Kissboken – Pernilla Stalfelts lyhörda bilderbok om kiss

Pernilla Stalfelts böcker

Pernilla Stalfelts böcker i mitt hjärta. Sedan jag fick syskonbarn har jag fått chansen att upptäcka hennes författarskap och jag gillar det jag läser. Jag gillar även det jag ser, ska tilläggas. Hennes ganska nya bilderbok Kissboken är skapad i samma anda som fantastiska Bajsboken, en av mina personliga barnboksfavoriter.

Kissboken
Så här ser omslaget till Kissboken ut. Bara av det att döma verkar ju Stalfelts bok hur kul som helst.

Jag har själv varit i kiss- och bajsåldern – var galet fascinerad av kiss och bajs i fyra-femårsåldern – och därför förstår jag behovet av en kissbok. Som vuxen tycker jag att kiss- och bajsåldern är en charmig ålder, säkerligen för att jag känner igen mig och minns mina egna fniss åt det man gör på toaletten.

Handlingen i Pernilla Stalfelts Kissboken

Kissboken av Pernilla Stalfelt är helt enkelt en bok om kiss. Bilderboken i fråga lyfter barnens funderingar och de vuxnas pinsamhetsbekymmer i form av små informativa berättelser:

”Kissets gula färg kan vara olika.
Om man dricker mycket vatten blir kisset väldigt ljust.
Om man håller sig länge, eller om man druckit för lite…
… blir kisset mörkt istället.”

Bilderbokstexten här ovanför följs av exempel på hur olika sorters mat ger annorlunda färg på kisset. Sådan information är väl egentligen inte så pinsam? Överlag upplever jag att Pernilla Stalfelts böcker tar barnen på allvar, vilket jag tycker är viktigt. Från kissets väg genom kroppen till vad man kan säga när man måste gå på toa – för att behandla ett så smalt ämne är Kissbokens innehåll oväntat brett.  

Så bra är bilderboken om kiss

Det är nog inte så vanligt med författare och illustratörer som verkligen förstår läsaren. Jag upplever dock Stalfelt som en otroligt lyhörd och medveten barnboksförfattare, en av de där få som verkligen kan sätta fingret på det som generar, fascinerar, skaver och på det som roar. Kissboken är ett lysande exempel på hennes ovanliga talang, på hennes enorma känsla.

Fyra eller fem stjärnor i betyg? Någonstans däremellan, men lutar mera åt en femma än en fyra.

Om det inte redan framgår tycker jag Kissboken är alldeles förträfflig. Bilderboken riktar sig till barn i läsåldern 3 till 6 år, men även jag som vuxen läsare sugs in i de finurliga uppslagen. Alla vuxna är väl inte överförtjusta i att uppmuntra barnens nyfikenhet på toalettbestyr… Pernilla Stalfelt åstadkommer dock något unikt i att avdramatisera vad somliga upplever som skämmiga ämnen på det härligaste av sätt.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.

2 kommentarer

    1. Nej, en kissbok är kanske inte det första man tänker sig. 😅 Men boken är helt genial!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *