Vardag

Lekfulla och lärorika kurser i programmering för barn

Kurser i programmering för barn – varför fanns inte det när jag växte upp? I det här blogginlägget berättar jag mera om programmeringskurserna hos Unga programmerare och om hur den yngre generationen kan lära sig göra egna spel med Python.

ANNONS FÖR UNGA PROGRAMMERARE

Programmering för barn, blir det inte allt vanligare på skolschemat? Jag tycker mig se tendensen i de skolgrupper jag är med i på Facebook, hur exempelvis att räkna matte och att programmera vävs samman till häftiga lektioner. Programmerande kan innebära så mycket, från att skapa mönster till att koda spel. Det senare alternativet tar Unga programmerare fasta på i deras programmeringskurser för barn. Det är kurser genom vilka de unga kreatörerna får lära sig grunderna i Python.

lära sig programmera i python
Bild: © DragonImages / iStock

De nyförvärvade kunskaperna kan sedan användas för spelprogrammering – och egentligen för vilka program och funktioner som helst som kräver kodning. Vad kräver inte programmering numera? I min digitala värld kommer jag inte så långt utan det och jag önskar själv att jag hade fått med mig färdigheterna redan från tidig ålder. Kanske delvis därför som jag tycker Unga programmerare verkar vara ett grymt koncept (och tack och lov för ännu ett fritidsalternativ för de barn som inte vill bollsporta).

Lekfullt upplägg lär ut grunderna i programmering

Unga programmerare erbjuder i skrivande stund två programmeringskurser, läs mer om dem på Ungaprogrammerare.se. Den ena kursen heter Online: Start och den andra Spelprogrammering i 2D. Online: Start är en nybörjarkurs och innehåller moment såsom ”Introduktion i programmering”, ”Textbaserade äventyrsspel” samt ”Loopar i Python”. Kursmomenten genomförs helt på distans, via datorn eller plattan. Kursledaren ger återkoppling medan du gör de olika uppgifterna. Trots att kursen är distansbaserad finns uppbackningen alltid där, antingen genom chatt eller mejl.

Jag har varit inne och tittat på de olika instruktionsfilmerna på Unga programmerares Youtube-kanal. Ett tips är att du också tar dig en kik för att få en bild av vad programmering för barn kan vara. Där finns toppenfina exempel på hur du kan rita, bygga ett tre-i-rad och skicka ett sms i och med Python. Mycket av fokus ligger på att leka dig till programmeringsfärdigheten och sådana gamificationupplägg är jag svag för. Hade ju varit megacoolt att först göra sitt eget spel och sedan spela det. Det tror jag många kids kan skriva under på.

Spelprogrammering i 2D är Unga programmerares fortsättningskurs i programmering för barn. Steg för steg bygger du ditt eget spel, också här med Python. ”Bilder och ljud”, ”Banor och nivåer” samt ”Menyer och highscore” är några av kursmomenten. Det verkar inte helt lätt att programmera ett spel, men det fina med kursen är att den utvecklar din problemlösningsförmåga längs vägen. Jag tror att jag hade känt en enorm glädje i att komma på lösningar och se hur min egen spelvision successivt tar form.

Kurserna i programmering för barn utgår från Python

Scratch är ett vanligt verktyg för att lära sig programmering, men faktum är att Python är betydligt mycket mer användbart och ganska enkelt att få ett grepp om. Programmeringskurserna i fråga presenterar nya Python-koder i lagom doser, vilket gör att du inte överväldigas av informationen. Genom att faktiskt använda koderna aktivt i de olika projekten blir de en del av din praktiska kunskap. Vem vet vad du sedan kan åstadkomma på egen hand?

Det finns flera olika Python-verktyg och flertalet av dem är gratis att ladda ner och/eller använda. Unga programmerare använder sig av just gratisverktygen, kurserna i sig kostar dock. Med detta skrivet finns det en del kostnadsfritt material du kan öva programmering med. Du hittar materialet på Ungaprogrammerare.se och i deras sociala medier. Sök exempelvis på ”Unga programmerare” på Youtube så kommer du till deras utförliga tutorials. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.