Från vila till äventyr på färjan till Tyskland

åka färja till tyskland inspiration

När jag tänker tillbaka på bussresorna från Göteborg till Luxemburg tur och retur framstår stoppen på färjan till Tyskland som en räddning. Jag som har haft en värkkropp sedan ever kom på den genialiska idén att vi skulle åka direktbuss. Ish. 27 timmar per väg, eller var det 29? Jag har redan förträngt det. Det var dessutom med Flixbus…

åka buss till luxemburg och ha ett stopp på färja till tyskland
Bild: © Snapwire via Pexels
När man åkt längs motorvägar i timme efter timme är den fria horisonten till havs en välkommen syn.

Flixbus är bra och billigt, men när man har värk i kroppen är bussätena inte de skönaste och det görs inte heller många stopp längs vägen. Aldrig har en ankomst till Tysklandsfärjan mellan Rödby-Puttgarden känts lika välkommen som när vi äntligen kunde åka ombord. Det blev toabesök, mobilladdning, bensträckare och frisk luft i 45 maxade minuter.

Flera sätt att åka färja till Tyskland

Sverige och Tyskland ligger nära varandra. Rödby-Puttgarden är dock en färja mellan Danmark och Tyskland, som brukar passa bra för oss som bor i de sydvästra delarna av Sverige och som inte har något emot att färdas genom vår nordiska granne först. Det finns dock flera alternativ, däribland Trelleborg Sassnitz, när man vill åka färja direkt mellan Sverige och Tyskland.

Exempel på färjor mellan Sverige och Tyskland

Nedanför följer exempel på färjor som går direkt mellan Sverige och Tyskland:

  • Göteborg-Kiel
  • Karlshamn-Travemunde
  • Nynäshamn-Rostock
  • Trelleborg-Sassnitz

De olika Tysklandsfärjorna tar olika lång tid

Beroende på varifrån i Sverige du åker färja till Tyskland, och givetvis till vilken Tysklandsort du ska, kan överfarten ta väldigt olika lång tid. Färjeöverfarten Trelleborg-Sassnitz tar cirka 2,5 timmar medan överfarten Göteborg-Kiel tar cirka 14 timmar. På de längre rutterna kan en hytt bokas. De kortare färjeturerna blir mest en liten trevlig utflykt under vilken man kan passa på att fika eller äta till havs, alternativt att uppleva en stunds havsvy.  

Många fina färjeminnen från åren

Jag har alltid tyckt om att åka färja. Som en gammal varbergare har jag åkt Varberg-Grenå-färjan många-många gånger, och det har alltid varit glada familjestunder. De Tysklandsfärjor jag åkt, Rödby-Puttgarden och Gedser-Rostock, ger mig samma positiva känsla.

När jag åkte Rödby-Puttgarden-färjan i somras tyckte jag båtturen varade alldeles för kort. Jag hoppades av hela mitt hjärta att det skulle bli en tur via Gedser-Rostock, men icke. Det fick bli en all-in färjetur på 45 minuter i stället.

åka färja från sverige till tyskland
Bild: © Anna Shvets via Pexels

Jag rusade mot eluttagen för att hinna ladda mobilen någon procent. Eller nej: Först skyndade jag faktiskt mot toaletten. Det är det första stället de flesta passagerna går till vid ombordstigningen, så egentligen kan detta vänta tills kön är tom. #tipsfrånensombeentheredonethat

Men efteråt grät jag en skvätt av lycka över att det fanns eluttag ombord på Tysklandsfärjan. Lycksaligheten förlängdes av det faktum att det såldes pingvingodis i tax-free-shoppen. Jag hittade dessutom rena rama skatten i form av en kolagodispåse jag velat prova lääänge.

Att spatsera ute på däck var inte så dumt det heller. När man har andats bussluft och suttit i bussäten i ett x antal timmar är en bensträckare i riviga havsvindar en befrielse. I ärlighetens namn var jag så upptagen med att gräva runt i kolagodispåsen att horisonten och havet försvann. Den friska luften och härliga känslan i benen gick mig dock inte förbi.

Färjeturer kan vara äventyr i sig

Jag kan tänka mig att många ser färjorna mellan Sverige och Tyskland eller Danmark och Tyskland som transportsträckor att tillryggalägga. Som något som ska bockas av på en längre färd. Jag vill uppmuntra till att i stället betrakta färjeresorna som en del av äventyret – så här kommer fem tips för att göra just detta:

5 sätt att göra färjeresan till ett litet äventyr

  1. Titta på den fina utsikten ute på däck – ser du de olika hamnarna?
  2. Ät middag ombord och gör därmed turen till en mysig utflykt.
  3. Utforska den speciella färjemiljön. Följ dock säkerhetsreglerna.
  4. Köp nya sorters godis, drycker och parfymer i tax-free-butiken.
  5. Prata med medpassagerarna. En salig blandning människor finns ombord. (Eller titta på folket, som min pappa skulle säga. Han och jag gillar att studera människor i olika miljöer.)

Moderna faciliteter ombord på färjan

Luxemburgresan blev riktigt lyckad för min och Christoffers del, och detta trots mitt gnäll om de långa färderna dit. Men egentligen är det ganska bekvämt att resa genom Europa. De moderna faciliteterna ombord på Tysklandsfärjorna är en del av bekvämligheterna.

luxemburg resa med buss
Bild: © Sandra Jönsson
En klassisk Luxemburgvy från den gamla stadskärnan. Luxemburg är fantastiskt vackert! Jag är sååå positivt överraskad av denna stad.

Om man ser färjeturen som något man ska bocka av kan man ändå njuta av en promenad, måltid eller ett toabesök ombord. Det finns också sittplatser med eluttag så att man kan koppla in den bärbara datorn eller ladda mobiltelefonen och kolla inkorgen.

Att åka färja till Tyskland kan helt enkelt vara en stunds vila från en lång bil- eller bussresa. Jag kände mig som återuppstånden efteråt, nytankad energi, tömd blåsa och allt.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.