Lucinda Rileys De sju systrarna är en episk kärleksroman

Maias bok

En gång tidigare har jag läst Lucinda Riley. Då var det boken Midnattsrosen jag slukade under ett par dagar och som jag kände var helt för mig. Redan då tänkte jag också att det kommer bli fler Lucinda Riley-böcker framöver och så har det blivit i form av De sju systrarna, namnet på både bokserien och den första boken i serien.

Historiska händelser, mysterier och romantik

Av de Lucinda Riley-böcker jag hittills läst att döma kan författarens teman sammanfattas med orden historiska händelser, mysterier och romantik. Likt Kate Morton väver Riley samman nutid och dåtid till spännande berättelser, där huvudkaraktärerna genom att upptäcka någon annans förflutna hittar nycklarna till sina egna liv. Berättelserna snuddar vid det gotiska och gotik är något jag älskar i litteraturväg.

Handlingen i Lucinda Rileys De sju systrarna

Maia D’Aplièse och hennes fem systrar adopterades av en mystisk mångmiljardär. Tillsammans har de levt ett sagolikt liv på slottet Atlantis vid Genèvesjön – men nu samlas de där för att adoptivfadern dött under märkliga omständigheter. Medan fadern levde var han förtegen om systrarnas bakgrunder. Han efterlämnar dock ledtrådar till vart och ett av syskonens förflutna och Maia är först ut att upptäcka sitt.

De sju systrarna: Maias bok
Bokomslaget till Lucinda Rileys De sju systrarna.

Skärrad och nyfiken reser Maia till Rio de Janeiro i Brasilien, det är nämligen dit hennes ledtråd för henne. Närmare bestämt till en övergiven herrgård och en gammal dam som vill att hon ska ge sig av därifrån, helst snabbare än hon kom dit. Men Maia envisas att bli kvar och får till slut gamla brev från damens tjänstekvinna.

Breven uppenbarar Maias släktskap med en rik brasiliansk familj och genom samma brev får hon även lära känna Izabela Bonifacio, som levde på herrgården 80 år tidigare. Läsaren tas med på en resa från de aristokratiska kretsarna i Rio de Janeiro till konstnärskvarteren i Paris – och tillbaka igen. Den ikoniska statyn Cristo Redentor verkar ha spelat en viktig roll i Izabelas unga liv… exakt vilken roll?

Första boken i en bokserie med sju delar

De sju systrarna av Lucinda Riley är alltså första boken i en serie bestående av sju delar. Bokserien handlar om sju systrar och varje syster har fått en egen bok. Böckerna kan läsas som fristående delar, men jag föreslår ändå att serien läses i sin helhet. Den målar verkligen upp en fantastisk värld och ger verklighetsflykt som inget annat. Jag har själv inte läst hela serien – ännu. Jag dock läser dagligen om hur mycket folk älskar Rileys moderna epos. Rosorna De sju systrarna får är helt klart välförtjänta.

Läst som både e-bok och ljudbok

Lucinda Riley
Ljudboksomslaget till Lucinda Rileys De sju systrarna.

Jag har en romantisk idé om att jag ska tillbringa dagarna i ett flöde av böcker, låta berättelserna följa mig i allt jag gör. Det har jag lyckats sådär med. Med De sju systrarna, som jag började läsa som e-bok, blev det till slut så att ljudboken tog överhanden. Ljudböckerna är inlästa av Gunilla Leining och hon gör ett så himla bra jobb med att väcka ännu djupare engagemang för bokserien. Jag tror att Leining är en av mina favoritinläsare och därför har det varit så tacksamt att lyssna på De sju systrarna-boken, som jag ändå tycker så mycket om från början.

Svensk översättning från Strawberry förlag

Överlag läser jag mest på svenska nu. Det är så det måste bli på grund av hjärntröttheten. Jag kan tycka att det inte gör så mycket med böcker som De sju systrarna, eftersom jag är nyfiknare på berättelsen än på språket. Av Gabriella Anderssons översättning att döma är detta en oerhört välskriven roman. Även resten av böckerna i serien är utgivna av Strawberry förlag.

Så bra är De sju systrarna av Lucinda Riley

En fyra eller femma i betyg? Jag vet inte riktigt hur jag ska betygsätta De sju systrarna av Lucinda Riley. Som du märker är jag kär och galen i boken och i likhet med Julia Quinns böcker om familjen Bridgerton är De sju systrarna en av de bokserier jag gillar mest på väldigt, väldigt länge. Kanske på ett par år. Beträffande boken i fråga är en av anledningarna att jag tycker så mycket om den att den verkligen är underhållning på högsta nivå. Underhållning med ett välkommet djup.

recension betyg
Jag ger De sju systrarna av Lucinda Riley fyra VÄLDIGT starka stjärnor av fem stjärnor i betyg. Kanske att boken till och med får en femma.

Jag upplever De sju systrarna som en grundligt skriven bok. Då menar jag i allt från researchen till berättelsen. För den nyfikna finns det en hel del historiska och mytologiska kopplingar i handlingen – det passar mig. Exempelvis alluderar titeln och handlingen till stjärnbilden plejaderna och där de sju systrarna ingår. Ett annat exempel är den historiska anknytningen till Paul Landowski, skulptören som skapade kristusstatyn – eller Cristo Redentor – i Rio de Janeiro.

Läs, läs, läs detta epos som börjar med De sju systrarna och som fortsätter med Stormsystern.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *