Lättare än någonsin att designa och sälja profilprodukter

skapa mode med profilkläder

Reklampennor och reklamtröjor, när jag växte upp var profilprodukter en del av vardagen. Det var alltid lika spännande när nästa låda kom från tryckeriet. Hade det blivit rätt den här gången också? Då var produkterna strikt reklam, om än väldigt praktisk sådan. Ta pennorna som exempel, tack vare att jag alltid haft tillgång till profilpennor har jag aldrig behövt sakna en bläckpenna i mitt liv. Och det har varit rejäla, tåliga pennor som jag skrivit och kladdat med.

Skapa mode med hjälp av ett tryckeris profilkläder

designa t-shirt profilkläder
Det går att trycka egen design på t-shirtar i regnbågens färger, utbudet av kvalitativa profilkläder är nämligen stort.

Men det var först ganska nyligen som jag upptäckte att man kan skapa mode med profilkläder, liksom snyggt designade profilprodukter med en helt egen touch. Tryckprodukter måste alltså inte begränsas till reklam, utan kan bli det färdiga resultatet av design- och konstexperiment i digitala program som Canva.com. Eftersom många tryckprodukter utgår från digitala filer kan man mejla över sin designfil till ett tryckeri i stil med Trinity Reklam.

Designa egna profilkläder med snygga tryck

Kläder med tryck har blivit populära. Det är i alla fall något som återkommer varje år jag ska skriva framåtblickande modeartiklar för de olika sajterna, och då är det vanligen så kallade statementplagg som brukar lyftas fram som en trendig modegrej. När du designar digitalt kan du mixa bild och text till egensinniga tryck.

tryck på profilkläder
Vilket tryck skulle du vilja se på en vit t-shirt?

Texten kan ha mycket eller lite attityd, du väljer! Samma sak med bilderna, du kan designa minimalistiskt, romantiskt eller kaxigt. Kanske vill du ha en hoodie med en rad ur en låttext på, eller en t-shirt med ett bokcitat? Det här är lätt ordnat. Alternativt kanske du saknar tröjor med blom- eller graffititryck i butikerna? Precis lika enkelt fixat, det.

designa tygkasse tryck
Och vilket tryck skulle du vilja se på en tygkasse? Du har egentligen fria händer att skapa och trycka vad du vill. Nästan, i alla fall.

I dag är det just enkelt att klippa och klistra fram digitala motiv och mejla över dem till ett tryckeri, som sköter resten.

Tryck upp snyggt designade profilprodukter

Profilkläder är långt från de enda profilprodukterna du kan designa och trycka. Jag har sett andra bloggare som öppnar bloggbutiker i vilka de säljer allt från anteckningsböcker till emaljmuggar med budskap och mönster som ligger nära deras eget varumärke. Själv gillar jag idén att designa och trycka upp pennor och skrivblock med uppmuntrande budskap – perfekt om man ska hålla i en skrivkurs!

Men annars finns profilprodukter inom de flesta fält. Nyckelringar, vattenflaskor eller golfbollar? Beroende på din egen nisch kan du anpassa trycksakerna så att de symboliserar ett meningsfullt utbyte. Om du sysslar med konst kan du trycka upp dina skisser och målningar på brickor, muggar eller disktrasor, och sedan sälja föremålen under din vernissage. Detta har jag också sett fina exempel på.

Med andra ord går det att tänka kreativt kring tryckerihjälp och att ta de typiska reklamprodukterna ett steg längre, så att de blir fina mode- och inredningsprodukter som avspeglar ditt eget skapande.

Gör det enkelt för dig genom att skapa i Canva.com

Jag har använt Canva.com i säkert fem år och jag räknar med att använda designprogrammet fem år till. Minst. Det är nämligen ett billigt, enkelt och roligt alternativ till Adobe-programmen. Tack vare Canva har jag kunnat designa saker jag aldrig trodde var möjligt. För att vara jag, liksom. Att leka runt i programmet är ett av mina stora intressen.

designa profilkläder mode
Lek runt med färg och form! Att utgå från färgcirklar och färgkartor är till stor hjälp. I Canva.com kan du skriva in nästan vilken färgkod som helst.

Genom att klippa och klistra med olika grafiska element, det kan vara bilder och typsnitt, kan du med några få klick skapa en ny design från grunden. Du klickar och drar alltså i de små designdelar du vill använda och kan så lägga delarna på plats. När du känner dig nöjd sparar du ner motivet som en digital fil och skickar den till ett tryckeri.

designa tryck i canva.com

Att designa moderiktiga profilkläder är också enkelt gjort i Canva. Här kan det kännas extra viktigt att få en uppfattning om hur trycket ser ut på exempelvis hoodien eller t-shirten, och därför kan du med fördel använda funktionerna för så kallade mockups. En mockup är en form av visningsbild på vilken du applicerar ditt tryck. Det är inte så dumt att vrida och vända på designen innan du skickar den vidare för tryck, faktiskt.

Jag hade hört med tryckeriet om vilket digitalt format det föredrar att få. Rätt format och rätt inställningar ökar chanserna för ett högkvalitativt tryck. #designtips

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.