Dagens kreativa utmaning att fotografera lila blommor

lila blomma
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Att fotografera lila blommor… Det hade kunnat bli så bra! Jag använde dock för hög ISO-känslighet på prov och resultatet blev gryniga blombilder. Därför kommer du bara få se ett litet urval från dagens kreativa fotovandring. Jag tror blomman tillhör växten gräslök, btw. Lökväxten verkar stortrivas i odlingslådorna i mitt bostadsområde.

Jag behöver något i vardagen, stimulans. Mera input. Så många gånger jag känner mig uttömd, som om jag kramat ur varenda kreativ droppe på det brutalaste sätt. Balans mellan input och output är en viktig variabel i det kreativa livet, det som ger flow.

Det kreativa flödet har helt klart vacklat under den här coronavåren, pendlat fram och tillbaka. Jag är en av dessa personer som älskar att röra mig i olika miljöer, som vill ha mycket nytt i upplevelseväg och helst hela tiden.

lila blommor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Du vet hur stora rhododendron kan bli? Denna lila blombuske möter mig i skogen runt hörnet varje vår och sommar. Känns lika magiskt varje gång. Rhododendronbusken är inklämd bland barr- och lövträd men ligger ändå i en liten solskensglänta.

Jag vill kunna ta med mig en berättelse hem varje dag. Det är nog en av de saker jag önskar mig mest för dagen. På senare år har jag successivt börjat ompröva vad som gör mig gladare och påhittigare.  

Måste jag exempelvis korsa Atlanten för att få ett äventyr? För tio år sedan hade jag definitivt svarat ja. Jag känner inte alls så längre, utan är numera övertygad om att upplevelserna och äventyren finns överallt. Det hela handlar snarare om en mindset.

Fotopromenad för att hitta lila blommor

lila blomma
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Ett grynigt fotografi till trots älskar jag hur bina cirklar kring dessa lila allium, som finns i parken vid ankdammen.

Som i dag, i dag bestämde jag mig för att utmana mig själv genom att leta efter och fotografera lila blommor. Sökandet förde in mig på nya stigar. Bokstavligen! Jag tycker det är häftigt hur den mentala skärpan kan riktas så fullt mot en enda sak och särskilt till fots. Mindfulness i rörelse, eller vad?

lila blommor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Förra året såg jag mängder av dessa förtjusande lila blommor och jag lovade mig själv att jag till nästa år skulle lära mig namnet på dem. Malva.

Fotopromenaden varade i över två timmar, över 12 000 steg bara sådär. Jag tog mig verkligen tid åt varje lila blomma jag hittade, fotograferade den flera gånger och insöp såväl dess doft som dess utseende. Det var en så enkel men harmonisk sak att göra och väl hemma har jag försökt att identifiera de lila blommorna, för att lära mig deras namn.

lila blomma
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Jag tycker lupiner är väldigt, väldigt fina lila blommor. Ser du humlan som leker på dem?

Fotografera med hög ISO-känslighet

Det fina med att ge mig ut på fotovandringar är att jag också får chans att lära mig mer om systemkameror och fototekniker. I dag blev det väl ingen riktig höjdare, jag fotograferade nämligen med för hög ISO-känslighet. Ville testa hur det blev och ja, nu vet jag. Fotografierna med lila blommor blev gryniga.

lila blomma
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Styvmorsvioler är typ mina favoritblommor. I alla fall en av favoriterna. Mycket på grund av den sorgliga askungesagan som berättas om dessa lila eller violetta blommor. Jag vet precis var jag ska hitta blommorna: på strandgräset i Apelviken.

Kreativitet – och även produktivitet – är coolt på så sätt att kreativitet föder kreativitet. Genom att fotografera lila blommor kan jag bli en bättre skribent och definitivt en mera energisk skribent som äntligen tankat andra intryck än mitt arbetsrumsaktiga arbetsrum. Visserligen något litet och enkelt, men jag har åtminstone fått göra något ”nytt” en stund.

lila blommor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
När man som jag är uppvuxen i en kuststad finns det nästan inget mer somrigt än strandtrift… (?) … eller trift (?).

Får se vad morgondagens utmaning blir. Har hundra idéer och ännu inte bestämt mig för vilken av dem jag ska göra slag i. Kameran vill jag definitivt använda även i morgon!

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

4 kommentarer

  1. Du gav dig själv en rolig uppgift och när man väl börjat så glömmer man allt omkring sig. En väldigt vacker lila blomfotoserie fick du ihop!

    1. Tack för uppmuntran! Jag tror det är viktigt att utmana mig själv med andra saker än vad jag vanligen gör och att det i längden gör mig till en bättre skribent. Märkligt hur många lila blommor jag såg när jag väl hade siktet inställt på dem. Den här eftermiddagen var en bra övning för mig att vara mera uppmärksam på omgivningen.

    1. Ett jätteförsenat tack och ett litet förlåt att tacket dröjt sååå länge. <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *