Kungligheter, kärlek och intriger i Katharine McGees Valet

American Royals

För några veckor sedan läste jag första boken i nya ya-serien American Royals. Valet heter denna första del i svensk översättning och Katharine McGee är författaren. Jag tycker boken är ganska bra och vet inte riktigt varför jag inte skrivit några rader om den – för många idéer på g kanske? Bokomslaget och baksidestexten väckte en oväntad nyfikenhet i mig, vet inte om Valet egentligen är en typisk Sandra-bok. En alternativhistorisk roman om Vita huset i Washington DC låter väl ändå spännande, vare sig berättelsen är typisk läsning eller ej?

Handlingen i Katharine McGees Valet

Tänk om allt du fått lära dig om den amerikanska historien från det att amerikanska revolutionen utmynnade i självständighetsförklaringen 1776. USA fick aldrig en president i George Washington, han blev nationens kung. Serien American Royals handlar om George I:s ättlingar i modern tid. Valet kretsar framför allt kring kronprinsessan Beatrice, hennes tvillingsyskon Jefferson och Samantha samt kring deras vänner i amerikanska hovet.

Katharine McGees Valet
Bokomslaget till Valet av Katharine McGee.

Den kungliga syskonskaran lever visserligen liv i lyx, men det är svårt att känna sig privilegierad när man sällan får gå sin egen väg. Förväntningarna finns inte minst på deras kärleksliv. Som tronarvinge får Beatrice knappast välja sin egen gemål. Hon måste gifta sig med en adelsman i den främsta aristokratin. Problemet är att hon är huvudlöst förälskad i livvakten Connor och inte vill vara med någon annan än honom.

När kungafamiljen drabbas av en kris måste Beatrice sätta sina egna önskningar åt sidan för att leva upp till familjens och omvärldens förväntningar på den framtida drottningen av USA. Hennes uppoffringar får oanade konsekvenser för syskonen. Vem kan ana att valen hon gör kommer orsaka så mycket smärta?

Så bra är första boken i American Royals  

Som skrivet tycker jag ganska mycket om Katharine McGees Valet i American Royals. Jag vet inte riktigt om ungdomsintriger är min grej, men samtidigt näst intill slukade jag boken. Så emot intrigmakerier kan jag inte vara. Boken är välskriven, varje kapitel skildras utifrån en ny karaktärs perspektiv och ändå drivs handlingen på utomordentligt bra.

recension betyg
Jag ger den första delen i American Royals tre starka stjärnor i betyg.

Det mesta av Valet läste jag med ögonen, vissa bitar lyssnade jag dock på i form av ljudbok. Jag gör så ibland att jag hoppar mellan e-boksversionen och ljudboksversionen. Inte ens när jag lyssnade förvirrades jag av de olika perspektiven, och det är ett gott tecken på att författaren verkligen lyckats skapa en snygg helhet.

Jag brukar gilla alternativhistorisk litteratur och Valet är inget undantag från Sandra-regeln. Den här ya-romanen är en USA-skildring när den är som lyxigast och sagolikast. Om du gillar att läsa om prinsar och prinsessor borde du definitivt ta en titt på American Royals.  

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

1 kommentar

  1. Tack för tipset 🙂 Har precis börjat lyssna på böcker, men läser gärna. Att pendla så vet jag inte om jag klarar av.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *