Jobb Vardag

Göra högskoleprovet för att komma in på skrivutbildningar…?

Helt ofattbart hur många som sökte in till högskolornas och universitetens skrivutbildningar i somras.

ANNONS FÖR HÖGSKOLEPROVGUIDEN

Jag har pluggat cirka tio års postgymnasiala studier. Flera av åren har jag gått kurser i kreativt skrivande och kulturjournalistik. Det är med både förtjusning och förfäran som jag märker att skrivutbildningarna blir allt populärare runt om på landets högskolor och universitet. Jag som alltid varit för feg för att göra högskoleprovet och som dessutom har avgångsbetyg från folkhögskola i stället för från gymnasieskola, har börjat känna av konkurrensen. Trots bra betyg och poäng saknar jag poäng i två stora urvalsgrupper. Då händer att jag får kliva åt sidan när någon konkurrenskraftigare stiger fram. Inför sommarterminen 2020 kom jag ”bara” in på en av de tre skrivkurser jag sökt till.* Men det i sig var nog ganska stort. Facebooks skrivgrupper svämmade nämligen över av besvikna författaraspiranter som fick reservplats 1 500 eller 2 000 eller 3 000. Det var helt sjuka antagningssiffror, alltså!

Göra högskoleprovet för att öka chanserna

Nu kanske du hakade upp dig på det jag skrev om att jag är för feg för att göra högskoleprovet, om inte får du läsa om det igen. Ja, jag bävar faktiskt för att skriva provet. Dels är jag livrädd för mattedelen, dels är jag orolig för att jag ska ha en dålig värkdag och därför vara i total oform under själva provdagen. Jag har nog under åren byggt upp en bild av högskoleprovet som oövervinnligt, tyvärr. Men numera vet jag ju att man kan öva inför högskoleprovet precis som man gör inför andra prov. Jag har flera i min närhet som gjort det och som lyckats riktigt bra.

skrivutbildningar högskoleprov
Bild: © Marta Ortiz / iStock

Jag tänker då på högskoleprovtjänster såsom Hpguiden.se, som hjälper dig att öva inför nästa högskoleprov. Antingen kostnadsfritt eller via en VIP-tjänst. Tack vare personlig coachning och mängder av övningsuppgifter skulle kanske till och med jag kunna ta mig an provet med avsevärt större lätthet (och nästa gång komma in på samtliga skrivutbildningar). Om du själv blir sugen på att testa dina kunskaper och på att öva inför högskoleprovet, kan jag rekommendera dig att surfa vidare till övningssajten. Det finns i skrivande stund 8 000 gratis övningsuppgifter på Hpguiden.se.

Komma in på skrivutbildningar och bli skribent

Att gå skrivutbildningar på högskolor och universitet har varit mitt steg in i skrivandet, in i skribentkarriären. Jag är så sjukt glad att jag fått chansen att gå skrivkurser inte bara en utan flera gånger. De har gjort all världens skillnad för mig. Inte minst för min syn på skrivande. På skrivutbildningarna kom jag successivt till insikt att skrivande är ett hantverk jag kan öva upp, snarare än gudomlig inspiration. Det blev en stor aha-upplevelse. Efter den har jag kunnat skapa skrivrutiner som gör att jag utan svårigheter skriver i stort sett varje dag. Rutinerna är obeskrivligt viktiga. Går inte utan dem.

Jag tror att jag hade varit bloggare och skribent även utan skrivutbildningarna. Men däremot tror jag inte att jag hade fått lika många karriärmöjligheter utan dem. Kurser i kreativt skrivande och kulturjournalistik är bra inslag på cv:t, insåg jag snabbt. Förutom att vara bra att ha med sig bagaget är den praktiska kunskapen man får fantastisk. Jag vet inte hur mycket jag lärt mig om mitt och om andras skrivande – om mig själv – genom att få kommentarer på mina och att kommentera på andras texter.

Om bara läget är stabilt till sommaren hoppas jag kunna söka till och faktiskt gå på nya skrivutbildningar. Får se om jag lyckas samla mod att öva inför och göra högskoleprovet till dess.


*På grund av hur coronaomständigheterna påverkat företaget kunde jag inte fullfölja skrivkursen, utan var tvungen att fokusera på mina sajter fullt ut. Det blev en svettig sommar arbetsmässigt.

2 kommentarer

  1. Helt otroligt att detta blivit så stort. Vad vill alla dessa skrivande människor använda sitt skrivande till undrar man nyfiket. Dagens skola intresserar sig inte så mycket för rättstavning eller meningsbyggnad, finns mängder av lärare som särskriver de mest vanliga ord, så det kanske är det som gör dessa skrivarstudenter känner att de behöver. Roligt är det iaf att skrivandet skapar så stort intresse!

    1. Jag tror att skrivutbildningarnas popularitet beror på att många, många drömmer om att bli författare, skribenter och/eller bloggare. Hade dock heller aldrig kunnat ana att SÅ många drömmer om det. Men kanske att skrivardrömmen innerst inne bottnar i ett brinnande intresse för litteratur. Jag själv älskar att skriva för att jag älskar att läsa.

      Vad driver dig att skriva/blogga, Mia? 😊💖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.