Kultur Vardag

Lagom och lärorikt med spelet Fånga ballongerna

Man ska aldrig underskatta de gamla hederliga brädspelen! Det är en läxa jag lär mig gång på gång. I går spelade jag, brodern och syskonbarnen Fånga ballongerna och jag slogs av hur pedagogiskt spelet är för ett barn utan spelvana.
spel Fångarna ballongerna
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Hur underbart är det inte att spela spel i gräset? På fotot ser du delar av spelet Fånga ballongerna, som jag i går spelade tillsammans med min bror och mina syskonbarn. Vi ville spela något som tvååriga Lova kan vara med på.

Jag både gillar och ogillar när brädspel blir för monotona. Kluvenheten jag känner inför många spel har jag redan skrivit om i min yviga recension av det klassiska Fiskespelet, så den behöver jag inte vältra mig i här. När Fånga ballongerna plockades fram för första gången på närmare 30 år blev jag återigen medveten om hur bra det enkla kan vara, bra och lärorikt.

Fånga ballongerna är ett bra första spel för barn

Det var för tvååriga Lovas skull vi spelade Fånga ballongerna. Spelet har legat där och väntat sedan min lillebror var tre fyra år. Häftigt hur ett brädspel spelas i generationer! Jag älskar kopplingen till när jag och brodern var barn och har tydliga bilder av hur han satt i mammas knä och försökte fylla planen med ballonger.

Fånga ballongerna är ett bra första spel för barn. Spelet innehåller alla grundläggande spelfärdigheter: spela efter regler, slå en tärning och vänta på sin tur. Bara det här med turtagning är ju en hel grej! Förutom detta har brädspelet inslag av att lära sig känna igen färger, bland annat genom att matcha färgerna med varandra.

Reglerna till detta färgglada brädspel för barn

Eftersom Fånga ballongerna i mångt och mycket går ut på att matcha färgerna på tärningen, spelbrickorna och spelplanen är det ett färgglatt spel. I spelet ingår fyra spelplaner med olika figurer som håller i ballonger i färgerna röd, blå, gul, grön, orange och vit.

Spelet kan ha två till fyra deltagare och inleds med att varje spelare väljer en spelplan. Den första spelaren kastar tärningen, som har färger i stället för prickar. Den färg som tärningen visar ska man ta en matchande spelbricka för och därefter lägga på rätt ballong.

Den som fyller spelplanen med samtliga färgerna först vinner spelet Fånga ballongerna. Men det gäller att inte få dubbletter! En dubblett blir nästan som att behöva stå över ett kast, vilket i och för sig också är bra att öva på. Inte minst för att tänja ut tålamodet!

Färdigheter man får genom att spela Fånga ballongerna

Sammanfattningsvis är Fånga ballongerna kanske inte det roligaste spelet i världen för en vuxen, inte ens för ett större barn. För minstingarna är detta brädspel dock ett alldeles lagom spel. Det är även ett spel som ger träning i viktiga färdigheter. Så vad kan barnen lära sig av att spela Fånga ballongerna?

Spelet tränar både färgkännedom och spelvana. Känn igen, sortera och para ihop färger. Medan detta görs övas också de mest grundläggande spelfärdigheterna, egenskaper som för övrigt är användbara i social interaktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.