderboken Tomten ut. Omslaget ger dig en känsla för innehållet, här har du helt enkelt stilen på illustrationerna.

Jag läste Viktor Rydbergs Tomten för mitt syskonbarn när hon var tre fyra år och det var väl kanske en overkill… Men bilderna tyckte hon faktiskt om redan då och jag tror att hon hade uppskattat bilderboken ännu mera i dag. I vilket fall är jag förtjust, väldigt, väldigt förtjust.

Plötsligt känner jag för att läsa Ebbe Schöns böcker om tomten i den svenska folktron.

1 kommentar

  1. Jag älskar också denna vackra dikt… det blev verkligen en fin bild till den. Nästan så att jag själv vill ladda ner den och sitta och måla. Jag tycker också väldigt mycket om klassiska illustrationer till dikterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.