Fiskespelet – bra eller dåligt?

recension spel

… Men inte i dag. I dag var det hon som ville sluta spela innan vi ens börjat. Troligtvis för att jag hunnit få napp tre gånger och hon kände sig opepp på motståndet. Men andra gånger kan det bli Fiskespelet igen och igen och igen. Då försöker jag uppmuntra Leia att fråga farmor eller farfar i stället. Mot mina principer, ska jag tillägga, för när jag är med syskonbarnen väljer dem aktiviteterna (inom rimlighetens gränser).

Hur spelar man Fiskespelet?

Det är något med monotonin i Fiskespelet som jag inte klarar av – åtminstone dagarna när jobbstressen rasar i kroppen. Nu slår det mig att spelet visst är monotont, som ett repetitivt arkadspel i brädspelsform. Egentligen är det inte så dumt, för en som annars brukar gilla arkadspel.

Fiskespelet är ett batteridrivet spel med en spelplan som snurrar runt, runt. På den snurrande planen finns mängder av hål med fiskar i. Fiskarna öppnar och stänger gapen, guppar upp och ner. När munnen gapar stort gäller det att sticka ner kroken på ditt fiskespö i den, hålla kvar den och försiktigt dra upp fisken när munnen sedan slutits runt kroken.

Spelet slutar när spelplanen är tömd på fiskar. Den som har lyckats få flest fiskar vinner. Enkelt, va? Men så är Fiskespelet ändå utmanande i det enkla. Jag som på grund av nervskador i armen och kronisk smärta har försämrad finmotorik fiskar med ostadig hand. För att inte tala om det fokus som krävs för att upptäcka och fånga rätt fisk i rätt ögonblick!

Vilka färdigheter ger Fiskespelet?

När jag började skriva blogginlägget var min utgångspunkt att jag inte gillar Fiskespelet, för att jag ibland tycker det är så himla enformigt och tråkigt. Jag är dock ganska säker på att jag tyckte mycket om spelet som barn, precis som Leia gör nu, och att jag då välkomnade det enkla upplägget med fokus på poängsamlande.

Jag spelar mycket brädspel – ja, även som vuxen. Lever tillsammans med en brädspelsnörd och spelintresset var en av de saker som förde oss samman från början. Jag är av den fasta övertygelsen att spel kan vara väldigt lärorika. Till och med ett så enkelt spel som Fiskespelet, av vad jag märkt när jag och Leia spelat. Därför kan jag inte avfärda spelet som dåligt.

Finmotorik

Finmotoriken är en av de saker som övas under spelrundan. Faktiskt är det riktigt pilligt att styra och hålla fiskespöet med kroken på den tunna tråden rätt, att träffa mitt i prick med det.

Koncentration

Koncentrationen är en annan färdighet som prövas och övas under Fiskespelet. Det räcker att zona ut en bråkdels sekund för att du ska bli helt lost bland fiskarna. Händer mig ofta! Med ett skärpt fokus ökar chanserna att få napp.

Matematik

Eftersom Fiskespelet går ut på att fiska upp så många poäng du bara kan innebär spelet också räknande av poäng. Det är antingen med den största vinnarglädje eller bittraste känsla av förlust som Leia brukar räkna fiskarna… en, två, tre… Kanonbra sätt att lära sig räkna!

Gah för att erkänna mig besegrad av mina egna invändningar. Fiskespelet är inte dåligt, trots allt. Vad tycker du om spelet – bu eller bä och varför?

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *